Zaczynam w Aiona

Cześć. Po grze w allodsie znudził mi się doszczętnie, racja nie wbiłem tego +35 levela ale brak graczy (3 na krzyż) mnie odrzuca aktualnie.

Do rzeczy, spodobała mi się w aion klasa scout (napewno ona)

Lecz tu jest problem, zależy mi na klasie do pvp, exp mnie nie interesuje, ponieważ pomęczyć się mogę.

Kto lepiej sprawdzi się w pvp ranger czy sin?

ranger atakuje z dystansu co mi się podoba, lecz uwielbiam grać skrytobójcami.

Jak sprawdzają się te 2 archetypy scouta?

Dodam tylko, że wolę być mobilny i w ruchu, a nie stać i spamować skillami.

Jeśli wolisz biegac i nie spamowac skillami to wybierz sobie sina.

Ale według mnie na Pvp mocniejszy jest ranger, exp też nie jest nimi najgorszy.

A jeszcze jedno ile on w końcu waży. bo zajmuje już 27gb i rośnie a zaktualizowało się dopiero 63%

Chyba bug albo się pliki skompresowały tamto nieważne. Może mi ktoś podać jeszcze plusy i minusy rangera i assassina? bo nie mogłem znaleźć

Siemka :) Dołączę się do pytanka bo też zacznę grę a szkoda zakładać nowego tematu. W sumie będę grał raczej łukiem. Czy mógłby ktoś podać jakie profesje craftu opłaca się robić na łuczniku aby być jak najbardziej wystarczalnym? I czy ktoś podał by serwerek na którym opłaca się grać (jeśli chodzi o populacje graczy ( w tym Polaków), oraz ceny (żeby były niskie) ;p). I czy ten Gold Pak ma też wpływ na craft czy tyko na exp lvla?

A i jaka strona konfliktu by była spoko (jeśli chodzi o Polską gildię)

Jak nie lubisz wciskać bezmyślnie hotkeyów, to assassin jest jak najbardziej dla ciebie. Trzeba go ogarniać, ale jak się ogarnie to maszynka do zabijania na PvP.

No i wbrew pozorom Sorcerer jest też świetnym wyborem na PvP, nie wiem dlaczego od razu stawiasz na archetypy scouta -.-

W takim razie opowiedz mi coś o sorcu to może się skuszę - zależy mi na zasięgu i dps

No więc, rzucasz na siebie Stone Skina, czyli skill, który absorbuje obrażenia (jesteś nieśmiertelny), następnie używasz Roota, czyli skilla, który zatrzymuje w miejscu na kilkadziesiąt sekund, nakładasz wszystkie doty i debuffy, jeśli po skończeniu Roota przeciwnik dalej żyje, spowalniasz go Chainem, oddalasz się i dobijasz potężnymi skillami.

Gorsza sprawa, jak masz niski Magic Acc i nie trafiasz skillami, ale to da się naprawić mana stoneami.

Zachęciłeś mnie. Właśnie zagrałem sorkiem i przyznam, że przyjemny. Duo spiritmaster i sorc to dobre połączenie? (bo kumpel chce spirita)

No więc, rzucasz na siebie Stone Skina, czyli skill, który absorbuje obrażenia (jesteś nieśmiertelny), następnie używasz Roota, czyli skilla, który zatrzymuje w miejscu na kilkadziesiąt sekund, nakładasz wszystkie doty i debuffy, jeśli po skończeniu Roota przeciwnik dalej żyje, spowalniasz go Chainem, oddalasz się i dobijasz potężnymi skillami.Gorsza sprawa, jak masz niski Magic Acc i nie trafiasz skillami, ale to da się naprawić mana stoneami.

Może się myle, ale od kiedy Sorcerer ma DOT'y i Debuffy ?:)

Erosion, Blaze, Flame Cage..

Zachęciłeś mnie. Właśnie zagrałem sorkiem i przyznam, że przyjemny. Duo spiritmaster i sorc to dobre połączenie? (bo kumpel chce spirita)

Do spiritmastera nie ma złego połączenia. Zwłaszcza, że sorc i spiritmaster się od siebie różnią, więc będą się odpowiednio uzupełniać. Problemem może być złe wyczuwanie Stone Skina - niejednokrotnie gracz robi ten błąd, że zbyt na tym skillu polega (zwłaszcza w takim duecie). Pod PvP też nie powinno być źle, o ile:

a) nie będzie przewagi liczebnej przeciwnika;

B) jakiś sin nie wykorzysta na hide sytuacji, w której jeden z was stracił Stone Skina;

c) jako przeciwnika nie traficie dobrego rangera (przydatny jest wówczas wind spirit u spiritmastera);

d) uniknięcie wszelkich efektów typu stun, stumble czy silence.

Kumpel sobie zrobił tanka, do niego ten sorcerer czy ranger będzie lepszy? Bo ciągle przedłużamy te wspólne expienie(wbijamy tam któryś lv i nagle zmieniamy od 3 dni).

Cler jest op,ma dmg heal,milion tarcz ;p SM tez OP:P

@Up: Jak na chwilę obecną tylko SM uważa się za klasę OP bodajże od wersji 2.0 lub 2.5 (nie pamiętam w którym update przesadzili). Cleric jest zwykłą postacią, jak ktoś umie grać to będzie dobry, ale do OP raczej mu daleko. Po drodze ma przynajmniej wybicie się przed chantera, sina, sorca i spiritmastera (kolejność prawidłowa).

@Omega: Aion to gra stawiająca duży nacisk na party i w tym jest haczyk, że dotąd nie uznaję złego połączenia w pt. Jedyny moment w którym bym się uczepił to robienie dwóch tych samych klas w niektórych przypadkach (cler-cler, chanter-chanter). Sukces drużynowy zależy jak najbardziej od zróżnicowania pomiędzy klasami. Sorc i ranger to odpowiednie klasy dla tanka i nie ma co się tu rozczulać nad "lepszym" wyborem - ważniejsze jest to, czym będzie Ci się grało lepiej.

@Up: Jak na chwilę obecną tylko SM uważa się za klasę OP bodajże od wersji 2.0 lub 2.5 (nie pamiętam w którym update przesadzili). Cleric jest zwykłą postacią, jak ktoś umie grać to będzie dobry, ale do OP raczej mu daleko. Po drodze ma przynajmniej wybicie się przed chantera, sina, sorca i spiritmastera (kolejność prawidłowa).@Omega: Aion to gra stawiająca duży nacisk na party i w tym jest haczyk, że dotąd nie uznaję złego połączenia w pt. Jedyny moment w którym bym się uczepił to robienie dwóch tych samych klas w niektórych przypadkach (cler-cler, chanter-chanter). Sukces drużynowy zależy jak najbardziej od zróżnicowania pomiędzy klasami. Sorc i ranger to odpowiednie klasy dla tanka i nie ma co się tu rozczulać nad "lepszym" wyborem - ważniejsze jest to, czym będzie Ci się grało lepiej.

Sm i sorc jest tylko dla noobów którzy wolą walnąć i mieć wszystko po sprawie niż używać taktyki...

@UP Chyba SM...Sorkiem nie trzeba myslec...rofl...to mnie rozbawiles...

@UP Chyba SM...Sorkiem nie trzeba myslec...rofl...to mnie rozbawiles...

Zignoruj go. Wypowiada się w każdym temacie o Aionie a jego wiedza o grze ogranicza się do tego zobaczył w Help tips.

Przegrywa z magami - mówi, że to klasa dla noobów.

SM klasa dla noobów? Pozdroo. A gladiatorem grałeś?..

Sm i sorc jest tylko dla noobów którzy wolą walnąć i mieć wszystko po sprawie niż używać taktyki...

Te bajki ktoś Ci opowiedział czy sam wymyśliłeś? To Aion, a nie pierwsze lepsza flashówka.

Powiedz mi: Ile grasz w Aiona? Ile postaci już osiągnęło level cap i jakie to postacie? Ile PORZĄDNYCH (nie mówię tutaj o duelach z koleżankami) PvP/Mass PvP masz na karku?

@Topic: Dla nowicjuszy jedna rada - jak widzicie teksty typu "cośtam to klasa dla noobów" to oznacza, że taka osoba ma znikome pojęcie o klasie.

Tyle do tematu.

Edit:

to co to za taktyka że wali się erosion ,blaze , flame cage ,vancum cooke ? wooooooow.....Sorc to w ogóle taki chodzący fail który walnie 2 skille i już po nas....Ale widzę że kochane dzieci już się bawią w znawców i mnie zaczynają hejtować :*** Ahh jak ja się ciesze że nie mam dzieci

Jak ja się cieszę, że nie mam takiego ojca... Nie wiem czy Ci gry mózg zjadły, czy Ty byłeś taki od początku, ale wiem jedno: nie mam cierpliwości do kłótni z ignorantami, bo i tak tacy rozumu nie zyskają. Koniec z mojej strony.

Zignoruj go. Wypowiada się w każdym temacie o Aionie a jego wiedza o grze ogranicza się do tego zobaczył w Help tips.Przegrywa z magami - mówi, że to klasa dla noobów.SM klasa dla noobów? Pozdroo. A gladiatorem grałeś?..

Mam 55 crit Glada i 55 clera....Więc nie piernicz mi że nic o Aionie nie wiem bo na pewno wiem więcej niż ty .... Co do up , to co to za taktyka że wali się erosion ,blaze , flame cage ,vancum cooke ? wooooooow.....Sorc to w ogóle taki chodzący fail który walnie 2 skille i już po nas....Ale widzę że kochane dzieci już się bawią w znawców i mnie zaczynają hejtować :*** Ahh jak ja się ciesze że nie mam dzieci :3

po 2 widziałeś pokaz w moim poradniku jak grać klerykiem , jak widać jakoś rade sobie dawałem ^^ NAWET Z SORKIEM.. noobem który non stop dawał mi sleep xD

Tak jak mówiłem. Gladiator - pewnie spędziłeś wiele godzin na ogarnianiu go? Cleric - twoja gra nim zapewne ogranicza się do healowania inst.

Magów można pokonać, wystarczy do nich podejść, wytrzymać aż skończy się Stone Skin i już leżą (niestety).

Cleryk w full m.resist secie healujący się co 3 sekundy pokonał sorca. Wow jestem pod ogromnym wrażeniem.