Wymiana karty graficznej

Witam.

Mam zamiar wymienić kartę graficzną na coś lepszego. Aktualna nadaje się co najwyżej do skansenu.

I tutaj zaczyna sprawa się komplikować ponieważ reszta podzespołów również nie jest najwyższych lotów.

Prosiłbym o radę jaki model grafiki byłby optymalnym rozwiązaniem.

Jestem w stanie wydać do 500zł na nią choć wątpię aby z tego przedziału cenowego opłacało się coś pakować w owego blaszaka.

Specyfikacja komputera:

-e6600 (oc. 2,8ghz)

-msi ms 7311 DDR2

-3 gb ram DDR2

-OCZ StealthXStream2 500W 80+

-NVIDIA GeForce 7300GT

-samsung 160gb

http://allegro.pl/najlepszy-asus-gt430-1gb-ddr3-128bit-700-1600mhz-i2252924343.html

ta powinna Ci wystarczyc, ale jak wolisz troche dodac, miec efektywniejsze taktowanie,

http://allegro.pl/msi-gtx-550ti-oc-1gb-gddr5-950-4300mhz-sklep-wwa-i2252079727.html

// Ale co do tej 2 to chyba nie ma sensu, za słaby masz procek, będzie ją ograniczał.

GTS 450 albo HD 6770 nie bierz gt 430 bo nawet do nowszych MMO to za mało.

Nie wymieniaj karty bo i tak procek bedzie ja zwalnial...;] a te 2 u gory to padaki jakich malo. Jak juz to bierz 4870 HD mam taka sama i wszystko smiga na maxie:) tyle ze reszta kompa jest duzo mocniejsza od karty:)

Właśnie myślałem na jakimś GTS 450 tylko nie miałem pewności czy procesor jej zbytnio nie ograniczy.

prop. nr 1. - low profile - nie do gier

prop. nr 2. - za mocna na procka

proponuje wymienic procka i grafe a jesli bedzie trzeba to dolozyc na zasilacz , nic lepszego nie widze ;/

Procek testowałem przy oc 3,0Ghz i bezproblemowo sie zachowywał. Więc w razie potrzeby mogę podnieść jego moc.

Narazie śmigam na 2,4-2,8Ghz ze względu na to że więcej aktualnie nie potrzebuję, dla aiona jest wystarczający.

Co do zasilacza to czy aby na pewno 500W nie wystarczy aby uciągnąć tej GTS 450?

na tym zasilaczy bez problemu możesz wsadzić nawet 6870 czy 460, a twój procek nie będzie ograniczał takich kart jak 450, 4870 a nawet było by OK przy 460 czy 6850, nie pokazały by pełni swoich możliwości ale wszystko by chodziło na tip top, tutaj masz temat zbiorczy z kartami graficznymi klik , wybieraj i kupuj

A co sądzicie o tym?

http://allegro.pl/sapphire-hd6790-1gb-ddr5-px-256bit-bialystok-i2253330046.html

Nie słuchaj ich, zasiłkę masz dobrą firmową, spokojnie Ci uciągnie potworka do 200W.

Kup kartę graficzną na jaką możesz sobie pozwolić. Za mocna karta w niczym nie przeszkadza, nawet jeśli nie będzie pracowała na 100% możliwości przez procka. Z tym podzespołem jest ten komfort, że jest kompatybilny z każdą płytą główną posiadającą PCI-E, czyli z grubsza z każdą obecną na rynku. Więc nawet jeśli wymienisz wszystko w kompie to karta graficzna może zostać i jeszcze mulić.

Przede wszystkim żadnych energooszczędnych badziewi. Karta ma pracować, a Twoja zasiłka jest dobra.

GTX285, GTX460, GTX560Ti, HD6870, HD6850, HD5870. Coś takiego.

6790 też może być.

GTS 450 albo HD 6770 nie bierz gt 430 bo nawet do nowszych MMO to za mało.

Moim zdaniem GTS 450 lub HD 5770 :P

Nie słuchaj ich, zasiłkę masz dobrą firmową, spokojnie Ci uciągnie potworka do 200W.Kup kartę graficzną na jaką możesz sobie pozwolić. Za mocna karta w niczym nie przeszkadza, nawet jeśli nie będzie pracowała na 100% możliwości przez procka. Z tym podzespołem jest ten komfort, że jest kompatybilny z każdą płytą główną posiadającą PCI-E, czyli z grubsza z każdą obecną na rynku. Więc nawet jeśli wymienisz wszystko w kompie to karta graficzna może zostać i jeszcze mulić.Przede wszystkim żadnych energooszczędnych badziewi. Karta ma pracować, a Twoja zasiłka jest dobra.GTX285, GTX460, GTX560Ti, HD6870, HD6850, HD5870. Coś takiego.6790 też może być.

I na kij mu takie cuda jak procesor wykorzysta 25% karty?

Nie lekceważ podkręconego Core 2 duo. To mocne procki. 100% lepszej karty nie wykorzysta, ale to nic nie szkodzi. Lepiej, żeby karta była za mocna, niż za słaba.

I absolutnie żadnego GT, GTS, ani HD57xx czy niższych. Śmiecie.

GTS450 jest dobrą kartą przy niskich rozdzielczościach, Crysis idzie na full w 1280x1024 przy zachowaniu minimum 30FPS. Odrobinę lepszy HD5770/HD6770 (to samo, ale po lekkim liftingu ~40zł różnicy) jest generalnie najlepszy w klasie tanich kart graficznych do gier i na podkręconego Core2Duo sprawuje się wyśmienicie, chociaż wiadomo, że lepiej zachowywałby się przy jakimś AMD'ku ale to i tak IMHO najlepszy wybór, sam niedługo będę kupował, tania, wydajna karta : )

Wiem, że nie ma co oszczędzać, ale może tą kasę wydać na np. RAM w DDR3 (o ile płyta może obsłużyć), trochę więcej nigdy nie zaszkodzi a RAM jest teraz naprawdę tani. Możesz podać rozdzielczość w której będziesz grywał?

Mam GTS450 i przyznam, że karta jest genialna. Jak kolega wyżej napisał, Crysis na 30-35fps przy 1400x900 rozdziałce. Mam wersję 1gb.

przy jakim procu?

http://forum.pclab.pl/topic/283727-Karty-Graficzne-na-Kwiecie%C5%84-2012r/

Amen

To, że macie GTS450 i wam cokolwiek chodzi nie oznacza, że jest to dobra karta do gier. Bo nie jest. Zwłaszcza jak na swoją cenę.

GTS450 jest prawie niezauważalnie lepszy od 9800GTX+/GTS250 (to ta sama karta), a 9800 GTX+ możesz dostać używkę spokojnie za 150-180zł. Więc jeśli chcesz coś co będzie znakomicie komponowało z Twoim zestawem to możesz się zastanowić nad używką 9800 GTX+. Tania karta jak na swoją wydajność i w sam raz do Twojego procka.

Jeśli chcesz coś mocniejszego z myślą o przyszłości - proszę bardzo, zasiłka Ci na to pozwala.

Ale GTS450 odradzam. 350zł za taką wydajność...

@Ram'y

Jego płyta nie obsługuje DDR3. Poza tym 3GB na chwilę obecną jest w sam raz. Żadnej różnicy przy upgradzie do 4GB, czy nawet 8GB ramu by nie odczuł, chyba, że pracuje dużo w programach graficznych lub uruchamia wiele klientów wymagających gier naraz.

Rozdzielczość na jakiej grywam to 1440x900.

Nie pracuję w programach graficznych oraz zawsze tylko na jednym kliencie śmigam.

Polecam mojego grata HD5770 z wymienionym chłodzeniem na arctic colling (Accelero S2 + wentylatorki turbo )

mi spokojnie chodzą wszystkie gry na MAXA !! ^^ np w Crysis 2 cisnołem w ustawieniach na hardcorowym sprzęcie bez żadnych zacięć : D

"I absolutnie żadnego GT, GTS, ani HD57xx czy niższych. Śmiecie." lol :P

Witam.

Mam zamiar wymienić kartę graficzną na coś lepszego. Aktualna nadaje się co najwyżej do skansenu.

I tutaj zaczyna sprawa się komplikować ponieważ reszta podzespołów również nie jest najwyższych lotów.

Prosiłbym o radę jaki model grafiki byłby optymalnym rozwiązaniem.

Jestem w stanie wydać do 500zł na nią choć wątpię aby z tego przedziału cenowego opłacało się coś pakować w owego blaszaka.

Specyfikacja komputera:

-e6600 (oc. 2,8ghz)

-msi ms 7311 DDR2

-3 gb ram DDR2

-OCZ StealthXStream2 500W 80+

-NVIDIA GeForce 7300GT

-samsung 160gb