Wymiana laptopa na PC

Czesc, rok temu zakupiłem laptopa z powodu potrzeby bycia mobilnym, teraz kiedy już nie ma takiej potrzeby chciałbym wymienić lapka na PC. Nie bardzo się znam na sprzęcie więc postanowiłem poszukać pomocy tutaj, ponieważ dostałem oferte wymiany mojego laptopa na stacjonarke

Laptop :

Procesor: Intel Core i7-6700HQ (4 rdzenie, od 2.60 GHz do 3.50 GHz, 6 MB cache)
Pamięć: 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2133MHz)
Dysk: 1000 GB SATA 5400 obr., Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 (brak elementów montażowych)
Grafika: + Intel HD Graphics 530, NVIDIA GeForce GTX 960M
Typ ekranu: Matowy, LED
Microsoft Windows 10 Home PL (wersja 64-bitowa)

PC :

Procesor Intel core I5 6600k
8gb ram DDR4 Taktowana zegarem 2400MHZ
płyta MSI Z170
karta graficzna MSI GTX960 4GB
Zasilacz chieftec 750W
dysk twardy o pojemności 500GB
chłodzenie procesora Feera 3

+ dopłata

tutaj moje pytanie, czy warto? + jaka dopłata byłaby odpowiednia? Laptop posiada 12 miesięcy gwarancji, pc był składany w czerwcu 2016 roku.

Cóż, PC jest stanowczo mocniejszy, CPU możesz dodatkowo podkręcić. Słabym/średnim punktem jest tutaj GPU, które jeszcze daje radę, ale wysokograficznych nowości na ultra nie pociągnie. Jeśli nie potrzebujesz lapka, to stanowczo wyjdzie ci ta wymiana na dobre. Co do dopłaty, ja bym zawołał koło 700-800 zł na średniej klasy 24 calowy monitorek.

Zapomniałem dodać, że oferujący wymiane zaproponował jako gratis monitor 21,5" syncmaster 2270hd .

Meh, te telewizory to szajs, niech sobie go zostawi. Miałem podobnego Syncmastera, oddałem go bratu i kupiłem normalny monitor. Beznadziejne kąty widzenia, ekstremalnie ciepłe kolory i wysoki input lag dochodzący do 30ms.

PC będzie wydajniejszy nie da się tego ukryć dodatkowo masz też możliwość rozbudowy podzespołów.

Dostałem kolejną propozycję

Obudowa zalman z3 plus Window Black.
Karta graficzna GeForce gtx 1060 6gb na gwarancji jeszcze 2 lata. Procesor phenom 4 rdzenie 965 BE . 8 gb ram
Zasilacz Corsair tx650m 650w
1.5tb pamięci dyskowej

Może ten lepiej wyjdzie?

Procesor wiekowy. Tutaj grafika spoko. Olej. 1 opcja jest lepsza.

Zależy ile jest do wydania na ten laptop może już coś z GTX1050 zobacz zestawienie laptopów Zestawienie polecanych laptopów CZERWIEC 2017 r.

Gajwer, akurat laptopa posiadam, ten model który podałem w 1 poście, po prostu chciałbym go wymienić na stacjonarke i dostaje różne oferty, nie chciałbym wymienić na coś gdzie będę mega stratny i wydajność będzie nie wiele większa, bo póki co wszystko śmiga ale wiadomo, na ultra we wszystko nie pogram i plus stacjonarki jest taki, że można rozbudować :)

Wysłałem na priv.

Czesc, rok temu zakupiłem laptopa z powodu potrzeby bycia mobilnym, teraz kiedy już nie ma takiej potrzeby chciałbym wymienić lapka na PC. Nie bardzo się znam na sprzęcie więc postanowiłem poszukać pomocy tutaj, ponieważ dostałem oferte wymiany mojego laptopa na stacjonarke

Laptop :

Procesor: Intel Core i7-6700HQ (4 rdzenie, od 2.60 GHz do 3.50 GHz, 6 MB cache)
Pamięć: 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2133MHz)
Dysk: 1000 GB SATA 5400 obr., Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 (brak elementów montażowych)
Grafika: + Intel HD Graphics 530, NVIDIA GeForce GTX 960M
Typ ekranu: Matowy, LED
Microsoft Windows 10 Home PL (wersja 64-bitowa)

PC :

Procesor Intel core I5 6600k
8gb ram DDR4 Taktowana zegarem 2400MHZ
płyta MSI Z170
karta graficzna MSI GTX960 4GB
Zasilacz chieftec 750W
dysk twardy o pojemności 500GB
chłodzenie procesora Feera 3

+ dopłata

tutaj moje pytanie, czy warto? + jaka dopłata byłaby odpowiednia? Laptop posiada 12 miesięcy gwarancji, pc był składany w czerwcu 2016 roku.