Wysoki ping

Cześć,

otóż mój problem polega na tym, że od czasu do czasu mam wysoki ping, przez co nie da się grać w żadne FPSy, tylko co może być tego przyczyną? Zazwyczaj jak gram w CS:GO to ping jest stabilny ok. 70 ms, ale często mam też skoki do 150 czy nawet więcej (najczęściej w ważnych akcjach ;/). Niestety czasem zdarza się też tak, że taki ping po 150+ utrzymuje się przez dłuugi czas, co uniemożliwia płynną rozgrywkę. Moje pytanie: skąd mogą być takie skoki? Gdy gram, to wyłączam wszystko, co może obciążać łącze (włączony mam tylko Steam do grania, w Quake Live to zupełnie wszystko wyłączone). Moje podejrzenia natomiast są takie, że to przez innych domowników (w tym głównie przez siostrę, która praktycznie 24/7 Facebook, YT i tego typu 'rozrywki' (pewnie nie wyłącza też połączenia z wi-fi w telefonie, gdy już nie korzysta)). Być może sam odpowiedziałem sobie na pytanie, ale chcę mieć potwierdzenie. No i czy da się to jakoś ograniczyć (te lagi)? Dodam, że nie mam możliwości zablokowania adresu IP telefonu siostry :P

Adres IP telefonu siostry to także twoje IP :) Chodziło ci o Adres MAC zapewne ;)

Sprawdź w ustawieniach routera czy nie masz tam opcji ustawienia mocy/ograniczenia wifi (Domyślne adres to 192.168.0.1 a login to "admin" często występuje także hasło "admin")

Tak, chodziło mi o adres MAC, mój błąd :)
Mam już ustawienia routera, znalazłem chyba nawet ustawienia mocy wi-fi, ale nie wiem dokładnie, co tam zmienić. Mógłbyś objaśnić?
Wygląda to mniej więcej tak:
http://i59.tinypic.com/255u98l.png

I jeżeli możesz, to podaj jakieś zmiany, które rażąco nie wpłyną na działanie całej sieci, bo korzysta cała rodzina, a wina pójdzie najpewniej na mnie, jak coś przestanie działać ;)

Zależy od szybkości łącza i opcji jakie masz dostępne w tej zakładce ustaw na 50% łącza i powinno być w miarę ok :) Niestety nie mogę znaleźć opcji jakie tam masz ;)

Walnij sobie w wierszu poleceń ping do jakieś polskiej witryny np. ping www.mmorpg.org.pl -t czy też ping www.wp.pl -t. Zostaw tak to włączone na 2-3 minuty.
Jeżeli zobaczysz, że jakiś pakiet nie został dostarczony/serwer nie odpowiedział - no to to jest właśnie ten skok pingu. Im dłużej trwa tym większy lag albo rozłączenie z serwerem. Jeżeli z tego samego neta korzystają też inne osoby to takie skoki są najczęściej ich powodem (jeżeli nie masz podziału łącza). Zresztą to też zależy jakiej prędkości masz internet bo czasami po prostu nie ma co dzielić i gdy jedna osoba chcę coś pobrać to druga praktycznie traci wtedy możliwość połączenia się z internetem. Jeżeli się na tym nie znasz - nie kombinuj, nie ingeruj w ustawienia, jakieś magiczne programy do poprawy połączenia itd. Przedzwoń do swojego dostawcy internetu i poproś o pomoc to zazwyczaj działa znacznie lepiej niż próba rozwiązywania problemu na własną rękę : )

Ok, dzięki za wszystkie porady. Chyba faktycznie nie będę w tym nic grzebał, skoro tego nie ogarniam. Natomiast spingowałem stronę i czas odpowiedzi wahał się między 15 a 20 ms, ale były skoki nawet do 190.

http://www.speedtest.net/my-result/4493489253 - taka jest mniej więcej prędkość przy włączonym tylko Facebooku (chociaż nie wiem, co robią inni domownicy). Chociaż ten wynik jest dość dziwny, bo upload mam zwykle większy niż download. No i było to mierzone przy serwerze, który jest bardzo blisko. Czasami też myślę, że może to być np. wina serwerów Valve, chociaż wątpię.

No to jeżeli podczas pingowania nikt inny nie używał neta to możesz dzwonić do dostawcy wykłócając się o niestabilne połączenie :3
Jeżeli dasz radę to odetnij na te 2-3 minuty sieć innym użytkownikom, a pozostaw tylko sobie (najlepiej kabelkiem podłączonym do komputera, a nie jakimś tam wi-fi), wtedy pinguj jeszcze raz i będziesz miał pełny obraz sytuacji. Jeszcze polecam Ci przeskanowanie komputera takimi programami jak HitmanPro i Panda Cloud Cleaner może znajdą jakiś syf szpiegujący lub podjadający połączenie. Ale tak jak mówię resztę lepiej załatwić z dostawcą bo to oni mają Ci zapewnić neta takiego jak masz w umowie, szczęśliwy klient to płacący i niesprawiający problemów klient, a tych mieć muszą jak najwięcej więc zazwyczaj wynegocjujesz nawet darmowy przyjazd ekipy naprawczej (jak się uprzesz) : D

Niezbyt mam możliwość podłączenia routera do komputera, ale spróbuję odciąć sieć i sprawdzić ping, jeszcze też przeskanuję komputer tak jak mówisz. Dzięki za wszystkie porady, myślę, że temat do zamknięcia :)

Edit: Zapomniałem dodać, że mieszkam na wsi, a akurat w moim pokoju jest najmniejszy zasięg jakiegokolwiek łącza internetowego, więc może to też ma znaczenie.

Przeskanuj pierw komputer i wszystkie inne podłączone do tego Internetu urządzenia programem antywirusowym. http://free.avg.com/pl-pl/homepage

Komputery przeskanuj dodatkowo tymi dwoma programami:

Malwarebytes https://www.malwarebytes.org/

AdwCleaner http://adwcleaner.pl/

Wszystkie są darmowe.

Potem dopiero obwiniaj dostawcę. Który i tak Cię zleje i powie, że u nich wszystko gra i to pewno Twoja wina :)

Jeśli ktoś ogląda np. filmiki na YT, to możesz mieć przez to lagi, jeśli masz zbyt wolny Internet.

Przeskanowałem komputer i usunąłem wszystkie te wykryte potencjalne zagrożenia, ale we wcześniejszym temacie w tutejszym dziale znalazłem coś takiego:
http://www.whatsmyip.org/port-scanner/games/
I wyszło mi, że wszystkie porty są zamknięte. To chyba niedobrze. Także gdy sprawdzałem ping na tej stronie, to średnio wynosił on 133 ms, ale to pewnie też amerykański serwer. Chociaż z drugiej strony, mniej więcej taki ping mam, gdy już dostaję lagów w CS:GO (w sumie podczas lagów to mam z 300 pingu, ale tak jak utrzymuje się ten wyższy ping, to średnio jest 130 (zamiast 70), z porywami do 300 właśnie).

Czytałem też nieco o tym w internecie i znalazłem coś takiego: http://community.virginmedia.com/t5/Set-up/TCP-or-UDP-based-Port-Scan-and-SYN-Flood-problem/td-p/2335725
Być może są to też DDoSy, ale w sumie to raczej w to wątpię. Albo to wina portów, bo YT czy inne strony internetowe zawsze szybko się ładują, a w grach zawsze są lagi (nie przez cały czas, ale są takie jakby fale tych lagów). Zaczyna to mnie martwić, bo w roku szkolnym były dni (czy też tygodnie), że mogłem pograć normalnie z 2-3 mecze dziennie ze stabilnym pingiem, a teraz w wakacje, od paru dni nie ma gry bez lagów.

Cześć,

otóż mój problem polega na tym, że od czasu do czasu mam wysoki ping, przez co nie da się grać w żadne FPSy, tylko co może być tego przyczyną? Zazwyczaj jak gram w CS:GO to ping jest stabilny ok. 70 ms, ale często mam też skoki do 150 czy nawet więcej (najczęściej w ważnych akcjach ;/). Niestety czasem zdarza się też tak, że taki ping po 150+ utrzymuje się przez dłuugi czas, co uniemożliwia płynną rozgrywkę. Moje pytanie: skąd mogą być takie skoki? Gdy gram, to wyłączam wszystko, co może obciążać łącze (włączony mam tylko Steam do grania, w Quake Live to zupełnie wszystko wyłączone). Moje podejrzenia natomiast są takie, że to przez innych domowników (w tym głównie przez siostrę, która praktycznie 24/7 Facebook, YT i tego typu 'rozrywki' (pewnie nie wyłącza też połączenia z wi-fi w telefonie, gdy już nie korzysta)). Być może sam odpowiedziałem sobie na pytanie, ale chcę mieć potwierdzenie. No i czy da się to jakoś ograniczyć (te lagi)? Dodam, że nie mam możliwości zablokowania adresu IP telefonu siostry :P