jak w temacie podczas przeglądania YT natknąłem się na takie coś :
i moje pty czy to możliwe? czy to działa? czy ktoś to testował? i czy ma to sens?
i moje pty czy to możliwe? czy to działa? czy ktoś to testował? i czy ma to sens?
Jest to możliwe jak widać Jednak trzeba mieć jaja albo za dużo kasy żeby takie eksperymenty robić, tylko w sumie jaki to ma cel ? Zmniejszy trochę temperature która nie bedzie miała wpływu na prace komputera, no chyba, że planujesz podkręcać procesor do dzikich wartości dla samemego podkręcania wtedy wiadomo mniejsza temp = większa wydajność, większe możliwości. Sam się nie odważę spróbować, ale jeśli znajdzie się jakiś śmiałek to dajcie znać jak wam poszło
Możliwe, działa, testowałem, ale ze specjalną nakładką MSI Delid Die Guard, nie zakładałem z powrotem IHS. Jak się nie boisz skalpować(masz również odpowiedni model do tego) i nie boisz się, że rozwalisz procesor (wystarczy, że coś krzywo pójdzie, coś krzywo założysz i możesz powiedzieć RIP procesorku), masz odpowiedni sprzęt, lubisz OC to warto "próbować"
o dzięki Civil MSI Delid Die Guard tego potrzebuję
szkoda że płyta z którą jest to dodawane kosztuje 1,5 klocka...
poszukaj, czasami na necie idzie kupić DDG z drugiej ręki
Skalpowanie ma sens tylko w przypadku gdy posiadany procesor ma bardzo duży potencjał OC i glut pod IHSem jest naprawdę słaby, na ogół to nie ma sensu, do tego dochodzi jeszcze fakt utraty gwarancji.
Gilotynowanie procesora to dosyć powszechna praktyka u entuzjastów sprzętu komputerowego. Służy ona temu by wycisnąć z procesora najwięcej jak się da. Normalnemu człowiekowi jest to do szczęścia zbędne. Tak jak kolega wyżej wspomniał jest płyta msi która pozwala na zamontowanie tak oskalpowanego procesora bez IHS ( ta blaszka z góry ) Ciągle jednak istnieje spore ryzyko że uszkodzisz rdzeń ciężkim chłodzeniem podczas instalacji.