Wymiana sprzętu

Witam. Wiem że podobnych tematów jest dość sporo, a ja nie znam się za bardzo na tym ^^,

Komputer kupiłem jakieś ~4lata temu w markecie za śmieszne pieniądze i jestem nim bardzo zadowolony :P ale czas powoli zaopatrzyć się w coś nowego tylko nie wiem czy złożyć w całości nowy lub wymienić części w tym.

ASUS P5KPL -AM IN/ROEM/SI G31 S775 mATX

PROCESOR P DUAL-CORE E6300 2.8GHz/2M LGA775

ACTINA DDR2 2048MB PC800 OEM x2

GAINWARD GF 9500GT 1024MB DDR2/128b D/H PCI-E

ZASILACZ I-BOX ATX 350W CE+PFC 24 PIN

DVD-REC LG GH22NS50 SATA OEM

HDD SAMSUNG 1TB HD103SI 5400 SATAII 32MB ASAP

OBUDOWA I-BOX ORION 910A PRESCOT

Elementy spisane z pudła, przepisałem całość bo nie wiedziałem co sie przyda :P

Nie mam jakoś szczególnie określonego budżetu, myślałem o czymś nie przekraczającym 2k.

Jeżeli miałbym wymieniać części to co powinienem kupić w pierwszej kolejności ? :P

Z góry dziękuje za wyrozumiałość i wszelką pomoc :)

Ile masz kasy na to? Bo może być lepszy sprzęt lub jak masz dużo hajsu to można zmienić lub dokupić najlepsze co wejdzie do tego.

Na początek zmieniłbym Grafike, zasilacz.

Nie mam jakoś szczególnie określonego budżetu, myślałem o czymś nie przekraczającym 2k.

W to nie ma co inwestować.. a składać nową platformę.

Jak z dyskiem i napędem (sata)?

Wstępnie:

Bez napędu, obudowę możesz wykorzystać starąPłyta: MSI B75MA-E33Procesor: Intel Core i5-3350PPamięć Crucial Ballistix 2x4GB, 1333MHz, 1.5VKarta: Sapphire HD7770Dysk: Seagate Barracuda 500GBZasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530WObudowa: Zalman T1Suma: 1992,00Można zasilacz podmienić na nie modularny, ale w tej obudowie się taki przyda.

Co do obudowy o ile ta by się nie nadawała to raczej wolałbym większą, a komputer pod typowo pod mmo.

@edit

Nie do końca jestem pewny czy napęd jest sprawny bo miałem jakiś czas problemy z nagrywanymi płytami, ale i tak w sumie rzadko z niego korzystam.

@baqss Zdecydowanie poradziłbym kupno nowego zestawu.Za cenę około 2tyś. pln złożysz sobie całkiem porządny zestawik,który uciągnie wszystkie nowe gry.Opcji jest oczywiście wiele,może ktoś podrzuci odpowiedni pomysł na zestaw który akurat będzie dla Ciebie optymalny.Z mojej strony propozycja Poradnik: zestawy komputerowe - maj 2013 + konkurs - Twój Vortal Technologiczny - FrazPC.pl Pierwszy zestaw na stronce,w miarę tani i na pewno wydajny układ.

Też tak myślałem ale miałem nadzieje że wystarczy mi włożyć coś nowszego w to co mam ^^,

Jest sens dołożyć kilka złoty i np. zamiast AMD włożyć intela i5, a Sapphire HD7770/90 - GTX 650 TI Boost ?

Jak zacząłem myśleć o wymianie mojego złomka chciałem wcisnąć w niego właśnie i5 i GTX 650 TI, razem z wymianą zasilacza i ramów na 2x4 albo 8.

No i czy dyski SSD rzeczywiście dużo lepiej wypadają niż HDD ?

@up Tak,oczywiście ten drugi zestaw ze stronki,którą"zlinkowałem",jest nie dużo droższy a na pewno lepszy.Ten pierwsz zestaw,to tak bardziej na "styk",natomiast układ z prockiem i5 oraz grafiką GTX 650 TI ,to już moim zdaniem porządna machina ;).

Jak celujesz w kartę pokroju 650ti boost(średnie wymiagania w nowych grach), to nie kupujesz ssd, ssd się kupuje wtedy jak karta/procek jest juz mocny.

DVD masz to -70zl, a cala platforme musisz nowa zlozyc. Twoj dysk 5400 obrotow to szit

Ile masz pieniedzy? Dobre zestawy to 3500+ za puszke.

Ten zestaw za 2500 jest juz bardzo rozsadny

http://www.frazpc.pl/artykuly/924096-2/poradnik-zestawy-komputerowe---maj-2013--konkurs/5

4rdzeniowy procesor, intela > amd. ram/dysk cacy, karta graficzna juz na poziomie

@UP SSD kupuje się jak ma sie dobry procke/karte? Pierwsze słysze ;o

Nie bierz procka od AMD,bierz I5 3350p i HD7790/650TI i cacy.

Dokładnie mam to samo zdanie co kapec w kwesti SSD "co ma piernik do wiatraka".

Proponuje mój zestaw (3post) ale wymiana ramu na Geil 4GB, 1333MHZ, 1.5V dzięki czemu starczy na Sapphire HD7790 OC

Dzięki temu wychodzi ładny zestaw 2002,00zł (w niskiej cenie !)

Witam. Wiem że podobnych tematów jest dość sporo, a ja nie znam się za bardzo na tym ^^,

Komputer kupiłem jakieś ~4lata temu w markecie za śmieszne pieniądze i jestem nim bardzo zadowolony :P ale czas powoli zaopatrzyć się w coś nowego tylko nie wiem czy złożyć w całości nowy lub wymienić części w tym.

ASUS P5KPL -AM IN/ROEM/SI G31 S775 mATX

PROCESOR P DUAL-CORE E6300 2.8GHz/2M LGA775

ACTINA DDR2 2048MB PC800 OEM x2

GAINWARD GF 9500GT 1024MB DDR2/128b D/H PCI-E

ZASILACZ I-BOX ATX 350W CE+PFC 24 PIN

Elementy spisane z pudła, przepisałem całość bo nie wiedziałem co sie przyda :P

Jeżeli miałbym wymieniać części to co powinienem kupić w pierwszej kolejności ? :P

Z góry dziękuje za wyrozumiałość i wszelką pomoc :)