Witam zamierzam wymienić karte podam specyfikacje komputera :
model procesora i5-6600K (3.5 GHz, 3.9 GHz Turbo, 6 MB Cache, 91W)
karta graficzna GeForce GTX 960
rodzaj zastosowanej pamięci DDR4-2133 (PC4-17000)
Płyta główna Gigabyte GA-Z170-GAMING K3
moc zasilacza 550 W
To chyba starczy czy można wymienić tego GTX960 na jakąś nowszą kartę zeby wszystko działo jak powinno jaką najlepiej wybrać. Proszę o opinie ludzi co się na tym znają i uzasadnią jaka karta będzie najwydajniejsza.
P.s czy warto kupić używana kartę graficzna ?
Wymiana karty graficznej gtx 960 na rtx 2600 ?
Ten procek na moje za słaby do rtx2080(bo chyba to miales na mysli). Na tym procku to jedynie 1050TI wygląda niezle. Nie wiem czy ci się opłaca zmieniać grafike w ogóle.
Procek nie jest zły, no chyba, ze chcesz odpalać najnowsze tytuły na ultra to nie mamy o czym gadać xD
I tak, warto wymienić starego poczciwego gtx na rtx 2060. Tu masz porównanie Blacka jak sobie karta radzi w porównaniu do starszych modeli:
W używki bym się nie bawił, sam kupiłem dwa razy używane karty na allegro i jedna miała artefakty, a druga padła po niecałym roku.
Ja na przykład kupiłem tez na allegro używaną ale sprawna przyszła i juz drugi rok śmiga.
Radzę kupować karte z głową, ja mam podobny spzret do Twojego i tez zamienialem gtx 960 na gtx 1070
i po zmianie na GTX 1070 mam wydajnosc w grach gorszą niz na GTX 960, dodatkowo pojawialy sie artefakty w grach i nawet na Youtube, GTX 1070 jest sprawny bo byl na gwarancji. obecnie lezy w szafce i sie kurzy bo nie wiem czemu zle dziala, bedzie lezec do zcerwca jak zakupie nowe podzespoly
Czyli jednak serio istnieją ludzie, którzy kupują nowe rtx 2060 :o
Ogólnie sama niedawno przerabiam temat zakupu nowego GPU i pisząc “nowego” mam na myśli używanego przez max. 9 miesięcy. Nowe karty kosztują teraz tyle co mieszkanie, a ja nie mogę na nie dostać kredytu hipotetycznego.
Najlepsze oferty jakie znalazłam ja i moich dwóch znajomych (kolejność losowa bo mamy to rozwalone na discordzie xD):
(Tutaj miało być więcej Aukcji, ale widzę, że większość została zakończona… Co tylko dowodzi temu, że używki sprzedają się całkiem nieźle)
Ogólnie nadeszły ciężkie czasy dla graczy, którzy muszą być milionerami przez kopaczy by móc komfortowo pograć… I generalnie ja też nie jestem fanką kupowania używek z koparek, ale innej opcji chyba nie ma. Mam nadzieje, że moja GTX 980 jeszcze trochę pociągnie bo jakbym tak miała teraz w momencie kupić nowe GPU to poszłabym z torbami xD
to może być wina sterowników, najnowsze nie zawsze lepsze. Różne są czynniki, można gdbyać i gdybać.