Dzisiaj przeprowadzę wywiad z naszym redaktorem forum MMORPG.org.pl. Obecnie nie gra w nic, ponieważ ciekawych tytułów gier na rynku. Natomiast bardzo lubi grać w gry przeglądarkowe. Jest nim Guru.
Witam. Czy zgodzisz się przeprowadzić wywiad?
Tak, zgadzam sie... Jeśli znajdziesz coś interesującego w mojej osobie.
Najpierw opowiedz nam coś o sobie.
Mariusz, lat 22. Mieszkam w Jaśle (takie małe miasto, które ciągle jest zalewane przez powódź). Skończyłem szkoły, matury pozdawałem, z wykształcenia mechatronik i technik informatyk.
Masz coś jeszcze do dodania?
Jestem strasznym leniem i może dlatego newsy staram się pisać z samego rana, bo później zwyczajnie by mi się nie chciało. Z rzeczy przyziemnych, fan osobowości Kuby Wojewódzkiego i ciężkiego, ostrego rocka.
To przejdźmy do spraw redaktorskich. Opowiedz mi oraz czytelnikom, co cię skłoniło do zostania redaktorem?
[...] przypadek. Podczas moich pierwszych odwiedzin na ówczesnej stronie MMORPG.ORG.PL (rok 2008), Chmarus startował właśnie z newsami, a ja z czystej, bezinteresownej chęci, zaoferowałem mu pomoc. I jak widać, zostałem tutaj do końca, z czego bardzo się cieszę. Ponadto, przez ten cały okres doszlifowałem sobie język polski, ortografię i dowiedziałem się masy ciekawych rzeczy, Nigdy nie myślałem o zawodzie dziennikarza, więc jeszcze raz potwierdza się fakt, że życiem rządzi przypadek. Po prostu lubię pisać
Czy taka praca redaktora jest trudna?
Wbrew wszelkim pozorom - TAK. Być może samego redaktora nie, ale w moim przypadku, newsy spędzają mi sen z powiek. Strasznie monotonne i nudne zajęcie, polegające na codziennym wyszukiwaniu nowości i pisaniu w prosty, zrozumiały i luźny sposób. Później staram się poprawiać błędy, poszukiwać zdjęć, filmików, korygować informacje, by wreszcie opublikować to na stonie głównej. Po wszystkim jestem niesamowicie wyjebany, ale jeden komentarz typu "dzięki, tego szukałem", daje mi siłę na kolejny dzień.Osoba na stanowisku Redaktora też musi mieć w sobię chociaż cząstkę talentu "pismaka", bo w innym nad jednym zdaniem ślęczelibyśmy kilkanaście minut.
Czego byś wymagał od użytkownika do zostania redaktorem na twoim serwisie MMO jeśli byś miał?
W pierwszej kolejności patrzę na... zaangażowanie i charakter. Nawet najlepszy poliglota, który posiada jednak słomiany zapał, a jego prace pojawiają się raz na pół roku, nie może zostać Redaktorem. Ludzie muszą się nauczyć traktować stanowisko reda - m.in. w naszym serwisie- jako normalną pracę lub poważne zajęcie, które trzeba wykonywać z sumiennością i zapałem. Wszystko leży po stronie mentalności danego użytkownika. Oczywiście przyda się troszkę pasji, zainteresowania danym tematem i znajomości zasad ortografii, jednak nie jest to pierwszorzędny wyznacznik. Wszystkiego - łącznie z talentem - można się nauczyć.
Czy rynek gier MMO pod upada czy raczej wznosi się ku niebu?
Jeśli spojrzeć na ilość gier - rynek MMO powinien już "przekoczyć" niebo. Nie ma tygodnia, w którym nie pojawiło by się przynajmnije kilka, nowych projektów. Gorzej z jakością, jednak to temat na dłuższy i bardzo złożony referat. Ze strony zwykłego użytkownika, tak duży wybór gier gwarantuje, że każdy gracz znajdzie coś dla siebie. Rynkiem rządzą pieniądzę, a te z roku na rok - w MMORPG - są coraz większe.
Dowiedziałem się także od ciebie że grasz w gry przeglądarkowe, czy masz jakieś tytuły do zaprezentowania dla użytkowników? Podaj conajmiej 4
Do grania w tzw. MMORPG via www - jestem poniekąd zmuszony. Mój kilkuletni komputer nie pozwala na osiągnięcie pełnego pułapu, który uniemożliwia mi grę w najnowsze tytuły. Z mojej strony, poleciłbym Dragon's Call, The Witcher Versus, Zombie Pandemic oraz stare, dobre Ikariam.
Gdybyś miał pracować w gazecie wydającej recenzje oraz inne bzdety jako redaktor, zgodziłbyś się?
Lepiej czuje się w newsach, zapowiedziach oraz "Pierwszych Wrażeniach". Oczywiście, gdyby taka gazeta zapewniła mi nowy komputer i dostęp do gier, to jasne, że bym się zgodził. To ogromna szansa dla każdej osoby.
Czy ma ci ktoś coś przeciwko że robisz wywiady?
Nie... chyba nie. Może i ktoś w głębi duszy karci siebie - "dlaczego, to ja na to nie wpadłem, tylko ten zajeba&%^ guru", ale to tylko przypuszczenia i domysły. Mam nadzieję, że ludzie doceniaja moją "pracę".
Teraz przejdziemy do szybkich słów skojarzeniowych. Godzisz się na to?
Dawaj
MMO: many men online
Redaktor: Pismak
Dom: Drugi... to znaczy pierwszy świat.
Rodzina: Moja Gildia
Pieniądze: Władza
Dziękuje ci za wywiad. Teraz daje ci wolną rękę byś mógł pozdrowić kogoś.
Pozdrawiam siebie, że byłem taki wyluzowany i elokwentny jak zawsze. Ponadto, "żólwiki" lecą do moich kolegów z klanu CS - FART Gejming. Ahoj.
To był wywiad z guru, redaktorem MMORPG.org.pl
Napisał: BiZon
Odpowiadał: Guru