Wymiana karty graficznej

Witam, chciałbym wymienić kartę graficzną w przedziale cenowy ok 500 zł myślę nad GTX 750Ti ale nie wiem czy aktualne podzespoły które mam, nie będą ograniczać tej karty?

Procesor: Intel Core 2 Duo E7500 2,93GHZ

Płyta Główna: Gigabyte P41ES3G

Zasilacz: Tacent 750W Smart

Komp ma już ponad 5 lat więc na pewno przydał by się upgrade sprzętu.

Procek będzie ograniczał, nie ma sensu wydawać tyle kasy na grafike do takiego kompa. Kup sobie Radeon HD7770 lub Gtx560ti używke

Uważam, że do tego procka wystarczyłby r7 260x, albo GTX 750 bez Ti. Z resztą z artykułów wynika, że zwykłego gtx 750 można podkręcić do gtx 750 Ti więc w razie czego masz zapas.

GTX 750 Ti wystarczy do zaspokojenia potrzeb Phenomów II, które mają 4 rdzenie i cache L3. Różnica w cenie jest jednak niewielka, więc decyzja należy do Ciebie. Jeżeli masz jaja to zawsze możesz zrobić taki myk jak ja.

Athlona 64 2x2,1GHz zamieniłem na phenoma II 945 i fajną płytę gigabyte za 200zł. Oczywiście używki, ale mam je od roku i śmiga elegancko. Teraz mam problem z grafiką, która mnie ogranicza. Dlatego moja następna grafika będzie na wyrost. Ta którą mam działa nieprzerwanie od 7 lat, wychodzę z założenia, że jeśli słynny 8800/9800GT potrafi wytrzymać 7 letnie katowanie to i jakiś fajny nowy radeon albo GTX da radę tyle przetrwać.

PS. Nie polecam jednak kupować karty graficzne używane. Odkąd do BGA nie dodaje się ołowiu bardzo często padają one nawet w okresie gwarancyjnym. Jest bardzo duże ryzyko, że używana karta była wygrzana. Jeśli używka jest na gwarancji to warto zapytać czy dowód zakupu jest imienny, nie reklamowałem jeszcze sprzętu z fakturą VAT na inne nazwisko, ale to zawsze jakiś pretekst żeby nie uznać gwarancji.

PS. Nie polecam jednak kupować karty graficzne używane. Odkąd do BGA nie dodaje się ołowiu bardzo często padają one nawet w okresie gwarancyjnym. Jest bardzo duże ryzyko, że używana karta była wygrzana. Jeśli używka jest na gwarancji to warto zapytać czy dowód zakupu jest imienny, nie reklamowałem jeszcze sprzętu z fakturą VAT na inne nazwisko, ale to zawsze jakiś pretekst żeby nie uznać gwarancji.

Wszyscy szukają pretekstu do nieuznania gwarancji, to prawda. Nie każdy odrzuci taką gwarancję, ale pewnie większość. Ale jeżeli kupujesz od kogoś uczciwego, to nie ma z tym problemu. Ja gdy sprzedawałem swój poprzedni komputer, to od razu powiedziałem gościowi, że może być problem z realizacją gwarancji przez niego, więc w razie czego niech dzwoni, a ja zgłoszę reklamację, i albo zaznaczę tam nowy adres to odsyłki, na niego, a on wyśle paczkę do serwisu z mojego nazwiska, albo po prostu on podeśle mi wadliwą część, a ja załatwię resztę. Taki jest obowiązek kogoś sprzedającego coś używanego ale na gwarancji, jeżeli się od tego uchyli to jest zwyczajnie krętaczem i złodziejem.

Witam, chciałbym wymienić kartę graficzną w przedziale cenowy ok 500 zł myślę nad GTX 750Ti ale nie wiem czy aktualne podzespoły które mam, nie będą ograniczać tej karty?

Procesor: Intel Core 2 Duo E7500 2,93GHZ

Płyta Główna: Gigabyte P41ES3G

Zasilacz: Tacent 750W Smart

Komp ma już ponad 5 lat więc na pewno przydał by się upgrade sprzętu.