XFX R9 280X XTL DD Black 3GB vs MSI GeForce GTX 960 4GB

Na poczatku chciałbym opowiedzieć bajeczke o wczorajszym dniu :).

Puka kurier, otwieram a ten wrecza mi paczke :). Dzień się pieknie zaczyna bo przyszly obudowy do lusterek w samochodzie :) takie fajne "amerykaNske". Wiec poszedlem do garazu i zaczynam sie bawic. Sprawa wygladala nastepujaco, by zdjac stare obudowy lusterek musiałem pierw wyjac wklady(czyli same lusterka), szybka nauka na youtube i jak typowy polaczek JA NIE DAM RADY!! Bang!!! Polamalem lusterko z mata grzewcza(jakies 200zl) mysle sobie smuteczek. Wrocilem do domu robie obiad, cos puka do drzwi wiec otwieram a tam listonosz z awizo. Otwieram list a tam zdjecie mojego samochodu i mojego pieknego ryja, nizej czytam "4 punkty karne i 200zł mandatu bla bla bla". KUR**!!! No ale nic, odstresuje sie grajac w przyjemna gre zwana Shadow Of Mordor. Mija jakies 40 min nagle slysze z pod stołu "MIAAAAAAŁŁŁŁ" monitor i skrzynia się wylacza, patrze a kot bez siersci na ogonie ucieka. Nie wierze w to jakim glupcem bylem by nie zamknac skrzyni(3 dni wczesniej czyscilem PieCa i lenistwo sprawilo ze nie zakrecilem skrzyni) ale ok, sprawdzam zniszczenia. Po 30 min dochodze do wniosku ze cos sie zepsUo. A tak na serio padla grafika, nie jestem tylko pewny czy samo chlodzenie(jeden z dwóch wiatrakow dziala) czy spalilo sie łącze pin. Dzis zaniose calosc do znajomego ktory to robi i mi powie dokladnie.

Zakladajac czarny scenariusz bede musial zminic grafike. Nie usmiechalo mi sie teraz tego robic, szczegolnie kiedy rynek jest tak niepewny, ale jak mus to mus. Grafika ktora jest obecnie w stanie uszkodzenia to HD 7950 OC 3GB. Reszta to i5 2500k 3,3Ghz @ 4,6Ghz,(chlodzenie zelmana) 8GB ramu, MoBo ASRock Z77 Extreme 4, zasilacz CHifTecka 600W. Obecnie nie mam zamiaru inwestowac w kompa nie wczensiej niz za rok. Bo w innym wypadku wybor by byl prosty biore GF 980/970 i nara. Niestety to sie juz wiaze z zmiana procesora a tym bardziej zasilacza. Wczoraj siedzac do poznej nocy czytajac wybralem te oto 2 grafiki ktore beda jeszcze bardzo dobrze dzialac z moim zestawieniem.

czyli XFX R9 280X XTL DD Black 3GB vs MSI GeForce GTX 960 4GB??

"Niestety to sie juz wiaze z zmiana procesora a tym bardziej zasilacza." i5 SB kręcą się jak marzenie (jeszcze lutowany IHS, więc temp dobre), zresztą są niewiele słabsze (zegar w zegar) od najnowszych Haswelli. Zasilacz nie podałeś modelu, ale Chieftec to dobra firma. Ogólnie wymiana ani procka ani zasilacza konieczna nie jest.

R9 280X jest wydajniejsze od GTX960, ale GTX960 wspiera DX12.1 a R9 280X tylko 11.1.

Jak chcesz korzystać z forum to musisz kupić Radeona, bo tylko ich posiadaczy tu się toleruje.

Korzystam od lat :). Ale temat już nieaktualny :).

Radeon r9 280x jest sporo lepszy od gtx 960. Do gtx 960 można porówna r9 280.

Temat napisałem tydzień temu i można go zamknąć bo zrobiłem potrzebne testy. Z pełną premedytacją mogę powiedzieć że nie jest "sporo" lepszy. Różnica jest marginalna. Możliwe ze jest to spowodowane sprzętem czy też sterownikami albo danym silnikiem do danej gry. Mówię tu o wiedźminie 3 i Assassin Creed unity(na tym testowałem. Różnica to średnio 4 do 6 fpsow na korzyść r9 280x przy wiedźminie 3. I braku roznicy(możliwe ze absolutnie minimalnie lepiej gtx 960 4 gb) w Assassin Creed Unity. W ostatecznym rozrachunku kupiłem r9 380 4gb.

Testowane na i5 4690k 12 GB RAM. Co do płyty głównej nie jestem pewien bo komputer serwisowy, ale na bank MSI. O zasilacz nie pytałem :).

Nic dziwnego jak testowales w grach na zielone karty, teraz wybierz dwie na czerwone i wyciagnij srednia :)

Ogolem 960 nie jest zla, ale napewno zle wyceniona.

W takim wypadku powiedz mi jakie silniki graficzne są dla czerwonych? Unreal 3.0 albo 4.0? CryEngine? Po prostu testowałem na grach w które grywam :). A i tak wybrałem czerwonych! :D

"Niestety to sie juz wiaze z zmiana procesora a tym bardziej zasilacza." i5 SB kręcą się jak marzenie (jeszcze lutowany IHS, więc temp dobre), zresztą są niewiele słabsze (zegar w zegar) od najnowszych Haswelli. Zasilacz nie podałeś modelu, ale Chieftec to dobra firma. Ogólnie wymiana ani procka ani zasilacza konieczna nie jest.R9 280X jest wydajniejsze od GTX960, ale GTX960 wspiera DX12.1 a R9 280X tylko 11.1.

Wiekszej glupoty nie widzialem kazdy Radek powyzej HD 77XX wspiera dx 12 :)

Wiekszej glupoty nie widzialem kazdy Radek powyzej HD 77XX wspiera dx 12

nie zrozumiałeś to co mówisz jest prawdą i to co on mówi jest prawdą bo on mówi o 12.1 a R9 2xx nie ma obsługi dx12.1 ma 12 ale nie 12.1 takie info poprostu

Na poczatku chciałbym opowiedzieć bajeczke o wczorajszym dniu :).

Puka kurier, otwieram a ten wrecza mi paczke :). Dzień się pieknie zaczyna bo przyszly obudowy do lusterek w samochodzie :) takie fajne "amerykaNske". Wiec poszedlem do garazu i zaczynam sie bawic. Sprawa wygladala nastepujaco, by zdjac stare obudowy lusterek musiałem pierw wyjac wklady(czyli same lusterka), szybka nauka na youtube i jak typowy polaczek JA NIE DAM RADY!! Bang!!! Polamalem lusterko z mata grzewcza(jakies 200zl) mysle sobie smuteczek. Wrocilem do domu robie obiad, cos puka do drzwi wiec otwieram a tam listonosz z awizo. Otwieram list a tam zdjecie mojego samochodu i mojego pieknego ryja, nizej czytam "4 punkty karne i 200zł mandatu bla bla bla". KUR**!!! No ale nic, odstresuje sie grajac w przyjemna gre zwana Shadow Of Mordor. Mija jakies 40 min nagle slysze z pod stołu "MIAAAAAAŁŁŁŁ" monitor i skrzynia się wylacza, patrze a kot bez siersci na ogonie ucieka. Nie wierze w to jakim glupcem bylem by nie zamknac skrzyni(3 dni wczesniej czyscilem PieCa i lenistwo sprawilo ze nie zakrecilem skrzyni) ale ok, sprawdzam zniszczenia. Po 30 min dochodze do wniosku ze cos sie zepsUo. A tak na serio padla grafika, nie jestem tylko pewny czy samo chlodzenie(jeden z dwóch wiatrakow dziala) czy spalilo sie łącze pin. Dzis zaniose calosc do znajomego ktory to robi i mi powie dokladnie.

Zakladajac czarny scenariusz bede musial zminic grafike. Nie usmiechalo mi sie teraz tego robic, szczegolnie kiedy rynek jest tak niepewny, ale jak mus to mus. Grafika ktora jest obecnie w stanie uszkodzenia to HD 7950 OC 3GB. Reszta to i5 2500k 3,3Ghz @ 4,6Ghz,(chlodzenie zelmana) 8GB ramu, MoBo ASRock Z77 Extreme 4, zasilacz CHifTecka 600W. Obecnie nie mam zamiaru inwestowac w kompa nie wczensiej niz za rok. Bo w innym wypadku wybor by byl prosty biore GF 980/970 i nara. Niestety to sie juz wiaze z zmiana procesora a tym bardziej zasilacza. Wczoraj siedzac do poznej nocy czytajac wybralem te oto 2 grafiki ktore beda jeszcze bardzo dobrze dzialac z moim zestawieniem.

czyli XFX R9 280X XTL DD Black 3GB vs MSI GeForce GTX 960 4GB??