a teraz @radekplug idź na world bossa i sobie go zabij
Hasanie sobie po łące to jedno, przebywanie w zatłoczonym mieście to kolejna sprawa, bicie world/field bossów to następny lvl a node wary to już w ogóle. Jeśli Twój plan gry nie wychodzi spoza "hasania po łące" i przebywanie w mieście to najsłabsza maszyna sobie poradzi. ;]
Ostatnio na streamie poruszono temat wydajności gry na różnych maszynach. Ciężko mi było powiedzieć co gdzie jak i w ogóle. Gra chodzi różnie nawet na tych samych sprzętach. Wszystko zależy od elementów uruchomionych w tle, ustawień sterownika graficznego pod samo BDO - na redicie czy forum był poradnik jak pozmieniać stery w Nvidii by gra lepiej chodziła względem grafiki. Tak samo jak z ramem, mój system w czasie pracy gry, otwartym firefoxie - np. muza z yt - i streamowaniu zjada około 11gb ramu, sama gra ma zarezerwowane 3,5 ale to nie oznacza, że nie wykorzystuje więcej.
Obecnie, kiedy gra jest zminimalizowana do paska traya -by nie obciążała sprzętu - kiedy jestem w pracy i patrzę zdalnie co jest w kompie to widzę, że ramu zjada mi ponad 8gb. Wtedy widać np. w systemie, że BDO pobiera sobie już dużo więcej ramu niż pisze w menadżerze zadań -polecam monitor zasobów-, ogólnie jest to ponad 6gb, do tego system elementy dodatkowe, który każdy ma i pojawia się problem z ramem, wchodzi wtedy w użytek pamięć wirtualna, która jest o wiele wolniejsza od ramu - wykorzystanie hdd na zrzuty pamięci - co może powodować dropy fpsów, zacinki itd.
Specyfikacje mojego sprzętu macie na streamie ale to nie znaczy, że gram na stackowych ustawieniach.