Jakimś cudem przeczytałem twój post, chociaż po nazwie tematu mi się niezbyt chciało. A więc...
HA HA HA.
Tyle w temacie.
Jakimś cudem przeczytałem twój post, chociaż po nazwie tematu mi się niezbyt chciało. A więc...
HA HA HA.
Tyle w temacie.
Aż nabrałem ochoty na pogranie w Dote, dzięki
Żałosne są niektóre wypowiedzi .
Dla mnie dota 2 to jest bardziej for fun, napchajmy dużo ale nie koniecznie dobrego. Moim zdaniem lol lepszy ponieważ:
Dota 2 daje na początek wszystkich championów, gra w to nie przynosi żadnych profitów, nie możemy z niecierpliwością na coś wyczekiwać jak na nowego champa aż uzbieramy albo na runy, mamy wszystko na start i nie można się skupić na jednym. Druga sprawą jest poruszanie się, nie można mieć zablokowanej kamery bardzo mnie chociażby denerwuje, w lolu mam pod Y odblokowywanie kamery i jak gdzieś ide pół afk to sobie zablokuje a jak creepuje lub używam skilli na dłuższy dystans to kamere puszczam swobodnie, jak gdzieś po prostu ide nie musze wlec tej kamery za sobą. Mapa jest nie symetryczna, to druga wada. 3 to fakt że te pierdoły typu kurier itd. dosyć są męczące dla początkujących, a w lolu to po prostu się wrócimy klawiszem "b" i z głowy. Postać na ruch reaguje z opóźnieniem, nie widać zasięku ani trasy skilli (straaasznie uciążliwe), dziwna mechanika spelli i dmgu (w lolu moim zdaniem jest bardzo dobrze dobrana [ap, ad mr, pancer], w docie nie można zwiększyć raczej dmgu spelli). Tabela wyników nie pokazuje albo nie umiem sprawdzić creepów przeciwnika czy sojusznika (chcę przecież wiedzieć na czym stoimy). Gra nie jest zła ale dla mnie brakuje jej wiele rzeczy których jest w lolu, a przede wszystkim prostoty. Pierdoły nie są potrzebne bo nie grasz przeciwko botom tylko przeciwko żywym ludziom, tu nie chodzi o jakieś zawijasy chodzi o prosto przedstawiony przebieg gry, balans (symetria właśnie), mimo że lol nie jest aż tak rozbudowany pod względem gameplayu to nie szkodzi ponieważ i tak jak ktoś jest lepszy to będzie a trudność nie powinna stanowić gra tylko przeciwnicy. Dla mnie dota nie jest zła ale strasznie męcząca i po co mam w to grać skoro lepiej odnajduje się w lolu gdzie chociaż wiem jak daleko rzuce spelle a mecz mi wyszukuje znacznie krócej. Jakby w docie przebudowali interface (pokazali ten zasięg, last hity i spolszczyli normalnie bo nie mam ochoty się użerać z pół polskm pół angielskim) to bym grał.
Do autora postu.
Litości!!! Troszeczkę myślenia nie zaszkodzi, a jeżeli to sprawia trudności ( ew. ból ), istnieje coś takiego jak - SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aż nabrałem ochoty na pogranie w Dote, dzięki
Nie ma sprawy
postaram się do rzucić parę filmików screenów i jakaś ankietę , bo widzę temat się rozwija ,
Ale już widać że większość z was widzi że dota 2 jest marna w porównaniu z lolem
@up
masz ciekawą teorie słownik ortograficzny pomaga ci w myślenu oraz jest doskonałym panaceum , jak to działa na ciebie idź to szybko opatentować . troll off
Nawet nie zagłębiałem się w posty już napisane , po prostu wyrażę tutaj swoje zdanie. Po pierwsze nie widzę sensu istnienia tego tematu. Nie podoba ci się? Nikt nie zmusza cię do grania. Tym bardziej hejt na Dote niema sensu i robią to chyba tylko fanboje LoLa. Naprawdę ogarnięty gracz Moba od razu zobaczy plusy i minusy obu gier i nie będzie na jednym z nich od razu stawiał kreski i hejtował po wsze czasy. Po drugie to gry są od siebie strasznie różne. LoL , nawet pomimo tworzenia przez twórców pierwotnej Doty, jest bardzo prosty i łatwo przyswajalny. W sam raz dla casuali ale dla hardcorowych graczy też. Dota 2 to inna bajka. Nie ma przeliczników, 3/4 itemów to itemy użytkowe, nie ma summoner spelli , run i wszystkich uproszczeń. Gra stawia głównie na twój skill i ogarnięcie postaci. Nie mówię , że w LoLu tego nie ma ale jest tam widoczna przewaga jeśli ktoś posiada runy czy specki. Ale jednak nad obydwoma tytułami góruje nadal prześwietna , pierwotna Dota do której i remakeowi i LoLowi jeszcze daleko.
następnie trzeba podkreślić zachowanie naszych minionów i wierz
Ja nie WIERZĘ, że można przytaczać takie "argumenty".
Szczególnie rozbawiło mnie kopiowanie postaci i p2w. xD
Jeżeli to troll to nawet niezły chociaż lekko przesadziłeś.
LoL jest bardziej casualowy w porównaniu do Doty. Dota 2 jest nastawiona na esport, dlatego od razu masz wszystkie postacie i brak też takich z deka głupich wspomagaczy jak runy czy masterki. Ludzie nie grają w Dote 4 fun, większośc stara się ogarnąć jakąś postać chcociaż w minimalnym stopniu(nie tyle co postać, co mechanike). W LoLu praktycznie zamiast skupić się na zagrywkach, akcjach tego typu rzeczach, to jest takie głupie farmienie IP...
@oczy
Napisz jeszcze o pauzach w grze oraz o masowym wychodzeniu z gier(jedna osoba wyjdzie, to reszta może bez konsekwencji(Low lvl's!))
@wnukson
- gra przynosi profity, tyle że zamiast odblokowania nowych postaci możemy zdobyć przedmioty zmieniające wygląd bohaterów. Dziwią mnie wypowiedzi tych osób, które wolą sobie ograniczać życie przez powolne grindowanie na nową postać. I tak żeby nauczyć się grać wszystkimi bohaterami trzeba spędzić sporo czasu.
- można zablokować kamerę, wystarczy dwuklik na portrecie postaci bądź f1. Jednak nie widzę sensu grania na zablokowanej kamerze. Można się przyzwyczaić, wystarczy kilkanaście gier
- gdy przechodziłem z lola na dotę również mi przeszkadzał brak dokładnych informacji o creepach przeciwnika. Obecnie nie przejmuje się tym. Gram po to aby wygrać, a nie zawracać głowę takimi błachostkami
- Dota jest o wiele trudniejsza od lola, tutaj się z tobą zgadzam. Jednak mi bardziej odpowiada trudniejszy styl gry, gdyż wiem że nie ważne ile bym grał, to pozostaje mi jeszcze coś, czego muszę się nauczyć. Dzięki temu gra ma wysoką barierę wejścia, co przekłada się na lepszą społeczność. Kto woli prostą, nie wymagającą wiele nauki rozgrywkę wybierze lola, ten kto lubi gry trudniejsze będzie grał w dotę. Poziom trudności gier to nie jest powód do kłótni, każdy wybierze co mu się podoba.
- symetria mapy nie ma nic wspólnego z balansem gry. Mapa w lolu wbrew pozorom też nie jest symetryczna, ze względu na położenie dragona i barona
- można sprawdzić zasięg umiejętności, najeżdzając na jej ikonkę. W lolu gdy masz ustawione smartcasty również nie widać ich zasięgu gdy chcesz użyć skilla. Podobnie jak u mnie było z ilością lasthitów u przeciwnika, tu też musiałem się przestawić. Wszystko kwestia przyzwyczjenia. Można zwiększyć obrażenia umiejętności, używając Veil of Discord, bądź Agahnim Scepter.
- moim zdaniem tłumaczenie jest bardzo dobre, o wiele lepsze od spolszenia lola. Dzięki angielskim nazwom umięjętności i przedmiotów łatwiej się dogadasz z drużyną, niezależnie od ich języka. Nie powiesz anglikowi żeby kupił dany przedmiot, używając polskiej nazwy. Gdy znasz tłumaczenie, to nie ma problemu. Jednak gdy nie wiesz jaki jest angielski odpowiednik nazwy przedmiotu, pojawia się kłopot.
Nie będę dyskutował która gra lepsza, jeden wybierze dotę a drugi lola. Każdy ma własne zdanie, każdy może grać w co chce. Tylko proszę, nie róbcie flame waru.
To nie temat o "wierze" wiec wiary w to nie mieszaj.
DoT'a nie kopiuje postaci od LoLa poniewaz wyszla cieciewerset czasu przed nim wiec tutaj raczej uklon w strone riota niz blizzarda...
Runy i masteriesy: niby brakuje ich w docie ale to juz co kto lubi niektorzy uwazaja ze to lepsza strona doty bo mecze nie opieraja sie na tym kto wiecej wbulil waluty w grze i dluzej no-lifil tylko na czystym skillu ale tak jak napisalem co kto lubi.
Co do sklepu w docie... serio mowi sie p2w na sklep z kosmetycznymi itemami ktore zmieniaja tylko wyglad? Chyba znam inna definicje tego slowa ale moge sie mylic .
W docie liczy sie skill bo nie mozesz jak noob sobie pojsc afkowac jak w lolu i czekac pod towerem bo dostaniesz kopa w dupe i stracisz golda za deda nie mowiac o feedowaniu przez to przeciwnika. W docie jest rowniez opcja last hitowania enemy minionow do czego potrzeba wiekszego skupienia niz w lolu bo nie patrzysz tylko na swoja strone lane ale rowniez przeciwna. Build w docie sa poprostu trudniejsze do ogarniecia w lolu przeczytasz sobie mete postaci np le blanc to czysty nuker wiec pruje nia standardowy build pod nukera nie sram sie w jakies dziwne itemsy typu infinity edge itd. Co mam namysli mowiac trudniejszy build w docie? A no to ze gralem takim typkiem co przywolywal drzewa... bylem pewien ze to czysty mag a sie go budowalo w ad co mi zrobilo poprostu facerolla. Innym przykladem jest to ze sa itemy ktore ulepszaja ulti postaci i sa one inne dla kazdej postaci (nie mowie ze sie czasem nie powtarzaja). Mowcie co chcecie ale nigdy w docie nie ulozylem tego samego buildu zawsze cos innego a w lolu poprostu trzymasz sie mety chyba ze jestes TROLLEM.
Zagralem w lola ok 2500 gier wiec nie powiedziec mi ze jestem newbem i mowie o lolu a w niego nie gralem. Powiem wprost gralem i gram do teraz, chociaz wole dote i gdyby tylko moi kumple zaczeli w nia grac poszedl bym z checia za nimi .
Ale co ma wnosić ten dziecinny i bezsensowny temat? Autor tematu chyba nie wie, że to lolek właśnie zerżnął większość postaci z oryginalnej doty, której dota 2 jest kontynuacją... Jak już większość zauważyła w docie liczy się przede wszystkim skill, a w lolu ten temat jest do sporu :/ Wiem to z mojego doświadczenia, kiedy lol znudził mi się maksymalnie, przeniosłem się do doty. Różnica w poziomie trudności była ogromna. Bynajmniej wg. mnie dota jest po prostu bardziej hardkorowa, skillowa i ma ciekawsze postacie, na które nie trzeba farmić miesiącami Podsumowując: LoL
Nie no użytkownikowi Oczy nie przegadasz. Widać, że jest fanboyem i wiele osób, które potwierdzają moje zdanie sensownymi argumentami nie są w stanie zmienić jego zdania. Także myślę żeby zamknąć ten temat bo to nie ma sensnu a fanboya nie przegadasz. A wracając do tematu porównując Lola do doty2 porównujesz ja także do jedynki. Bo jest to poprostu DOTA1 z odswierzoną grafiką. I dlatego masz wszystkie postacie na początku, bo jak wczesniej powiedzial kolega byla to mapa nastawiona na esport. Z resztą swego czasu DOTA na e sporcie byla tak popularna jak cs czy Quake. Brak run czy masteries nie występował z tego względu, iż ówczesny silnik wc3 i edytor map nie pozwalał na zaimplementowanie takich funkcji. Dlatego powtarzam porównując lola do doty 2 porównuj ją z dota 1 bo to te same gry z odświerzonym silnikiem graficznym.
Coś mi sie wydaje, że twórca tego tematu to troll o_o
Witam ,
jako że od niedawna gram w dote 2 mogę porównać te 2 gry , jak widać lol lepszzy
Więc temat ten zakładam po to a żeby wielbić lola i kopać dote 2
Kilka zasad :
1)Wielbimy lola
2) kopiemy dote 2
3) nie kopiemy lola
ja zacznę :
grając w dote 2 ma się wrażenie że te postacie ich animacje i cała reszta zrobiona jest z papieru 0 dynamiki
natomiast w lol - u animacja postaci efekt skili i cala reszta wygląda da tak realistycznie że strzał ceitlin mógł by nas zabić prawda ?
po 2 większość postaci w docie 2 to kopie z lola ----___--- taki warlock = anie ulti to samo misiek skile podobne ,plague =blic ,i jeszcze grałem corkim jak żywym ale nazwy nie pamiętam niestety .
następnie trzeba podkreślić zachowanie naszych minionów i wierz
w lolu miniony targetują wierze , i wrogiego bohatera lub miniona jeśli ten ich zakatuje lub zakatuje nas . logiczne prawda dota 2?
miniony idą prosto nie przejmują się wierzą gonią za wrogim bohaterem jak nub w lolu nie patrząc co się dzieje , a co jeśli my zatokujemy wierze razem z naszymi minionami >>?? nic i tak my dostaniemy z 10 hitów ---___--- .
A są i tacy co mówią to wszystko nie ma znaczenia , tak ma być to urok doty 2 , za to mechanika gry jest rozbudowa tak bardzo że lol się chowa .
A ja się pytam czego dotyczy ta rozbudowa ?
może tego że żeby kupić potka albo dokończyć zakup uzbrojenia trzeba iść do tajnego sklepu , oz grozo który znajduje się 10 cm od naszej wierzy
albo że można kupić konia latającego który przyniesie nam potki z respu do wierzy mega trudna rozgrywka .
Jest trochę racji w tym że niektórzy mówią dota lepsza od lola tylko zastanówmy się dlaczego .
Moim zdaniem jest tak :
lol 1 lvl >> postacie dostępne z rotacji (6) / dota 2 wszystkie champy od razu
lol runy ,masteriesy, summoner spells / dota 2 brak czegoś takiego
lol lvle dają pewne premie dostępność do nowych map / trybów gry / dot a 2 wszystko od razu
lol sklep ze skinami , dopalaczami pz/pd/ dota 2 sklep ze wszystkim bronie samoloty skrzynki cód miód (w innych grach mówi się na to p2w) w docie zaś jest to urok gry
a jakie jest wasze zdanie ;D
Dziękuję za uwagę piszcie komentujcie
Edit specjalnie dla was zmieniam kolorystykę