Wydawanie realnych pieniędzy w grach

Siemka.

Postanowiłem założyć krótki temat, który ma na celu zapoczątkować dyskusję jaką jest, wydawanie realnych pieniędzy w grach. Gracze którzy wydają całkiem pokaźną sumę w grach typu MMORPG, czy to na Item Shop, albo opłacając abonament, są często postrzegani za osoby wyrzucające pieniądze w błoto, na pewno się z tym spotkaliście.

Moim zdaniem mija się to z prawdą, dlaczego? Granie w gry to nic innego jak rozrywka, dla jednych rozrywką będzie uczęszczanie do burdeli, pubów, klubów i wszystko inne co zapewnia komuś rozrywkę, (zaznaczam, wydając na te przyjemności gotówkę) a dla innych, granie w gry. Podsumowując, według mnie rozrywka jest równa rozrywce, a osoby wydające realne pieniądze w grach nie różnią się niczym od potencjalnego klienta w burdelu, pubie, klubie nocnym, czy też klubu MMA.

Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Czy wydawanie realnych pieniędzy w gry, to wyrzucanie pieniędzy w błoto?

Zgadzam się z tobą. Nikt nikomu do portfela nie powinien zaglądać.

Cześć osób woli kupić paczkę fajek dziennie inni wolą nowego mounta z IS.

Każdy robi z kasą to co chce. Wydawanie kasy na alkohol, przekąski itp. to tak samo "wyrzucanie" pieniędzy w błoto jak i wydawanie na subskrypcje w grach mmo.

Tyle że moim zdaniem zdecydowanie lepiej spotkać się ze znajomymi przy piwie niż siedzieć przed kompem i korzystać z "nowiusieńkiego" konta premium.

Jeśli ktoś wydaje za dużo kasy na gry(w sensie, że potem nie starczy mu np.: na czynsz, jedzenie)to jest już choroba-wydawanie kasy w błoto. Ale jak ktoś wydaje powiedzmy 30 zł na golda w grze to nie jest nic złego. Osobiście nigdy nie wydałem nawet jednej złotówki na IS co nie znaczy, że nie kupuje gier i gram na piratach bo to w moim mniemaniu jest kradzieżą :P

Ja gram w csgo i wydaje troche na skiny obecnie mam eq warte 30euro i planuje kupić kose. Duzo csowców pompuje kase w skiny. ja kupuje tez skrzynki bo za pare miesiecy dużo można na nich zarobić. A ze skinami jest tak że nigdy na nich duzo nie stracisz a może nawet zyskasz. Z resztą jak ktoś ma swój dochód na wszystko mu starcza a chce wydawać kase w grach to w czym problem? nikt nie ma prawa sie do niego spinać czy coś.

Bawiąc się w Allods Online miałem przyjemność grać z osobą, która zrezygnowała z wyjazdu rodzinnego w wakacje, tylko dlatego, że facet wydał całe oszczędności przeznaczone na ów wyjazd, tylko po to aby ulepszyć runy. Według mnie to jest już lekką przesadą :)

Gdybym podsumował wydaną gotówkę na gry MMORPG, Item Shop itp, wyszłoby około 1500zł. Nie załamuje się bo za sam Imperial Bow w POE dostałem 600zł.

Pamiętam ile kasy wywaliłeś na Allodsa, hahahaha :D Każdy robi z forsą co chce, bo kto bogatemu zabroni, no chyba że wywalamy na IS a pozniej nie mamy co jeść to jest już głupie ;p

Ja nie uważam, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jedni wydają na gry drudzy na alkohol, czy słodycze. Nie moja sprawa co kto robi z kasą. Gry to, jak sam autor tematu powiedział, rozrywka jak każda inna.

Ale za to, uważam, że kupowanie itemów P2W, jak na przykład premium tanki i gold ammo w WoT, to szczyt bycia kretynem i takich ludzi nie szanuję i uważam za mentalnie opóźnionych. Bo jak inaczej wytłumaczyć to, że ktoś potrzebuje wydać 200zł tylko po to, żeby być lepszym (albo i nawet na tym samym poziomie) co inny, którzy nic nie płacą?

Używam przykładu World of Tanks, bo tam to widać najlepiej. Gracze z premiumami są zawsze bardzo, ale to bardzo cieńcy, mimo ogromnej przewagi tych pojazdów. A do tego używanie amunicji, która przebija wszystko wszędzie, przy byle jakim trafieniu też nie świadczy o takich ludziach najlepiej.

Oczywiście przykłady można rozciągnąć pod inne gry z elementami P2W.

Jak ktoś sobie kupuje jakieś tam ciuszki, naklejki czy skiny itp, to nie widzę problemu, a nawet taki styl zarabiania przez twórców mocno popieram i szanuję. Wiadomo, że gra musi przynosić dochód i jak widać na przykładach niektórych tytułów, wcale nie musi być przy tym pay to win.

Podsumowując... Wydawanie kasy jest sprawą osobistą każdego i wisi mi co kto z nią robi, ale gdy ktoś musi kupić znacznie silniejszy przedmiot, żeby dorównać innym to wtedy takim kimś gardzę i przy każdej okazji mówię mu, że jest kretynem. Chociaż mówić nie trzeba, bo po swoim poziomie gry sam to zaraz udowadnia ;)

Siemka.

Postanowiłem założyć krótki temat, który ma na celu zapoczątkować dyskusję jaką jest, wydawanie realnych pieniędzy w grach. Gracze którzy wydają całkiem pokaźną sumę w grach typu MMORPG, czy to na Item Shop, albo opłacając abonament, są często postrzegani za osoby wyrzucające pieniądze w błoto, na pewno się z tym spotkaliście.

Moim zdaniem mija się to z prawdą, dlaczego? Granie w gry to nic innego jak rozrywka, dla jednych rozrywką będzie uczęszczanie do burdeli, pubów, klubów i wszystko inne co zapewnia komuś rozrywkę, (zaznaczam, wydając na te przyjemności gotówkę) a dla innych, granie w gry. Podsumowując, według mnie rozrywka jest równa rozrywce, a osoby wydające realne pieniądze w grach nie różnią się niczym od potencjalnego klienta w burdelu, pubie, klubie nocnym, czy też klubu MMA.

Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Czy wydawanie realnych pieniędzy w gry, to wyrzucanie pieniędzy w błoto?