Wymiana podzespolów

Siema, minęły 2 lata, od kiedy kupiłem swój sprzęt i zastanawiam, się co najlepiej byłoby wymienić i dlatego piszę z prośbą o pomoc. Dodam, że chciałbym dorzucić jeszcze 8 gb pamięci ram.

Gigabyte GeForce GTX970 Gaming G1

Intel i5-6600K 3.50GHz 6MB BOX

MSI Z170A-G43 PLUS (Z170 2xPCI-E DDR4)

HyperX 8GB 2400MHz Fury Black CL15 (2x4096)

Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX

SilentiumPC Grandis XE1236

Siema, minęły 2 lata, od kiedy kupiłem swój sprzęt i zastanawiam, się co najlepiej byłoby wymienić i dlatego piszę z prośbą o pomoc. Dodam, że chciałbym dorzucić jeszcze 8 gb pamięci ram.

Siemka. W skrócie to nie zmianiaj nic i poczekaj kolejne dwa lata. Watpie aby mial problemy z grami w 1080p. Masz b.dobry sprzet. Jak juz to 4 lub 8gb ramu dorzuc.

Tak jak ^. Jeżeli używasz komputera tylko do gier to nie potrzebujesz 16GB Ram. Masz bardzo dobry procesor i jedyne co mógłbyś wymienić to karta graficzna na jakąś GTX 1070/1070TI (aczkolwiek jeżeli używasz monitora Full HD 60Hz to nie ma to sensu, bo nie wierzę, że na takim sprzęcie w grach będziesz miał mniej niż 60 fps)

Pozdrawiam.

Ja bym nic nie ruszał poza ewentualnym rozmyslaniem nad GTX 1070 i to tylko wtedy jak grasz w gry pokroju PUBG która ma czasem spoje chwilę :) a chcesz koniecznie grać na wysokich ustawieniach. Ram bym nie ruszał bo jak głównie grasz wieksza ilość jest zbędna :).

Możesz ewentualnie napisać do tego gościa https://m.youtube.com/channel/UCFnKqecC7F2HTnWZlEzExbw (sorka ze wersja mobilna ale pisze z tel) i poprosić bu ci oskalpowal proca(skylike są na glucie) dodał jakieś sesnsowne chłodzenie i zrobił OC. Dlatego do niego bo daję gwarancję na skalpel :).

Jedynie jeśli nie masz, dokup ssd.

również sądzę że jest ok jedynie to lepszy qooler (do oc procka), przyszłościowo właśnie karta graficzna i ssd o ile go nie masz nic więcej aktualnie nie ma sensu ruszać

Dzięki za odpowiedź, w takim razie zostaje tak jak jest ewentualnie wymiana karty w przyszłości i skalp procka. Dysk ssd mam a jeśli chodzi o ram to nie polepsza on wydajności w grach mmo przy większej ilości osób na ekranie?

nie co najwyżej o ile zrobisz o/c ramu zyskasz trochę szybkości(gdzieś 2-3%) ale 8gb aktualnie wystarcza jak zacznie chrupać więcej wtedy dołożyć można następne 8gb (co do pytania cpu bardziej obciąża niż ram)

po skalpie przydałoby sie lepsze chłodzenie bo grandis tyłka nie urywa

Dzięki wszystkim za porady, na pewno z nich skorzystam. Temat można zamknąć. Pozdrawiam.