Wymagania czy mi pójdzie

a teraz @radekplug idź na world bossa i sobie go zabij :P

Hasanie sobie po łące to jedno, przebywanie w zatłoczonym mieście to kolejna sprawa, bicie world/field bossów to następny lvl a node wary to już w ogóle. Jeśli Twój plan gry nie wychodzi spoza "hasania po łące" i przebywanie w mieście to najsłabsza maszyna sobie poradzi. ;]

Ostatnio na streamie poruszono temat wydajności gry na różnych maszynach. Ciężko mi było powiedzieć co gdzie jak i w ogóle. Gra chodzi różnie nawet na tych samych sprzętach. Wszystko zależy od elementów uruchomionych w tle, ustawień sterownika graficznego pod samo BDO - na redicie czy forum był poradnik jak pozmieniać stery w Nvidii by gra lepiej chodziła względem grafiki. Tak samo jak z ramem, mój system w czasie pracy gry, otwartym firefoxie - np. muza z yt - i streamowaniu zjada około 11gb ramu, sama gra ma zarezerwowane 3,5 ale to nie oznacza, że nie wykorzystuje więcej.

Obecnie, kiedy gra jest zminimalizowana do paska traya -by nie obciążała sprzętu - kiedy jestem w pracy i patrzę zdalnie co jest w kompie to widzę, że ramu zjada mi ponad 8gb. Wtedy widać np. w systemie, że BDO pobiera sobie już dużo więcej ramu niż pisze w menadżerze zadań -polecam monitor zasobów-, ogólnie jest to ponad 6gb, do tego system elementy dodatkowe, który każdy ma i pojawia się problem z ramem, wchodzi wtedy w użytek pamięć wirtualna, która jest o wiele wolniejsza od ramu - wykorzystanie hdd na zrzuty pamięci - co może powodować dropy fpsów, zacinki itd.

Specyfikacje mojego sprzętu macie na streamie ale to nie znaczy, że gram na stackowych ustawieniach.

Nie tworząc zbędnych dyskusji - BDO pójdzie na takim sprzęcie. Na o wiele gorszym laptopie, z GeForce 640m (1GB) na najniższych ustawieniach graficznych było 20-30FPS, nic poniżej, więc wróżenie, że nie pójdzie jest dla mnie pisaniem żeby coś napisać. Ze stronek które "wróżą" czy gra pójdzie, czy nie, na podstawie wymagań podanych przez producentów też bym nie korzystał. Z reguły nijak się mają do rzeczywistych wymagań tytułu.

najlepszą opcją jest zassanie gry i odpalenie jej, trial 7 dni i do przodu.

Nie tworząc zbędnych dyskusji - BDO pójdzie na takim sprzęcie. Na o wiele gorszym laptopie, z GeForce 640m (1GB) na najniższych ustawieniach graficznych było 20-30FPS, nic poniżej, więc wróżenie, że nie pójdzie jest dla mnie pisaniem żeby coś napisać. Ze stronek które "wróżą" czy gra pójdzie, czy nie, na podstawie wymagań podanych przez producentów też bym nie korzystał. Z reguły nijak się mają do rzeczywistych wymagań tytułu.

Z laptopami jest ciężko stwierdzić czy coś pójdzie czy nie, najlepszą opcją jest pobrać i sprawdzić samemu.

Prawdopodobnie gra pójdzie na LOW.

Z laptopami jest identyczna sprawa ze stwierdzaniem, czy coś pójdzie, czy nie, jak z każdym innym sprzętem. Autor tematu podaje swoją konkretną specyfikację, a ja twierdzę, że pójdzie, bo sam testowałem ten tytuł na tym samym procesorze, tej samej ilości RAMu, jedynie kartę graficzną miałem słabszą. Logiczne, że najlepiej sprawdzić samemu, ale gdyby autor już to zrobił to nie powstałby ten temat.

Siemano chciałbym się dowiedzieć czy Black Desert Online pójdzie mi na moim kompie o to mój komputer( nawet na najniższych):

Intel Core i5-4210U 1.7GHz with Turbo Boost up to 2.7GHz

NVIDIA GeForce 840M 2 GB Dedicated VRAM

4 GB DDR3 L Memory 500 GB HDD

Czy klucz wystarczy kupić na allegro czy trzeba miesięcznie opłacać to jest na steam jak to ściągnąć i zainstalować poprawnie ? Proszę o pomoc Pozdrawiam :)