Wymiana karty graficznej

Witam wszystkich uzytkowników forum :)

W tym roku zamierzam troszkę zmodernizować swój już leciwy komputer.

Mianowicie zastanawiam się nad kupnem nowej karty graficznej.

W chwili obecnej mój zestaw komputerowy wygląda tak:

GPU: MSI TF GTX 770 2GB GDDR5

CPU: intel i5-4670k 3.4 Mhz podkręcony na 4.4 Mhz (niereferencyjne chłodzenie)

RAM: Goodram Play 16 GB DDR3 CL10

Płyta Główna: MSI Z87-G45 GAMING (MS-7821)

Zasilacz: 700W Chieftec

Systemowy Dysk SSD Kingstona i zwykła talerzówka WD 1TB :)

Mój budzet wynosi około 1000-1600zł.

I tu mam dylemat czy brać jakiegoś GTX'a 1060 czy moze coś z radeonów :) W sumie to czekam na prezentację nowych kart AMD z chipsetem Vega z HBM2....

Proszę was o radę czy czekać czy brać coś już teraz.... a moze coś z uzywanych kart polecicie?? :D

Czekam na wasze sugestie i pomoc.

Pozdro Łukasz

Nie wiem jakie wyjdą nowe karty, ale aktualnie brałbym Rx580.

@Ksarou

Aktualnie jej nie kupisz xDD A na allegro jest kilka sztuk po 2000zł XDD

Ciężko strasznie o rx580. Sam wystawilem na licytacje swojego rx480. Nowego kupiłem za 1250, a już teraz cena przekroczyla 1360zł :P. Pytajac czemu, odpowiedz bo nie ma rx580 :). Jeżeli nie masz zamiaru grać w 1440p albo kupic monitora 120hz(jak mowa o fps) to tak naprawdę czy kupisz gtx1060 czy rx580 nie będzie miało wiekszej różnicy. Tylko lepsza wydajność w dx12 i vulcanie. Co do Vegi bym się nie spodziewał wodotryskow, wydaje mi się że to będzie max konkurencja dla gtx 1080 a moze nawet nie ale za niższą cene. Reszty zestawu bym nie ruszał póki co bo jest bardzo spoko.

to kupiłem ostatnio https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/

i jestem mega zadowolony z wydajności i kultury pracy

Sa tańsze i lepsze pality, a za 1350zł to już jest Jetstream :)

Sa tańsze i lepsze pality, a za 1350zł to już jest Jetstream 

No właśnie beka, bo ja ją kupiłem za 1197 zł, 5 maja o.O

Nom ceny ostro poszły w górę, a Jetstream kawał porządnego chłodzenia o ile nie jedno z najlepszych

Powyższa trzyma też temp do 60 stopni będąc praktycznie niesłyszalną - aczkolwiek cena +200zł odstrasza teraz

Z tego co wiem można zadzwonić do x-komu i zarezerwować sobie jedną sztukę, powinni powiedzieć kiedy będzie dostawa.

Dzięki za odpowiedzi.... co do rx580 to nie ma ich z tego względu, ze są to najlepsze karty do kopania (pozdro dla kumatych), ludzie masowo kupują po 2 szt. rx580 a nawet po 4ry :) A za 1700 zł nie będę kupował rxa580 bo to nie opłacalne jest. Może poczekam do prezentacji AMD Vegi i jakby w cenie 1600 zł AMD wydał kartę, która wydajnością będzie na równi z GTX'em 1070 to będę ją brał bez zastanowienia :) Wsparcie dla Dx12, Vulcan :P Pewnie najlepiej jakbym poczekał do przyszłego roku i zobaczył co wypuści Nvidia ale nie wiem czy moje GPU tyle wytrzyma bo wentylatorki już trzeszczą przy wyższych obrotach (taki dźwięk jakby zużyte łożyska).....

do 1500zł tylko RX580 a jak już chcesz kupić bo chcesz nową kartę to tylko GTX 1060 3GB jakieś 900-1000zł bo nie opłaca się płacić 1300zł za 6GB jak róznica w grach jest 1-2FPS więcej między 3GB a 6GB a parametry mają takie same 3 i 6GB :P Sam nie wierzyłem ale kolega uświadomił mnie ;P

Przez problemy z dostępnością RX 580(albo astronomiczne ceny tych które można kupić) podskoczyły też ceny GTXow 1060. I szczerze powiedziawszy nawet GTXow teraz nie opłaca się kupować :) wiec lepiej poczekać z miesiąc aż wszystko wróci do normy :)

Vampire lord 'geniusz' biznesu xd

Jak kupować 1060 to tylko 6GB bo 3GB się zupełnie nie opłaca - zarówno teraz jak i w przyszlosci, bo placisz tylko 300 zł mniej a karte bedziesz męczył przez 2+ kolejne lata.

1. Możesz kupić RX 580 - z za granicy. Firma newegg - czyli ogólnie bardzo dobrze znana na świecie (zachodnim firma) od 1-2 roku wysyła też do polski. 2 moich znajomych obecnie czekają na takie.

(https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814125960 Gigabyte 580 8GB Aorus XTR którego obecnie nie ma, ale inne są) Za niecały tydzien powinny przyjść jak coś mogę Ci napisać co oni o tym sądzą. Zapłacili ~1300 ze wszystkim.

2. Do x-komu nie masz co pisać/dzwonić bo nikt Ci nie powie kiedy będą 580. Wina nie leży po stronie sklepów w Polsce tylko europejskiego dystrybutora. I nie zarejestrują Ci sztuki jeżeli nie zapłacisz wczesniej.

3. Jeżeli masz Win7 i nie zamierzasz upgrade'ować, albo nie zamierzasz grać w rozdziałkach większych niz 1080p (FHD) albo nie zamierzasz inwestować w monitor z F-Sync. GTX1060 spełni Twoje oczekiwania.

==================================

Jeżeli Ci sie nie spieszy to poczekaj, warto. Raz że ceny w przeciągu tylko miesiąca skoczyły teraz ok 50-100 zł na sztuce do góry (MSI cashback tego nie uwzględni), a dwa, że za 2-3 miesiące będzie większa konkurencja w tym segmencie cenowym jak wyjdą odświeżone gtxy i większy nakład 580.

Moim zdaniem też czekaj, twoje gpu nie jest aż tak tragiczne żeby na gwałt teraz kupować nowe, niedługo pokażą radeony z vegą.

Anyway moim marzeniem na twoim miejscu byłoby kupno GTX 1070. Są piękne, mocne, wręcz cudowne.

W twoim segmencie cenowym jest i tak tylko GTX 1060(6Gb) / RX 580.

Obie mocne.

Jeżeli Ci sie nie spieszy to poczekaj, warto. Raz że ceny w przeciągu tylko miesiąca skoczyły teraz ok 50-100 zł na sztuce do góry (MSI cashback tego nie uwzględni), a dwa, że za 2-3 miesiące będzie większa konkurencja w tym segmencie cenowym jak wyjdą odświeżone gtxy i większy nakład 580.

Jeżeli mówimy o tych odświeżonych z nowymi pamięciami to przecież już były ich testy :). Jak mowa o gtx 1060 to klapa totalna. Wzrost wydajności srednio o 0,5 fpsa a cena +200zł :)

Witam wszystkich uzytkowników forum :)

W tym roku zamierzam troszkę zmodernizować swój już leciwy komputer.

Mianowicie zastanawiam się nad kupnem nowej karty graficznej.

W chwili obecnej mój zestaw komputerowy wygląda tak:

GPU: MSI TF GTX 770 2GB GDDR5

CPU: intel i5-4670k 3.4 Mhz podkręcony na 4.4 Mhz (niereferencyjne chłodzenie)

RAM: Goodram Play 16 GB DDR3 CL10

Płyta Główna: MSI Z87-G45 GAMING (MS-7821)

Zasilacz: 700W Chieftec

Systemowy Dysk SSD Kingstona i zwykła talerzówka WD 1TB :)

Mój budzet wynosi około 1000-1600zł.

I tu mam dylemat czy brać jakiegoś GTX'a 1060 czy moze coś z radeonów :) W sumie to czekam na prezentację nowych kart AMD z chipsetem Vega z HBM2....

Proszę was o radę czy czekać czy brać coś już teraz.... a moze coś z uzywanych kart polecicie?? :D

Czekam na wasze sugestie i pomoc.

Pozdro Łukasz