Wysokie wymagania co do mmo ;p

Ostatnio nie mogę znaleźć gry dla siebie, grałem w wiele mmorpg ale z czasem okazuje się w nich coś nie tak ^^.

Szukam czegoś bez najlepiej bez limitu cap lvl i od razu napiszę że na Tibię nie mogę patrzeć ta grafika 2d gryzie mnie w oczy, Grałem też w BDO aczkolwiek robienie tam gearu jest zbyt frustrujące xD. Najbardziej przypadł mi do gustu Kalonline gdyby nie że gra jest w fazie umierania a wydawca próbuje maxymalnie doić graczy to tam bym został. szukam czegoś podobnego (otwarty świat, przyjemny grind aoe, rozsądny system enchantu,możliwie bliska lokalizacja serwera granie na serwerach kr przy pingu 300+ jest średnio przyjemne)

Grałem w :

Aion’a [prawie 2 lata z każdym dodatkiem było tylko gorzej]
ESO [do soft cap gralem solo jakieś dziwne skalowanie mobków ]
BDO [pen da się w ogóle wbić?]
WOW [jakoś po pandari nie miałem już serca wracać]
Neverwhinter [irysujący system diamentów]
B&S [mam gunnera 1.1k+ap jakoś nie widzę sensu grindu w bnsie ]
TERA [skonczyła się dla mnie jak przeszła na f2p ]
Revelation [postacie ruszaja sie jakby miały kij w duie]
ArchAge [gdyby nie było labor pointów byo by ciekawe]
Linage II [fajne rzeczy są nie do wydropienia solo]
POE,DIablo3,Diablo2,Diablo, Devilion [jakoś hns to chyba nie dlamnie]
Mu Legend - [nawet sentyment do mu online mu nie pomoże xD]
Wild Star - [gra jest praktycznie martwa]
FFIV - [zniechęcił mnie combat system mimo sentymentu do uniwersum global cooldown co to Ku
wa jest]

podsumowując szukam czegoś z grafiką 3d otwartym światem gdzie nie muszę koniecznie zbierać się na konkretną godzinę żeby coś pograć gdzie mogę pogrindować przyjemnie aoe i to co grinduje nie jest zupełnie pozbawione wartości.

co do ograniczeń sprzętowych brak na średnich detalach nie spotkałem gry która by nie ruszyła płynnie

Dobra, jeżeli szukasz czegoś dla siebie. Jestem w stanie polecić ci jedna grę. Może nie przypadnie ci do gustu. Jest ciężka, wymagająca. Pomimo to lat gry i tak nie ogarniesz więcej niż połowy systemów rozgrywki tej gry.
Mowa, o Eve online. Grze bez meta gamingu, z najbardziej zaawansowana mechanika rozgrywki. Żyjącym marketem. Najbardziej rozwinięta opcja craftu we wszystkich grach, gdzie ten craft tworzy grę a nie jest tylko bonusem żeby był (znam ludzi co zajmują się tylko tym). Bitwy zapisane do księgi Guinnessa pod względem ilości osób biorących udział (rekord to 7.6k osób w jednym momencie)

Ogólnie to jest grą w której znajdziesz wszystko rozbudowane do tego stopnia że poznanie jej zajmuje wiele lat pracy. Jednak nie jest to byle gra, otóż to gra w której bierzesz w łapa statek kosmiczny.

Miałem ten sam problem co Ty. I powiem Ci może to nie MMO w klasycznym wydaniu ale Warframe bardzo przypadł mi do gustu. Sądziłem, że to nie dla mnie ale ten grindownik poprostu mnie odstresowuje no i całkiem niezła historia co było dla mnie wilkim zaskoczeniem.

1lajk

PENy w BDO to itemy excluzywne. End game to TETy.

Powie ci to każdy kto się orientuję w BDO.

Niestety nie zabardzo wiem jak pomóc w sumie grałeś już we wszystko z tych bardziej znanych i czym głębiej będziesz szukał perfekcji tym mniej ludzi tam będzie grało. Osobiście gram w BDO i L2 a tak to czekam na bless.

W niewielu grach niema Capa lvla niestety.

Dragons Dogma Online i tyle w temacie ^^

Ostatnio kupilem abonament na miesiac do runescape (nie oldschool) i powiem Ci jedno, jesli szukasz gierki ktora oferuje ci strasznie duzo + open world, ciekawa fabula, questy i ich mechanika, bardzo rozbudowany rozwoj postaci, crafting i wiele wiele wiecej, to musisz obczaic ten tytul. Mysle ze wersja darmowa starczy Ci na tyle, aby zapoznac sie z gierka do takiego stopnia, ze bedziesz wiedzial czy kupic abonament czy nie. A co daje ta premka? Dostep do calego kontentu, specjalnych misji, dodatkowych nagrod za podstawowe misje, dostep do wszystkich eventow itd. Bardzo duzo mozna zdobyc wlasnie dzieki premce jak np darmowe stroje (co nie zmienia faktu ze trzeba sie troche napracowac). I gra nie jest p2w! Praktycznie wszystko to, co oferuje Ci wersja darmowa (np twoje skille pasywne), mozesz rozwijac bez problemu (ale nie wszystkie). Chodzi mi tutaj juz glownie o sile, a itemki z isa nie daja Ci dodatkowych bonusów (np stroje). Goraco polecam :smiley:

Możliwe że zainteresowałby cię Warframe. Co prawda otwarty świat jest tam na jednej mapce (plains of eidolon), ale nie bez powodu na steamie jest to najpopularniejsza gra z f2p zaraz po DOTA2.

• brak grindu “czasowego”. Wbijasz kiedy możesz, farmisz co chcesz, jak chcesz i kiedy chcesz. Nie ma śmiesznych wymagań typu “chcesz ubić bossa? Przyjdz o 13:30, ewentualnie o 22:45 albo wcale”
  • alerty. Tymczasowe misje specjalne. Wiem, kłóci się z tym wyżej, jednak tutaj po za aurami (mody co dają bonusy całemu party) alerty jedynie przyśpieszają grind. Np zamiast dropić konkretny surowiec możesz zrobić jedną krótką misję i zdobyć 300 sztuk tego surowca. Co jest miłe jak uda ci się zrobić, ale jak nie to nie ma poczucia straty bo zawsze możesz wyfarmić to normalnie :stuck_out_tongue:
  • ciekawe lore, pod tym względem gra ma świetny potencjał co potwierdzi każdy kto zrobił questa “the war within” albo questa na harrowa :P.
  • postacie, bronie itd ulepsza się przez modyfikacje, tzw mody. Tak po prawdzie sama broń daje mało, większość robią mody. Jednak jeszcze trzeba umieć modyfikować bronie - broń która nie zadaje dpsa ciętego (slash), nie skorzysta za bardzo na 90% więcej slasha, co nie? :stuck_out_tongue:
  • dużo frame’ów które są niejako klasami postaci. I to o wiele ciekawszymi niż typowy kleryk, mag, warrior. Mamy np Maga, ale to skrót od magnetic i jest to postać która panuje nad przyciąganiem i odpychaniem. Potrafi przyciągnąć wroga w zasięg swojej broni białej, stworzyć pole magnetyczne wokół danego obszaru które zakrzywia tor pocisków i przyciąga wrogów, czy mój ulubiony skill - potrafi namagnetyzować kości przeciwników powodując że ci zapadają się w sobie próbując “wejść” do kości, co skutkuje makabryczną śmiercią :stuck_out_tongue:
  • system walki, w tej grze jest non-target, można strzelać z łuków, kusz, karabinów, laserów, miotaczy ognia, czegokolwiek. Ale równie dobrze można olać bronie dystansowe i walczyć wręcz 2 metrową kosą, rzucać glaivem (dyskiem z kolcami), czy miażdżyć wrogów za pomocą dwuręcznego ciężkiego młota. Do broni wręcz jest dorzucony system kombinacji, w modach wrzucasz postawę do danej broni i możesz dzięki temu korzystać ze specjalnych kombinacji ciosów. Generalnie każdy znajdzie coś dla siebie.
  • system f2p. Można grać zupełnie za darmo. Na początku poznajesz grę i się jej uczysz, a potem już masz dostep do reliktów, z których farmisz części prime, które sprzedajesz za platynę (waluta premium). I za nia sobie kupujesz co zechcesz ze sklepu. Jednakże jedynie przydają się sloty (jak ktoś lubi kolekcjonowac rzeczy) i tyle. Resztę większość wydaje na duperele związane z wyglądem, a to kupić nową paletę kolorów, a to nowy rodzaj statku, a to skórka do postaci, czy znaczek do profilu :P.
  • zawsze jest tu coś do roboty. Jak nie farma reliktów to ich otwieranie, jak nie relikty to farma surowców na bronie, jak nie surowce to farma kuvy to losowania riven modów (bardzo rzadkie mody do konkretnej broni), jak nie kuva to expienie frame’a/broni. Jak nie expienie to coś czysto for fun - np siedzenie na pewnym survivalu do 45 minuty gdzie z każdą minutą są coraz trudniejsze mobki. Niedawno z znajomym we dwójkę siedzieliśmy tyle a byśmy wytrzymali jeszcze spokojnie drugie tyle bo fajną synchronizację znalezliśmy. Ślepy korytarz z wejściem z jednej strony, więc tak : znajomy rzucił frostem bańkę śnieżną (która pochłania dpsa z zewnątrz, od środka przepuszcza), ja na garze rzucałem przed wejście karuzelę luster przez co wrogowie którzy weszli do środka tylko kręcili się w kółko i próbowali zestrzelić te lustra. A potem się ustawiliśmy z łukami (bo chciał łuk przetestować) i strzelaliśmy do nich jak do kaczek xD. A na koniec misji szok - obaj mieliśmy po 3 tysiące wrogów zastrzelonych łukami, kiedy wcale się nie czuło że tylu się zabiło, bo niby wrogowie nas nie atakowali tylko lustra, ale i tak z łukami trzeba było przycelować, a każdy starał się zaliczać heady i nie marnować ani jednej strzały, więc nie było tak nudno jakby się mogło wydawać :).

I niby gra nie do końca pasuje do twoich “wymagań”, tym nie mniej jak nie grałeś/grałaś (raz piszesz tak, raz tak :P), to polecam chociaż spróbować, nie tracisz nic po za czasem, a gra jest strasznie specyficzna, do tego stopnia że szufladkowanie jej mija się z celem, bo potrafi się spodobać nawet ludziom ktorzy generalnie nie lubią ani strzelanek, ani kosmosu, ani systemu gry opartego na mapkach :stuck_out_tongue:

1lajk

jw, polecam Warframe, gra wciąga klimatem i jak na swoje lata oprawą graficzną, do której nie potrzeba jakiegoś mega sprzętu, polecam też Tree of Savior, ale tutaj grafika taka 2,5d, ale miła dla oka no i farmienia na długie tygodnie
no i wypróbuj Secret World Legends, może ci sie spodoba

W jednym zdaniu GRALAM a w drugim GRALEM hehe. Jakieś rozdwojenie jazni czy niezdecydowany transwestyta?
Co do gry to malo jest gier bez capa, polecam jednak maniaczyc w tego Black Desert, trudno zdobyc dobry gear ale jak juz zdobedziesz to masz ogromna satysfakcie

1lajk

Atlantica online… nie ma lepszej gry i bardziej rozwiniętej mimo ze gra ma od cha lat , grafiką nie powala to system craftu tur , pvp … niema drugiego takiego pvp gdzie nie spotkasz 2 przeciwnika praktycznie z taką sama drużyną… jedyny minus to p2w, ale w summie grałem koło 3 lat czasem mniej czasem więcej i doganiałem topke w pvp wydając tylko raz 70 zł , bo all z premium shopa da sie kupić na merchu bez problemu kwestia kasy.

a jak znajdzie się z 5-10 ppl to nawet od początku mogę zacząć grać w sumie :slight_smile:

walki turowe, ala final fantazy każdy ma inne skile charów koło 80 teraz chyba w teamie mozna miec 8 plus boss , bossów tez chyba z 15 teraz do wyboru każdy ma osobne ekfipunek , craftty montów od cha i ciut ciut zadna gra nie ma icgh aż tyle , patche regularnie wchodzą eventy non stop ale … juz nie takie jak kiedyś . hm… hazard upowanie etc etc etc etc etc … od groma do roboty nim wbije się maks lvl to już zmieniasz team ale stara postać 1 z teamu oddajesz w stan uspienia zawsze możesz do niej back :slight_smile:

Knight online garfika do dupy jak stwierdzi większość szczególnie , że urodziła się gdy ta gra powstawała, ale niem aw kazdej grze takiego systemy pvp gdzie “combo” zależne jest od playera a nie od samej mechaniki gry to bug , który został na prośbę graczy , pvp miodzio , exp sam w sobie… o boshe grind ala bdo przez xxxxx czasu. Reszta będzie Ci pisała standardy , które wyszły w last 10 lat bo średnia ludzi tutaj to 25 lat, która patrzy na grafikę niż na sama rozgrywkę.

Eve kiedyś pobrałem jak był darmowy miesiąc próbny i przyznaje się bez bicia chyba to dla mnie za trudne :P.
Do warframe też podchodziłem ma wiele ciekawych rozwiązań chyba tam jest system dość instancjowany bo odniosłem wrażenie, że nie widuję innych graczy. Dragons Dogma nie znam zobaczę co to takiego :wink:

No tak jest, max 4 osoby w party, gra sama przydziela graczy którzy chcą zrobić daną misję, równie dobrze możesz napisać na czacie rekrutacyjnym. Może kiedyś wprowadzą jakieś większe mapki z większą ilością graczy w pt.