Cześć, piszę z prośbą o pomoc w podjęciu decyzji. Mam do wydania 4500-5000 zł na zakup laptopa na studia i ulepszenie aktualnego komputera.
Do wyboru mam również zakup Lenovo Legion Y520 z i7-7700HQ i GTX'em 1060 6gb Max-Q ale wydaje mi się, że ulepszenie komputera i kupno zwykłego laptopa będzie lepszym wyborem. (ciągle się bije z myślami, liczę, że propozycja podzespołów i pomoc w znalezieniu laptopa rozwieje wątpliwości)
Fajnie gdyby laptop był cienki, w miarę lekki, miał matową matrycę, koniecznie SSD i kosztował maksymalnie 3000 zł, wymagam jedynie szybkiego działania - generalnie będę na nim programował, przeglądał internet, oglądał filmy, żadnych gier.
W tej cenie znalazłem Lenovo Ideapad 320, wygląda całkiem nieźle ale może jest coś lepszego, a może tańszego i wystarczającego, co zwiększy budżet na ulepszenie komputera.
Gdybym wydał 2500 zł na laptopa, zostałoby 2500 zł na ulepszenie aktualnego zestawu:
płyta główna: ASRock fm2a55m-hd+
procesor: AMD Athlon II X4 760K
karta graficzna: ZOTAC GTX 560 2GB
ram: 2x 4GB KINGSTON 1600MHz
zasilacz: ZALMAN ZM600-GSII (posiadam od 2/3 lat)
I tu pojawia się pytanie jak najlepiej to zrobić. Do wymiany jest płyta główna, procesor, obudowa oraz ewentualnie ram. Wydaje mi się, że zasilacz jest w miarę okej, dyski również pozostają stare. Karta graficzna też może pozostać taka jaka jest, póki co nie gram w nic poza cs'em i lolem a tutaj nie zawodzi. W przyszłości może dokupię gtx'a 1060, na pewno nic mocniejszego.
Myślałem o i5-4690k ale nie wiem czy będzie to przyszłościowy zakup. Komputer używany będzie typowo do gier.
Chciałbym to zrobić w miarę sensownie i przyszłościowo, dlatego też proszę was o pomoc w dobraniu podzespołów oraz w wyborze laptopa.