Siemka.
Postanowiłem założyć krótki temat, który ma na celu zapoczątkować dyskusję jaką jest, wydawanie realnych pieniędzy w grach. Gracze którzy wydają całkiem pokaźną sumę w grach typu MMORPG, czy to na Item Shop, albo opłacając abonament, są często postrzegani za osoby wyrzucające pieniądze w błoto, na pewno się z tym spotkaliście.
Moim zdaniem mija się to z prawdą, dlaczego? Granie w gry to nic innego jak rozrywka, dla jednych rozrywką będzie uczęszczanie do burdeli, pubów, klubów i wszystko inne co zapewnia komuś rozrywkę, (zaznaczam, wydając na te przyjemności gotówkę) a dla innych, granie w gry. Podsumowując, według mnie rozrywka jest równa rozrywce, a osoby wydające realne pieniądze w grach nie różnią się niczym od potencjalnego klienta w burdelu, pubie, klubie nocnym, czy też klubu MMA.
Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Czy wydawanie realnych pieniędzy w gry, to wyrzucanie pieniędzy w błoto?
Wydawanie realnych pieniędzy w grach
Zgadzam się z tobą. Nikt nikomu do portfela nie powinien zaglądać.
Cześć osób woli kupić paczkę fajek dziennie inni wolą nowego mounta z IS.
Każdy robi z kasą to co chce. Wydawanie kasy na alkohol, przekąski itp. to tak samo "wyrzucanie" pieniędzy w błoto jak i wydawanie na subskrypcje w grach mmo.
Tyle że moim zdaniem zdecydowanie lepiej spotkać się ze znajomymi przy piwie niż siedzieć przed kompem i korzystać z "nowiusieńkiego" konta premium.
Jeśli ktoś wydaje za dużo kasy na gry(w sensie, że potem nie starczy mu np.: na czynsz, jedzenie)to jest już choroba-wydawanie kasy w błoto. Ale jak ktoś wydaje powiedzmy 30 zł na golda w grze to nie jest nic złego. Osobiście nigdy nie wydałem nawet jednej złotówki na IS co nie znaczy, że nie kupuje gier i gram na piratach bo to w moim mniemaniu jest kradzieżą
Ja gram w csgo i wydaje troche na skiny obecnie mam eq warte 30euro i planuje kupić kose. Duzo csowców pompuje kase w skiny. ja kupuje tez skrzynki bo za pare miesiecy dużo można na nich zarobić. A ze skinami jest tak że nigdy na nich duzo nie stracisz a może nawet zyskasz. Z resztą jak ktoś ma swój dochód na wszystko mu starcza a chce wydawać kase w grach to w czym problem? nikt nie ma prawa sie do niego spinać czy coś.
Bawiąc się w Allods Online miałem przyjemność grać z osobą, która zrezygnowała z wyjazdu rodzinnego w wakacje, tylko dlatego, że facet wydał całe oszczędności przeznaczone na ów wyjazd, tylko po to aby ulepszyć runy. Według mnie to jest już lekką przesadą
Gdybym podsumował wydaną gotówkę na gry MMORPG, Item Shop itp, wyszłoby około 1500zł. Nie załamuje się bo za sam Imperial Bow w POE dostałem 600zł.
Pamiętam ile kasy wywaliłeś na Allodsa, hahahaha Każdy robi z forsą co chce, bo kto bogatemu zabroni, no chyba że wywalamy na IS a pozniej nie mamy co jeść to jest już głupie ;p
Ja nie uważam, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jedni wydają na gry drudzy na alkohol, czy słodycze. Nie moja sprawa co kto robi z kasą. Gry to, jak sam autor tematu powiedział, rozrywka jak każda inna.
Ale za to, uważam, że kupowanie itemów P2W, jak na przykład premium tanki i gold ammo w WoT, to szczyt bycia kretynem i takich ludzi nie szanuję i uważam za mentalnie opóźnionych. Bo jak inaczej wytłumaczyć to, że ktoś potrzebuje wydać 200zł tylko po to, żeby być lepszym (albo i nawet na tym samym poziomie) co inny, którzy nic nie płacą?
Używam przykładu World of Tanks, bo tam to widać najlepiej. Gracze z premiumami są zawsze bardzo, ale to bardzo cieńcy, mimo ogromnej przewagi tych pojazdów. A do tego używanie amunicji, która przebija wszystko wszędzie, przy byle jakim trafieniu też nie świadczy o takich ludziach najlepiej.
Oczywiście przykłady można rozciągnąć pod inne gry z elementami P2W.
Jak ktoś sobie kupuje jakieś tam ciuszki, naklejki czy skiny itp, to nie widzę problemu, a nawet taki styl zarabiania przez twórców mocno popieram i szanuję. Wiadomo, że gra musi przynosić dochód i jak widać na przykładach niektórych tytułów, wcale nie musi być przy tym pay to win.
Podsumowując... Wydawanie kasy jest sprawą osobistą każdego i wisi mi co kto z nią robi, ale gdy ktoś musi kupić znacznie silniejszy przedmiot, żeby dorównać innym to wtedy takim kimś gardzę i przy każdej okazji mówię mu, że jest kretynem. Chociaż mówić nie trzeba, bo po swoim poziomie gry sam to zaraz udowadnia
Siemka.
Postanowiłem założyć krótki temat, który ma na celu zapoczątkować dyskusję jaką jest, wydawanie realnych pieniędzy w grach. Gracze którzy wydają całkiem pokaźną sumę w grach typu MMORPG, czy to na Item Shop, albo opłacając abonament, są często postrzegani za osoby wyrzucające pieniądze w błoto, na pewno się z tym spotkaliście.
Moim zdaniem mija się to z prawdą, dlaczego? Granie w gry to nic innego jak rozrywka, dla jednych rozrywką będzie uczęszczanie do burdeli, pubów, klubów i wszystko inne co zapewnia komuś rozrywkę, (zaznaczam, wydając na te przyjemności gotówkę) a dla innych, granie w gry. Podsumowując, według mnie rozrywka jest równa rozrywce, a osoby wydające realne pieniądze w grach nie różnią się niczym od potencjalnego klienta w burdelu, pubie, klubie nocnym, czy też klubu MMA.
Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Czy wydawanie realnych pieniędzy w gry, to wyrzucanie pieniędzy w błoto?