Xiaomi

Witam.

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu smartfona w budżecie ~700 zł. Przyznam, że im dłużej przeglądam poszczególne modele tym jestem coraz głupszy. Celuję w jakiegoś chińczyka, w model, przy którym nie zapłacę 200 złotych więcej za samą nazwę znanego producenta. No i tu trafiamy na Xiaomi. Firmę, która parametrami telefonów kładzie konkurencję na łopatki, ale... No właśnie, pojawiają się pewne wątpliwości. Jak wiadomo raczej nie dostaniemy tej marki u operatorów bo flagowce za 2000+ zł przestałyby się sprzedawać no i w związku z tym:

- czy ktoś zna sklep/sprzedawcę z allegro, któremu warto zaufać? Chodzi mi o to żeby wysyłka była z Polski, ewentualny serwis żeby można było przeprowadzić na terenie PL itp.

- na allegro przewijają się aukcje z notatką, że w telefonie dostępny jest język polski. Jak to wygląda w praktyce? Tzn. czy przetłumaczone jest wszystko czy np. 40% menu jest w krzakach. I co w przypadku, gdy z jakiegoś powodu trzeba będzie kiedyś przywrócić fon do ustawień fabrycznych? Trzeba będzie znowu instalować PL?

- czy ktoś używa któregoś z modeli ww. marki - głownie chodzi mi o RedMI 3, RedMI 3 Pro lub ew. Note 3 - i mógłby coś więcej powiedzieć na jego temat no i gdzie dokonaliście zakupu.

A może jakaś inna chińska alternatywa? Coś dostępnego w sklepach stacjonarnych na terenie kraju? Jakieś Honory itp.? Rankingów naczytałem się mnóstwo i dlatego wolałbym zaczerpnąć teraz opinii użytkowników :)

http://technos-online.pl/

Tutaj masz zaufanego Polskiego pośrednika :)

http://xiaomi.com.pl/

Tutaj kupowałem. Wszystko przebiegło bez zarzutów. Poleciłem tę stronę dwóm znajomym, którzy również byli zadowoleni zarówno z telefonu (Redmi 3), jak i z transakcji.

Korzystam z redmi 3. Telefonowi nic nie mogę zarzucić. W pełni spolszczony, internet działa elegancko i płynnie (głównie po to go kupiłem).

Ja od kilku tygodni posiadam Note 3 Pro i jestem bardzo zadowolony. Telefon działa bez zająknięcia i totalnie bez zarzutu w kontekście tego za co zechciałem zapłacić. Najgorszym elementem tych telefonów są chyba ich aparaty, które często nie radzą sobie szczególnie ze sztucznym oświetleniem i w tej kategorii, w każdej recenzji wypadają słabiej. Oprócz tego jednak, jeżeli nie przeszkadza Ci nieznana pozornie marka, a chcesz wyciągnąć możliwie najwięcej jakości w jak najniższej cenie, to trudno byłoby o lepszy wybór. Są teraz oczywiście również inne Meizu oraz marki jeszcze mniej znane, ale z nimi nie miałem do czynienia.

Przyznam, że aparat nie jest dla mnie jakimś priorytetem. Mogę wiedzieć gdzie kupiłeś Note 3 Pro, Plain?

Na technos-online, dokładny link jest w drugim poście tego tematu. Na przesyłkę czekałem bardzo krótko - zaledwie dzień, a z zawartością nie było najmniejszych problemów. Ceny są odrobinę wyższe niż u niektórych konkurencyjnych serwisów, ale technos należy też do listy zaufanych sklepów polskiej społeczności xiaomi, więc zdecydowałem się na ten akurat.

Lepiej zamówić z Aliexpress od Top-One Shenzen(50-60 tyś komentarzy 4.5/5) kurierem DHL. Najpewniejszy sprzedawca jakiego możesz wybrać, a przesyłka najpierw idzie do Anglii a potem do Polski dzieki czemu nie naliczają żadnych kosztów celnych, a paczka jest w 5-7 dni u ciebie.

W Polsce ogółem sie nie kupuje, bo były akcje z lewymi ładowarkami. Z oryginalnymi miały mało wspólnego, głównie tyle że ładowały. Nie mówiąc już że janusze biznesu sobie doliczają spore marże do telefonów i wyjdzie to samo jakbyś zamówił z aliexpress i + do tego 100-150zł. Tak to u nas wygląda ;)

A aparat w Note 3 nie różnicy się niczym od takiego w Huawei P8/P9 Lite czy Motorolki gen.3 w końcu to ten sam budżet, a Note 3 Pro kosztuje 180$ czyli około 700zł jak za Snapdragona 650 3gb ramu wykonanie na wysokim poziomie to dość mała cena

Tylko właśnie chodzi mi o to, że zamawiając na Ali w przypadku jakichś problemów z fonem (odpukać) będę potem szukał sprzedawcy Bóg jeden raczy wiedzieć gdzie.

Witam.

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu smartfona w budżecie ~700 zł. Przyznam, że im dłużej przeglądam poszczególne modele tym jestem coraz głupszy. Celuję w jakiegoś chińczyka, w model, przy którym nie zapłacę 200 złotych więcej za samą nazwę znanego producenta. No i tu trafiamy na Xiaomi. Firmę, która parametrami telefonów kładzie konkurencję na łopatki, ale... No właśnie, pojawiają się pewne wątpliwości. Jak wiadomo raczej nie dostaniemy tej marki u operatorów bo flagowce za 2000+ zł przestałyby się sprzedawać no i w związku z tym:

- czy ktoś zna sklep/sprzedawcę z allegro, któremu warto zaufać? Chodzi mi o to żeby wysyłka była z Polski, ewentualny serwis żeby można było przeprowadzić na terenie PL itp.

- na allegro przewijają się aukcje z notatką, że w telefonie dostępny jest język polski. Jak to wygląda w praktyce? Tzn. czy przetłumaczone jest wszystko czy np. 40% menu jest w krzakach. I co w przypadku, gdy z jakiegoś powodu trzeba będzie kiedyś przywrócić fon do ustawień fabrycznych? Trzeba będzie znowu instalować PL?

- czy ktoś używa któregoś z modeli ww. marki - głownie chodzi mi o RedMI 3, RedMI 3 Pro lub ew. Note 3 - i mógłby coś więcej powiedzieć na jego temat no i gdzie dokonaliście zakupu.

A może jakaś inna chińska alternatywa? Coś dostępnego w sklepach stacjonarnych na terenie kraju? Jakieś Honory itp.? Rankingów naczytałem się mnóstwo i dlatego wolałbym zaczerpnąć teraz opinii użytkowników :)