Xperia neo V

Witam. Mam problem z najnowszym androidem. Zaktualizowałem go sobie do wersji 4.0.4 i włączając nawigację, albo daną aplikacje, to wyświetla się komunikat: Niestety, aplikacja xxx została zatrzymana. I co mam z tym fantem zrobić? Aplikacje po krótkim użytkowaniu mi się właśnie wyłączają z tym komunikatem :(.

Drugą sprawą jest nawigacja. Czy można zainstalować taką nawigację, za którą nie buli kasy? Mam w telefonie nawigację, ale bez przesady, że ma satelite GPS, i trza za to bulić...

Następną sprawą jest karta 32Gb. Telefon właśnie obsługuje karty do 32Gb, ale czy będzie się przycinało?

Następnie słuchawki nauszne. Nie mam pojęcia jakie wybrać. Muszą być oczywiście głośnie, mają mieć przyjemny basik i dobrze by było, żeby na kablu był przełącznik piosenek i regulator głośności. Zainteresowały mnie te: http://allegro.pl/sluchawki-nauszne-hf-sony-ericsson-xperia-neo-v-i2400800543.html ale ceena :( Ważne, żeby były takiej wielkości dziurki na uszy tak jak w komputerowych, ponieważ kupiłem sobie kiedyś słuchawki z esperanzy i nie dało się z nich korzystać, bo miały za małe dziurki na uszy :( a w tej aukcji nie jest napisane..

Gwarancji mam 2 lata ma ten telefon.

Po tych słuchawkach nie spodziewał bym się zbyt wiele zwykłe podróbki beats audio by dr. dre, w nausznych nie doradzę lecz jeśli interesowały by Cię dokanałowe ze sterowaniem to polecam a-Jays one +(najmocniejszy bass z całej serii a) projektowane specjalnie dla androida inne słuchawki z pilotami są iphone friendly czyli wystarczy inne ułożenie pinów w gnieździe niż i phone i nie będą poprawnie działały.

albo creative fatality;) do kanalowe to bym polecal ep-810.

Co do 4.0 pewnie nie zrobiles full wipe przed instalacja, forum android sobie poczytaj 4.0 jest lekko awaryjny w dalszym ciagu

Ten soft jest stockowy czy jakiś custom? Jeśli stockowy, to nie powinno być żadnych problemów, a jeśli custom, to właśnie nie wykonanie wipe'u może być przyczyną. Poza tym część aplikacji nie jest obsługiwana przez ICS'a.

Co macie na myśli mówąc wipe??? W grach to wykasowanie postacim itemków itp. ale co w komie? Nie. To nie był custom.

Wipe to inaczej format, czyli wyczyszczenie wszelkich danych użytkownika w telefonie. Aktualizowałeś przez Sony PC Companion?

Wipe trzeba koniecznie zrobić nawet po oficjalnej aktualizacji do 4.0 bo będą problemy z działaniem, sam aktualizowałem już dwie ze swoich komórek tj Neo V i LWW, nie wykonałem formatu telefonu i nie chodził jak należy, dopiero po wipe wszystko wróciło do normy.

Poczytaj sobie fora o tym telefonie, każdy kto nie zrobił go ma problemy i na przyszłość pamiętaj po każdej aktualizacji systemu w telefonach, bez względu na producenta i system należy dokonać wipe:)

Masz na myśli płacenie za pobieranie danych z internetu przez nawigację Googla? Ooo kochany, jak masz smartfona to logicznym, że trzeba mieć pakiet danych wykupionych, bez tego korzystanie traci sens, Androida jest zrobiony z myślą o korzystaniu z internetu(IOS i Windows Phone również).

Ja mam w każdym abonamencie od razu opcję z internetem i nie muszę się martwić o to ile danych leci np przez nawigację.

nawigacje na agps nie pobieraja kasy...

Aktualizowałem przez Sony PC Companion. Nie wiem zupełnie jak robi się wipe w telefonie :(. Pewnie trza wszystko usunąć, ale jak? Nawigacje na agps nie pobierają kasy? A mógłbym prosić może linka jak można? Z góry dziękuję :)

Izzyy27 czy Ty w ogóle wiesz co piszesz? Telefony z Androidem w standardzie mają nawigację od Googla która opiera się na jego mapach, rzecz w tym, że to nawigacja online, mapy w trakcie używania pobierane są z sieci ponieważ samo oprogramowanie nie trzyma ich na telefonie, dlatego to jeden z powodów dla których warto mieć pakiet danych wykupiony.

Co do samej technologii to mamy GPS i AGPS, telefony obsługują tą drugą, polega ona na tym, że nie musimy opierać się wyłącznie na sygnale z satelitów ale istnieje możliwość wykorzystania dodatkowego wsparcia do lokalizacji za pomocą nadajników(BTSy) operatorów komórkowych(wtedy szybciej pokazuje nasze położenie), jednak w tym wypadku telefon będzie się komunikować z internetem aby uzyskać dodatkowe dane i wtedy też lecą koszta jak jakaś "sierotka" kupiła smartfona a nie ma pakietu danych.

W telefonach operatorzy często wrzucają dodatkowe inne aplikacje do nawigacji np NaviExpert, jednak te są dodatkowo płatne(trzeba wykupować licencję na używanie przez jakiś czas).

Oczywiście istnieją też wersje offline które nie korzystają z internetu, ale przeważnie są one płatne a jak koniecznie chcesz mieć za "free" to poszukaj na forach z oprogramowaniem "legalnym inaczej".

Co do karty pamięci to warto kupić jakiś lepszy, szybszy model, pomoże ci w tym oznaczenie "klasy" karty, im wyższa liczba tym karta jest szybsza w działaniu a co za tym idzie mniejsza szansa za zamulenie,optymalnie jest kupić coś class 10, ale obawiam się, że sensownej firmy 32Gb wyniesie przynajmniej 150zł albo więcej,

Istotnym jest również to abyś nie instalował setki aplikacji bo telefon zacznie mulić i nic na to nie poradzisz, po pierwsze Android ma dosyć spore wymagania do komfortowego działania po drugie Neo V demonem szybkości nie jest co dodatkowo przyśpieszy pojawienia się pierwszych spowolnień działania, niestety ten system tak ma, sam mam 3 modele: Samsung Galaxy S2, Neo V i LWW, nawet na tym pierwszym zdarzają się czasem przycinki jak za dużo softu mam zainstalowanego a sprzęt jest o niebo mocniejszy od Neo V.

Pamiętaj również o tym, że część aplikacji będzie korzystać z pamięci wewnętrznej telefonu a tej ma dosyć mało (320-400Mb zależnie od wersji systemu) co skutecznie zacznie ograniczać możliwości instalowania kolejnych apek, szczególnie, że niektóre programy nie dadzą przenieść swoich plików na kartę, a dodatkowo system(np przeglądarką internetowa trzyma w niej pliki tymczasowe).

Edit: formata/wipa robisz za pomocą opcji "Ustawienia fabryczne" poszukaj jej w Menu--->Kopia zapasowa i resetowanie .

@Up nie masz do końca racji. Winą spowolnionego działania telefonu jest przeważnie stockowy ROM, ze względu na multum zbędnych aplikacji systemowych, które tylko zżerają pamięć. Na KAŻDYM telefonie tak jest, nawet na SGS3, więc jak ktoś jest obeznany i wymaga trochę więcej od telefonu, to od razu po zakupie przerzuca się na customowy.

Więc lepiej jest kupić http://allegro.pl/sandisk-32gb-micro-sdhc-class-10-mobileultra-30mbs-i2416574002.html niż http://allegro.pl/kingston-micro-sd-32gb-fv-oryginal-sdc-32-gb-w-wa-i2424352817.html 4 a 10 Xd a 20zł różnicy :). W komie nie znalazłem opcji kopia zapasowa i resetowanie :( Co do zamulania to komóra zamiast wyłączać aplikacje to je minimalizuje. W pewnym momencie zaczął się przycinać fon, przycinał się coraz bardziej. A tu się okazało, że kilka gier i aplikacji jest włączonych naraz. Co z tym fantem zrobić? Jak przywrócić motyw fabryczny??? Zainstalowałem kilka motywów i nie chce mi przywrócić tego standardowego :(.

Patek5i poszukaj jest gdzieś w opcjach taka opcja związana z "ustawieniami fabrycznymi" i radzę ci to szybko zrobić bo telefon bez wipa po aktualizacji raczej nie nadaje się do użytku, ciesz się, że w ogóle coś ci chodzi, u mnie bez wipa przestały np działać widgety, muliły najprostsze gry a ekran czasami w ogóle nie działał, po jego wykonaniu wszystko wróciło do normy.(bez formatu w pamięci telefonu i na karcie zostają śmieci z poprzedniej wersji systemu które mogą powodować różne konflikty).

Musiałeś szukać bardzo nieuważnie.

Jeśli o motywach mówiąc masz na myśli launchery zmieniające wygląd a pobierane z Google Play(sklep z aplikacjami) to weź pod uwagę, że jak włączyłeś inny niż domyślny to on chodzi sobie dodatkowo w tle i może skutkować spowolnieniem;)

Co do zajętej pamięci i gier to system sam je zamknie jak będzie potrzebować więcej ramu, więc nie ma się czym przejmować.

Kart pamięci ma lepsze SanDisk niż Kingston, chociaż ten drugi również powinien działać dobrze(chyba, że trafisz na podróbkę a tych po zdjęciach raczej nie odróżnisz;)

Zdzisiu niby masz rację ale tzw custom romy mają zawsze jakieś bugi które skutecznie potrafią utrudnić życie, jednej objawiają się od razu inne dopiero po jakimś czasie np w postaci aplikacji które nie dadzą się uruchamiać. Sam kiedyś się w to bawiłem, ale ostatecznie porzuciłem ze względu na przejścia ze wspomnianymi bugami owych romów.

edit. coś jeszcze sobie przypomniałem, do Neo wyszły dwa updajety do 4.0, jeden do wersji 4.03 a drugi do 4.04, ten pierwszy powoduje strasznie niestabilne działanie telefonu i potrafi ostro zamulić, ten drugi działa znacznie lepiej.

Problem w tym, że nie każdy operator wypuścił już aktualizację do 4.04 u niektórych dalej obecny jest 4.03, miej to na uwadze;)

Ja mam w T-Mobile kupowane wszystkie telefony i w przypadku Neo V mam już 4.04.

Ja także mam teraz 4.0.4, ale gry i aplikacje działają ładnie, tylko się po prostu wyłączają. A co do motywu, to chcę tylko się dowiedzieć jak przywrócić fabryczny Xd i tyle

Powód wyłączania się aplikacji/gier może mieć dwa podłoża, pierwsze to wspominany brak wipa po aktualizacji a drugi to problem z kompatybilnością gier z Androidem 4.0 i tu warto zaznaczyć. że w niektórych przypadkach to wina firmy Sony, ponieważ wspomniane apki wywalają się tylko na ich telefonach.

Najlepszy przykład to GTA 3 które na modelach Sony Xperia(przynajmniej tych z 2011r) z systemem w wersji 4.0 jest absolutnie niegrywalne, ponieważ po krótkim czasie wychodzi do pulpitu z komunikatem o zatrzymaniu pracy aplikacji, czasem zawiesza telefon na amen, że tylko wyjęcie baterii pomaga,

Co ciekawe większość problematycznych tytułów z Neo V z 4.0 chodzi bez problemu na moim Galaxy S2 również z 4.0;)

Tak...Dałem przywróć ustawienia fabryczne, czyli zrobiłem wipe???Tylko nie przywróciło mi poprzedniej wersji androida, tylko dalej mam wersję 4.0.4. Teraz mi wyświetla; brak karty SD, lub jest ona odłączona :(

Dobra już działa karta pamięci. Teraz muszę sprawdzić jak chodzą aplikacje :). Napiszcie mi jak jest z tym menu jak zainstaluje? Czy można potem to jakoś odkręcić pomijając przywróć ustawienia fabryczne? Jeszcze jestem ciekaw jak jest z tym screenem od blokady telefonu. Zapewne on także tak działa...

Witam. Mam problem z najnowszym androidem. Zaktualizowałem go sobie do wersji 4.0.4 i włączając nawigację, albo daną aplikacje, to wyświetla się komunikat: Niestety, aplikacja xxx została zatrzymana. I co mam z tym fantem zrobić? Aplikacje po krótkim użytkowaniu mi się właśnie wyłączają z tym komunikatem :(.

Drugą sprawą jest nawigacja. Czy można zainstalować taką nawigację, za którą nie buli kasy? Mam w telefonie nawigację, ale bez przesady, że ma satelite GPS, i trza za to bulić...

Następną sprawą jest karta 32Gb. Telefon właśnie obsługuje karty do 32Gb, ale czy będzie się przycinało?

Następnie słuchawki nauszne. Nie mam pojęcia jakie wybrać. Muszą być oczywiście głośnie, mają mieć przyjemny basik i dobrze by było, żeby na kablu był przełącznik piosenek i regulator głośności. Zainteresowały mnie te: http://allegro.pl/sluchawki-nauszne-hf-sony-ericsson-xperia-neo-v-i2400800543.html ale ceena :( Ważne, żeby były takiej wielkości dziurki na uszy tak jak w komputerowych, ponieważ kupiłem sobie kiedyś słuchawki z esperanzy i nie dało się z nich korzystać, bo miały za małe dziurki na uszy :( a w tej aukcji nie jest napisane..

Gwarancji mam 2 lata ma ten telefon.