Wysoki ping

Witam. Od jakiś 3 dni mam bardzo wysoki ping i nie mam takiej prędkości internetu jaka powinna być. Mam internet 6mb/s od Neostrady TP.

W ogóle się nie da w nic grać, ponieważ ping skacze od ~600 do ~1500+. Prosiłbym o jak najszybszą pomoc. Dodam jeszcze, że wcześniej miałem ping 60-70.

A tutaj skan z speedtest.net :

2304488879.png

I co my niby możemy zrobić w tej sprawie?

Wysoki ping to utrata pakietów.

Zadzwoń do neostrady i powiedz ze jest cos nie tak od 3 dni i mają coś z tym zrobić albo zareklamujesz usługę za ten okres co da ci około o około 7-9zł niższy rachunek.

od Neostrady TP.

Ahh, masz internet od tej wspaniałej, profesjonalnej firmy? Nie mam pojęcia, czemu masz taki ping...

Istnieje jednak jakieś 5% szansy, że jest to jednak twoja wina, więc możesz przeczyścić sobie kompa Ccleanerem czy innym programikiem, włącz i wyłącz modem, poprzełączaj kabelki. Na pomoc tej gównianej firmy raczej liczyć nie możesz, wyskoczą z tekstem, że ten ping to nie ich wina i do widzenia.

Aha, no nic dziś zadzwonię do nich i zobaczymy... :/

Dzięki za info :)

Mój znajomy ostatnio miał ten sam problem przedzwonił do TP i się okazało że robią coś na łączach i usterki powinny zniknąc do 48 h

No niby jest już ok bo na speedtescie mam normalny ping, ale jak np. gram w LoL'a to dalej mam tak wysoki ping :(

Masz łącze 6MBit i download tylko 0,56mb/s? To też coś śmierdzi. Albo masz odpalone jakieś niechciane programy, albo "trochę" Cie rąbią.

@down

6MBit to download 0,75mb/s

(0,56mb/s / 0,75mb/s ) * 100% = ~75%

Zatem dostaje tylko ok 75% szybkości swojego łącza. Rzeczywiście nikt go nie rąbie. :D

Skoro ma łącze 6Mbitów to możliwym jest, żeby ściąganie miał w granicach 0,75 ale w MBajtach. Prawdopodobnie nikt nikogo nie rąbie, tylko po prostu bity i bajty to nie to samo.

Nie, już wszystko wróciło do normy. Tylko teraz mam taki wysoki ping w grach :/

Witam. Od jakiś 3 dni mam bardzo wysoki ping i nie mam takiej prędkości internetu jaka powinna być. Mam internet 6mb/s od Neostrady TP.

W ogóle się nie da w nic grać, ponieważ ping skacze od ~600 do ~1500+. Prosiłbym o jak najszybszą pomoc. Dodam jeszcze, że wcześniej miałem ping 60-70.

A tutaj skan z speedtest.net :

2304488879.png