Wymiana pasy w środku procesora

jak w temacie podczas przeglądania YT natknąłem się na takie coś :

http://youtu.be/XXs0I5kuoX4

i moje pty czy to możliwe? czy to działa? czy ktoś to testował? i czy ma to sens? ;)

Jest to możliwe jak widać :D Jednak trzeba mieć jaja albo za dużo kasy żeby takie eksperymenty robić, tylko w sumie jaki to ma cel ? Zmniejszy trochę temperature która nie bedzie miała wpływu na prace komputera, no chyba, że planujesz podkręcać procesor do dzikich wartości dla samemego podkręcania wtedy wiadomo mniejsza temp = większa wydajność, większe możliwości. Sam się nie odważę spróbować, ale jeśli znajdzie się jakiś śmiałek to dajcie znać jak wam poszło :D

Możliwe, działa, testowałem, ale ze specjalną nakładką MSI Delid Die Guard, nie zakładałem z powrotem IHS. Jak się nie boisz skalpować(masz również odpowiedni model do tego) i nie boisz się, że rozwalisz procesor (wystarczy, że coś krzywo pójdzie, coś krzywo założysz i możesz powiedzieć RIP procesorku), masz odpowiedni sprzęt, lubisz OC to warto "próbować"

o dzięki Civil MSI Delid Die Guard :) tego potrzebuję ;) szkoda że płyta z którą jest to dodawane kosztuje 1,5 klocka...

poszukaj, czasami na necie idzie kupić DDG z drugiej ręki

Skalpowanie ma sens tylko w przypadku gdy posiadany procesor ma bardzo duży potencjał OC i glut pod IHSem jest naprawdę słaby, na ogół to nie ma sensu, do tego dochodzi jeszcze fakt utraty gwarancji.

Gilotynowanie procesora to dosyć powszechna praktyka u entuzjastów sprzętu komputerowego. Służy ona temu by wycisnąć z procesora najwięcej jak się da. Normalnemu człowiekowi jest to do szczęścia zbędne. Tak jak kolega wyżej wspomniał jest płyta msi która pozwala na zamontowanie tak oskalpowanego procesora bez IHS ( ta blaszka z góry ) Ciągle jednak istnieje spore ryzyko że uszkodzisz rdzeń ciężkim chłodzeniem podczas instalacji.

jak w temacie podczas przeglądania YT natknąłem się na takie coś :

http://youtu.be/XXs0I5kuoX4

i moje pty czy to możliwe? czy to działa? czy ktoś to testował? i czy ma to sens? ;)