Wymiana grafiki/komputra POMOCY

Witam.
Ostatnio zastanawiam się nad wzmocnieniem swojej jednostki. Aktualnie
i5 4590 3,3Ghz
8gb ram (ddr3 z tego co pamiętam bodajże 1600Mhz)
GTX970

I tu moje pytanie. Czy opłaca się tutaj pakować pieniądze w GTX1070? Czy będzie kop wydajnościowy czy nie będzie bottlenecka? Czy odłożyć sobie pieniądze (co jest już dłuższym okresem czasu i ceny mogą się zmienić) i zakupić taką konfigurację? Choć przyznam, jeżeli chodzi o planowany zestaw to wolałbym procesor bez odblokowanego mnożnika(tańsze są), gdyż w OC się nie bawię, bo jest to dla mnie czarna magia :slight_smile:

“Planowany zestaw”
Płyta główna ASRock Z370 EXTREME4
Procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, 9MB, BOX (BX80684I58600K)
Obudowa SilentiumPC Aquarius X70W (SPC141)
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1070 8GB GDDR5 (256 bit)
Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15
~5000 polskich pieniędzy

Co myślicie? Aktualnie patrzę i jestem bardzo chętny jeżeli chodzi o kupno samej karty, ale aktualnie mam same wątpliwości

1070 nie będzie powodować żadnych problemów z tą i5 co masz i odwrotnie. To ciągle bardzo dobry procesor :slight_smile: .

Tak w ogóle wydaje mi się że Ty masz procesor z K. Nie pamiętam by i5 4590 występował bez K. Jaką masz aktualnie Mobo? Możesz pokusić się o OC.

Moje zdanie jest takie. W obecnych czasach bez dobrego chłodzenia nie ma po co się pchać w procesory z K. Powód prosty… pospolity glut jako spoiwo :). Jeżeli już chcesz zmieniać to zwykła i5 8600 bez K. Wtedy też możesz przyciąć na MOBO i zamiast pchać się w Z370 pod OC to kupić B360, wtedy też ramy trochę będą tańsze bo wybierzesz takie z traktowaniem max 2666 w Intelu i tak nie ma to większego przełożenia. Czemu o tym mówię? Bo i5 8600 sam boostuje się na ponad 4Ghz i wystarczy do tego chłodzenia za 100zl+ .

Co zyskasz w stosunku do tego co teraz masz(nawet z GTX 1070)? No na bank jeszcze większą wydajność i dodatkowy spokój na z 3 lata. Co nie zmienia faktu że i5 4590 to ciągle bardzo dobry procesor :).

Pogadałem trochę z kolegami i stwierdziłem, że kartę na razie zostawię w spokoju, a zakupię takie coś.
http://www.morele.net/inventory/info/45852a3a/
Myślę, że będzie to dobre zagranie, bo jakby nie patrzeć 970 to JESZCZE w miarę mocna karta, a nowy procek i ram dadzą też sporego kopa jeżeli chodzi o BF1 czy WoW’a i niektóre single jak Wiedźmin 3 czy Fallout 4. Tylko tutaj się rodzi moje pytanie czy zasilacz 530W Bequiet co mam da radę uciągnąć to co chce kupić + w przyszłości karta graficzna?

No i tutaj się rodzi zgrzyt bo chłodzenie starczy ale pod OC raczej jest mizerne. MOBO niby pod OC ale sekcja zasilania nie powala. Więc i tak raczej dużo nie zyskasz. Nie prościej brać i5 8600 bez K do tego MOBO https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b360m-gaming-plus-980223/ i pamięci 2666?

Ja nie wiem w co grasz. Ale jest różnica między gtx 970 a gtx 1070 w battlefield :slight_smile:

I5 8600 boostuje się na 4.3 ghz. A z tym co masz w koszyku jakbyś się bawił w OC może osiągniesz 200mhz więcej max.

Tak jak pisałem w OC nie mam zamiaru przynajmniej na razie się bawić, a z tego co widzę to 8600k też się boostuje. W sumie też zależy mi na pamięci 3200. Czyli to co mam w koszyku może być tak?

Ja bym tylko dołożył RAM do 16GB - szukaj na OLX/allegro używanych.

Gigabyte GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8GB GDDR5 (256 bit) DVI-D, HDMI, 3xDP, BOX (GV-N107TGAMING-8GD)
Palit GeForce GTX 1070 Ti Jetstream 8GB GDDR5 (256 bit) DVI-D, HDMI, 3xDP, BOX (NE5107T015P2-1041J)
Jak kupować to “Ti” albo nawet 1080/Ti

Jaki masz monitor? W co grasz?

@edit
poleciałem na grubo :smiley: Teraz tylko pytanie. 530 zasilacz Bequiet starczy? :smiley: Czy szykować się na zakup nowego?
asdadasd

Spokojnie mam i5 6600k, 16GB ramu, chlodzenie, 4 wiatraki, GTX 1070 i cała jednostka zabiera koło 320W :slight_smile:

1lajk

Dobrze wiedzieć :smiley: Życzę miłego dnia wszystkim, temat można zamknąć :slight_smile: