Wysyłka komputera kurierem

Hej,

Chcę wysłać znajomemu swój stary komputer. Aktualnie mieszka on ponad 300 km ode mnie, więc najlepszą opcją będzie kurier. Komputer to raczej rzecz delikatna, dlatego postanowiłam was zapytać jak dobrze go zabezpieczyć w transporcie. Komputer jest złożony (nie posiadana dysku ani RAMu).

Może polecicie też któregoś z kurierów. Czy sami pomagają pakować czy paczkę trzeba przygotować we własnym zakresie?

Kup sobie takie pianki. Najlepiej wypchać go od środka, włożyć do pudełka, które jest o wiele większe od samego pc i wypchać dookoła. Ja pudełko z laptopem wypychałem kulkami papierowymi i też spełniło to swoją funkcję, aczkolwiek radziłbym użyć worków z powietrzem/pianek/gąbek.

Pracowałem w INPOSCIE 6 miesiecy i bylem na probnych okresach w FEDEXIE, DPD, DHL, GLS oraz Poczcie Polskiej. Powiem Ci tak... INPOST jest najtańszy, jednak nie szanują tam paczek i magazynierzy oraz przewoźnicy. Większość paczek jest przekładana na zasadzie "jebud". To samo w GLS. FEDEX, DPD, DHL - droższe, ale wydają mi się być sprawniejsze. Poczta Polska? Jeżeli trafisz na podwykonawce, masz pewność, że paczka do Ciebie dotrze. Jeżeli trafisz na gościa który robi bezpośrednio dla szefa firmy, to bądź pewny, że dostaniesz AWIZO i sam będziesz musiał drałować na pocztę po paczkę.

P.S Żaden z kurierów nie pomoże Ci zapakować, nie mają na to czasu, ani chęci - wierz mi.

Jak wysyłasz kurierem to tylko UPC - można ich zamówić przez tani-kurier.pl, wysyłka 20zł. Rozbierz kompa, rozkręć wszystko. Buda osobno, grafika osobno, płyta z procesorem również.
Jeśli masz wysoki cooler, też go zdejmij, zasilacz wyciągnij, każdy podzespół owiń w folię bąbelkową, wszystko zapakuj do obudowy klejąc taśmą i wykładając papierem tak, by nic nie latało -ani trochę. Na kartonie napisz markerem "proszę nie rzucać!" (chociaż i tak w większości kurierek to nic nie da).

Hej,

Chcę wysłać znajomemu swój stary komputer. Aktualnie mieszka on ponad 300 km ode mnie, więc najlepszą opcją będzie kurier. Komputer to raczej rzecz delikatna, dlatego postanowiłam was zapytać jak dobrze go zabezpieczyć w transporcie. Komputer jest złożony (nie posiadana dysku ani RAMu).

Może polecicie też któregoś z kurierów. Czy sami pomagają pakować czy paczkę trzeba przygotować we własnym zakresie?

Mój chłopak jak kiedyś wysyłał do mnie jak byłam na studiach to zapakował w jakiś gruby karton. W środku żeby się nie przesuwało powkładał poduszki powietrzne, widziałam takie ostatnio do kupienia tutaj - https://e-hurtownia-opakowan.pl
Komp dotarł na miejsce bez żadnego uszczerbku więc myślę, że taki sposób pakowania będzie bezpieczny w każdym przypadku.

Serio ?? …kopujesz karton wkladasz cos by usztywnilo i wysylasz…ubezpieczasz za 5 zl i masz to gdzies. Przyjdzie rozwalony to oddadza kase a to czym wyslesz to Twoja sprawa nie ma mniej bezpiecznej opcji… Serio juz o wszystko bedziecie pytac na forum ? Czy to aby pochwalic sie tym , ze cos komus dajesz. ?

1lajk