Witam, obecnie posiadam od niedawna laptop http://www.komputronik.pl/product/196260/Komputery/Laptopy/ASUS_X550VC_XO007H.html tylko że mam 8 giga RAMu a nie 4.
Prosiłbym Was o rade co najlepiej tutaj w nim wymienić ponieważ laptop ma dość częste spadki fpsów (np w diablo 3 z 60,70 do 8) i dość szybko się przegrzewa co mnie martwi już od samego początku...
Pozdrawiam
WYmiana części w laptopie
To nie jest notebook do gier, więc nic w tym dziwnego. Wymienić to możesz ram. Nie wszystkie notebooki da się upgradować.
To nie jest laptop do gier ze względu na kartę graficzną GT720, więc jak chcesz coś wymieniać to tylko całość. Nie wiem ile za niego dałeś 1600-1700zł? ale jeśli myślisz o najnowszych gierkach GT740 to minimum z tym że to już koszt 1900-2000zł. Jeśli chodzi o Diablo 3 to jest to dość specyficznych przypadek bo o ile gra jakiś super wymagań nie ma to już zdarzają się lag spike w niektórych lokacjach // nic z tym nie zrobisz. (u mnie z tego co pamiętam fps spadają do 20 na tym rifcie bazującym na 3 akcie obok mostu), a tak to 50-60fps jest choć mój komp ma już swoje lata.
Co do przegrzewania to na czym trzymasz laptopa? może warto zainwestować w jakąś podstawkę chłodzącą i obniżyć taktowanie CPU/włączyć zintegrowaną grafikę - w stanie spoczynku.
Po prostu wyczyść układ chłodzenia. Jeżeli ma więcej niż 1,5-2 lata to zmień też pastę. W necie powinieneś znaleźć tutorial jak go rozebrać, jak się boisz to ciśnij do jakiegoś serwisu komputerowego w okolicy.
Jak już ogarniesz czy podołasz to przed zaniesieniem kompa lub przed czyszczeniem zrób sobie test "TUTAJ CENZURA nosa", czyli dmuchnij ile pary w płucach w wylot wentylatora od boku. Jeżeli tym wlotem od spodu wyleci kurz to odkurzanie 'poczebne' .
I żadnych podkładek. Podkładki są dobre na czyste, wyczyszczone lapki i dla dzieci albo starców, którzy dają się na nie namówić.
PS. Przycięcia mogą wynikać z temperatury. Pobierz program SpeedFan i sprawdź jakie masz temperaturki. Jeżeli są za wysokie to wydajność będzie spadać.
Pierwszy post możesz pominąć. Pisanie, że powodem spadków FPSów jest to, że laptop nie ma dopisku "dla graczy" jest na poziomie niedorozwiniętego niemowlaka.
Niech ktoś mnie poprawi ale z tego co się orientuje to GT 740 w okolicach 2000zł dostanie się tylko z prockami z rodziny U czyli energo oszczędne które do gier są gównem.
RetroStax dzięki pomogło! Temat można zamknąć!
A tak serio to dzięki za odpowiedzi. Laptopa mam jak wspomniałem od 2,3 miesięcy i jest to nówka z 'salonu' gdzie jego cena po spłacie będzie wynosiła 2750 zł... Żałuję, że go wziąłem ale teraz nic nie poradzę i niestety nie mogę go rozkręcić bo jest na niego gwarancja jeszcze 20 miesięcy..
A co do podkładek to wiem, zeby nie kupować bo znakomita większość jest o d*pę rozbić.
Nie napisałeś jak długo, tylko że od niedawna. Sprawdź te temperatury speedfanem. Twój procek lubi ciepło, wytrzymuje nawet 105*C, więc pewnie te +-72*C to u niego norma. Jeżeli te spadki fpsów są trwałe, czyli kiedy już się pojawią to utrzymują się przez dłuższą chwilę to pierwsze do sprawdzenia są temperatury.
Możesz też zrobić kilka innych rzeczy, wydawałoby się prozaicznych. Wyjąć baterię, odpalić na samym zasilaczu kompa. Pożyczyć od kogoś innego zasilacz i spróbować na innym, naładować baterię i odpalić grę na samej baterii wymuszając pracę na dedykowanej karcie.
Jeżeli Twój komputer spełnia wymagania sprzętowe gier, a mimo to doświadczasz dziwacznych spadków FPS to laptop nadaje się do reklamacji. Problem jest taki, że bynajmniej w przypadku Lenovo pewnemu gościowi kazano wyczyścić układ chłodzenia przed wysłaniem do naprawy, a podobnie jak Ty miał założone plomby. Miejmy nadzieję, że serwis Asusa okaże się bardziej rozgarnięty.
Powodów Twojego problemu może być co najmniej kilka. Proponuję zwrócić uwagę na temperatury i sprawdzić źródło zasilania. Po za tym upewnij się, że nie masz na kompie żadnego syfu w postaci wirusów. Być może wystarczy przeskanować sobie kompa Adwcleanerem, Avastem żeby wykryć ewentualne szkodniki.
Cóż, przeskanowałem system, wyjąłem baterie i jade tylko na samum zasilaczu i temperatura wynosi w granicach 80 stopni nie więcej, więc chyba nie jest tak źle.
Bardzo chętnie bym zobaczył 2 zdjęcia z karteczką obok z nickiem i datą na potwierdzenie Twojej teorii. Moim zdaniem jeżeli klasyfikator windows potrafi dać dużo punktów,to nie jest na tyle "mądry", żeby brać pod uwagę obroty wentylatora, po za tym co to kogo interesuje jakie obroty ma wentek?
Twój procek daje radę do 105*C, więc 80*C pewnie nie robi na nim wrażenia. Chyba, że temperaturę mierzysz w idle. Wtedy jest czym się niepokoić. W stresie jest OK.
Spróbuj też ustawić sobie ręcznie detale gry, jeżeli jest taka możliwość. Ja do tej pory odpaliłem każdą grę na swojej wiekowej karcie, ale np. w każdej muszę odrzucić cienie lub ustawić na minimalne, bo karta ma problem z renderowaniem tego. Przyrost FPS po zmianie jednej opcji jest najczęściej bardzo duży.
Rozwiązanie takiego problemu przez forum jest bardzo trudne, chociażby dlatego, że to co ja bym zrobił w 3 minuty Tobie pochłonie o wiele więcej czasu, po za tym jest jeszcze kwestia komunikacji, która przez forum jest bardzo spowolniona. Spróbuj kiedyś z jakimiś kolesiami, albo sprytnymi koleżankami pogłówkować. Ja często takie problemy rozwiązuje przy okazji kiedy idę na elo melo.
Witam, obecnie posiadam od niedawna laptop http://www.komputronik.pl/product/196260/Komputery/Laptopy/ASUS_X550VC_XO007H.html tylko że mam 8 giga RAMu a nie 4.
Prosiłbym Was o rade co najlepiej tutaj w nim wymienić ponieważ laptop ma dość częste spadki fpsów (np w diablo 3 z 60,70 do 8) i dość szybko się przegrzewa co mnie martwi już od samego początku...
Pozdrawiam