Zabawa ze składaniem komputera

Witam, otóż mój 2-letni laptop nie jest już dla mnie wystarczający, chciałbym wiedzieć: od czego zacząć składać komputer; ile muszę wydać by na tym piecyku w coś pograć. Będę składał komputer na części, czyli np. mam 200 zł, kupuję ram, albo coś innego.

p.s. opłaca się coś takiego robić?

w zasadzie moze ciekawy pomysl, ale 200zł co miesiac np? To lepiej wziac cos na raty i płacic.

Dobry pomysł dla osoby która ma fundusze do spłaty rat, poza tym nie chcę mieć takie zobowiązania ;/

EDIT: sorki, zapomniałem, że mogę edytować w poście :(

To zacznij od rzeczy które sie nie postarzeja szybko. Tutaj robił bym tak: Obudowa -> Zasilacz -> HDD -> Ram -> Procek -> Płyta -> Grafika -> Chłodzenie CPU

Wymiana procka i płyty głównej idą ze sobą w parze, czyli jak coś to nie Procek -> Płyta -> Grafika, tylko Procek + Płyta -> Grafika

Nie koniecznie. Juz nie raz przekonalismy sie ze w ciagu małego odstepu czasu, płyty z nowszym chipsetem obsluguja procki starsze. Przykładem może byc AM2+, AM3 tutaj chipset zmieniał sie od 7xx do 9xx. Nastepny przykład LGA 1155 z obsługa SB i IB. Najpierw kupuje sie Procka, dopiero do niego dobiera płyte.

Mógłby ktoś mi powiedzieć mniej więcej jakie podzespoły były by dobre, na początek mam na myśli obudowę, zasilacz i hdd

To zależy jakie kwoty chcesz przeznaczyc, jaka ma byc stylistyka obudowy. Ja polecam Ci tak:

Zalman Z3/Z3 Plus, Zalman Z5, Zalman Z9 U3, Zalman Z11/Z11Plus.

SilentiumPC Brutus M23, SilentiumPC Gladius M40

Fractal Design Core 3000 USB 3.0, Fractal Design Define R4, Fractal Design Arc R2 MIDI

Enermax iVektor

Zasilacz, tutaj zaleznie co bedziesz miał w planie podłączyć do kompa i czy ma byc modularny. Polecam tak:

XFX Core 550W, XFX XXX 650W Modular

be quiet! Pure Power L8 CM 630W

Seasonic G-550, oraz kazdy Seasonic X-Series

HDD:

WD Blue WD10EZEX 1TB

Seagate ST1000DM003 1TB

Najpierw zacznij od części dzięki którym możesz uruchomić PC czyli obudowę można kupić na końcu. Proponuje tak HDD WD Blue 1TB albo 30 zł taniej 500GB potem ram 4GB 1333/1600MHz (bywa tak, że szybciej taktowane pamięci można kupić nawet taniej) MoBo tutaj zależnie od procesora najlepiej coś pod 1155/1150 potem procesor celeron czy pentium ze zintegrowaną grafiką oczywiście zasilacz nic poniżej VS 450 od corsaira nie opłaca się brać no i obudowa core 1000 od fractala ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości i jakości wykonania.

Jeśli mysli sie nad budowa zestawu która obejmie conajmniej kilka miesiecy, kupujemy rzeczy które nie straca swojej wartosci oraz beda w pełni mobilne z przyszłymi komponentami. Tutaj obudowa, zasilacz, dysk czy ram nadadza sie praktycznie do kazdego możliwego konfigu w najblizszym czasie. Jaki sens ma kupienie np. teraz Pentiuma czy Celerona po to aby lezał w szafie i tracił na wartosci? A może za poł roku pojawi sie procek który łyknie taki CPU pod wzgledem wydajność i ceny?? Zeby nawet, jeśli autor tematu chce stworzyc ciekawy konfig to na miły Bóg nie celeron czy pentium. Minimum i5 2500K uzywany.

errormycha kup obudowe, wybierz sobie design, jej możliwosci, wielkość oraz czy bedzie spełniać swoje oczekiwania co do dalszej rozbudowy. Tutaj nawet po jej rozpakowaniu zbytnio nie straci na wartości chyba że potraktujesz ją ostro gwożdziem. W razie gdy sie rozmyslisz nad budowa jednostki możesz ja opylic nie tracac na tym wiele. Tak samo nikt nie mowi że masz kupowac nowki w sklepie. Obudowe spokojnie możesz kupic uzywana, kompletna w dobrym stanie.

Mam okazję kupić fajną kartę, i pod nią postaram się złożyć komputer, możecie to potępiać, ale taka okazja może się nie zdarzyć, oto ona MSI Radeon HD 7870, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, HDCP, DVI, 2xminiDP

EDIT:

respecto dziękuję Ci bardzo za twoje rady, przy składaniu kompa na 100% wezmę pod uwagę twoje wskazówki :)

Ile chcesz za zapłacic za tego radeona 7870?

Na razie nie wiem, ale będzie to połowa jego wartości lub mniej, ile byś za nią dał? Karta jest w dobrym stanie, ponieważ jest ona znajomego :)

ile bym dał, jeśli karta ma autorskie chłodzenie to nie wiecej niz 500-550zł, zalezy w jakim faktycznym stanie jest i czy była katowana.

Witam, otóż mój 2-letni laptop nie jest już dla mnie wystarczający, chciałbym wiedzieć: od czego zacząć składać komputer; ile muszę wydać by na tym piecyku w coś pograć. Będę składał komputer na części, czyli np. mam 200 zł, kupuję ram, albo coś innego.

p.s. opłaca się coś takiego robić?