Zadania graficzne

Nusiek, średnio się napracowałeś.

http://www.cda.pl/Frukt/galeria/1

Sory, ale akurat przeglądałem sobie obrazki wpisując "Dark" w google, dodałeś napis i ciemną warstwe na wierzch ;D

No nie popisałeś się niusiek.

67951468.jpg

hahaha beka!

miało być mroczno.

Tym razem dvdbox z filmem ;)

covq.png

Mały format ze względu na to, że oryginał nie jest zbyt duży i zdjęcie ma focus na przedzie, dodatkowo przez filtry, dało by się to zmienić, ale szkoda mi czasu.

oryginał:

400pxlahaineglock.jpg

i tło:

thecitybythebaysanfranc.jpg

Pierwszy raz użyłem gimpa :D nie wiem jak mi wyszło oceniać pewnie źle :D

http://imageshack.us/photo/my-images/338/35551831.jpg/

Cree weź zrób coś innego niż dvdboxy, przerobione zdjęcia z renderami, tylko spróbuj zrobić tło sam a jedynie render ściągnij z neta. Ciekawi mnie jak by ci to wyszło. Zielak nawet nawet jak na zabawę, ale dałbym inną czcionkę.

UP@ dzięki spróbuję ogarnąć Gimpa i pokombinować :D

Cree weź zrób coś innego niż dvdboxy, przerobione zdjęcia z renderami, tylko spróbuj zrobić tło sam a jedynie render ściągnij z neta. Ciekawi mnie jak by ci to wyszło. Zielak nawet nawet jak na zabawę, ale dałbym inną czcionkę.

Dvdbox jest tylko w drugiej pracy, a chodziło o nieresteryzowane warstwy tworzące "otoczkę". W oby pracach nie użyłem gotowych randerów, w sumie to wszytko ręcznie jest bez gotowców, wycięte, bez gotowych tekstur, bo w pierwszym jest patern, a w drugim ręcznie zrobiona nakładka z efektem szkicu i od zwykłej pracy z tłem za wiele się nie różnią, tylko zastosowaniem filtrów, jak bym chciał zrobić efekt sygnatury (bo do takiej formy zmierzasz z tego co piszesz ;)) Wolę taką formę, gdzie motywem przewodnim jest pomysł nadający pracy jakiś konkret, aniżeli kolejna grafika potraktowana gotowym randerem i brushem gdzie napis robi za wymóg konieczny, a nie jest logiczną częścią całości.

Uwierz mi przy tle jest tyle samo roboty, tak jak pisałem, powiel rander na całość tła, daj poruszenia na 30-60 stopni, potem rozmycie gaussowskie potem potraktuj gotowym brushem z rozjaśnianiem liniowym i nawet za wiele poziomami nie będziesz musiał się bawić tylko wtopić gotowy rander i praca finito.

Zresztą od kiedy przez awarię aparatu zakończyłem przygodę z fotografią (a wg ostatniej aktualizacji na moim fotologu miało to miejsce w maju 2007 ;)) photoshopa nie odpalam prawie wcale, tu tylko zrobiłem obie pracę, bo fajnie mi się koncepcje skojarzyły.

Nie potrafię robić nic z już zapełnionym tłem, a chcę się tego nauczyć... Ok, a tu coś za pośrednictwem renderu i kilku tekstur :] Co myślicie o tym ?

http://img207.imageshack.us/img207/8658/canikillyou.png

ojej widzę, że działacie w tym temacie i za to wam jeszcze raz dziękuję.

Pokrótce postaram się napisać jakie mam wrażenia.

BlastBlue - ładna, estetyczna, ponura grafika - nadaje się na przeróżne tła na strony itp.

NiusieK - ciekawa grafika, bardzo mroczna, nawet wręcz powiem straszna, tylko nie wiem jak dużo zrobiłeś w tej grafice, fajnie nadaje się na tapetę

remekziomek - wydaje mi się, że dodałeś tylko napis

Cree - fajne masz pomysły i świetnie łączysz grafiki

zielaKxXX - jeśli to twoja pierwsza praca to nie widać, naprawdę dobrze wykonana i podoba mi się (widać, że kombinowałeś coś przy rozmazaniu)

NiusieK 2-ga praca - kojarzy mi się z Gorillaz (ino mógłbym się przyczepić, że chciałem postać w kapturze, ukrywającą twarz)

Niusiek, jeszcze raz: mało od siebie dajesz.

Z tym tłem to chodzi ci o brak umiejętności robienia własnego tła, czy o brak umiejętności umiejętnego umieszczania renderu na tle?

I rzeczywiście praca trochę offtop, miała być z zakapturzoną postacią.

Ogólnie rzecz biorąc praca nawet ładna, ale musisz nauczyć się dawać czegoś więcej od siebie. Też zaczynałem od naklejania renderu na gotowe tło + podpis, potem dopiero dowiedziałem się od pewnego gościa (z tego forum), że można brushować i wgl, i np. takie brushowanie to jest dawanie czegoś od siebie. Do tego jak zrobisz tło własnej produkcji to jest to już duży wkład pracy... W sumie ja dalej się tego uczę, ale powtarzam ci słowa tego, który mnie uczył. To tyle.

http://www.renders-graphiques.fr/image/upload/moyen/Sans_titre-1-9.png

To jest render nie ma tam żadnego gotowego tła. Zrobiłem tu dosyć sporo. Po za tym wiem że nie wystarczy nakleić render na tło i się uśmiechać. I proszę nie mówcie mi też że nic nie zrobiłem, bo nie liczy się to w jaki sposób to zrobiłem i ile czasu na to poświęciłem, a sam efekt, który powstał. Mogę obraz jedynie przyciemnić, dać kilka warstw cieniujących, trochę światła, zrobić to w 5 min, a sam efekt będzie zadowalający. Nie liczy się ilość warstw i tego kto więcej tego nawalił.

Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi. Chodzi mi o sam fakt tego by nie używać renderów, a tworzyć całą grafikę na gotowym obrazie. Coś na zasadzie fotomanipulacji.

Witam :)

Coś ode mnie:

darkplaceinmyhead1mniej.png

Oryginał:

darkplaceinmy.jpg

Pozdrawiam ;)

Zrobiłeś czarne tło, pociemniłeś, dodałeś napis. Wrażenie zawsze będzie dobre, pod warunkiem, że weźmiesz dobry render, dopasowany, w twoim przypadku, do czarnego tła.

A tworzenie na "gotowcu".... Nie wypowiem się. I jeżeli umiesz tylko przyciemniać i rozjaśniać.... Ja nad sygnaturkami pracuję około 5-10 minut, zależnie od tematu, a nad większymi grafikami (typu to zadanie) koło 20 minut. Wszystko to umiejętne złożenie efektów, tekstur, brushy, c4d itp.

Powiem tak: dużo przed tobą, a nawiasem mówiąc, fotomanipulacja to nie sposób tworzenia zadaniowych grafik. Gdyby to był temat, gdzie byłyby zadania dot. obróbki zdjęć, na pewno byś się nadał, bo pociemnianie i rozjaśnianie oraz wywoływanie efektów wizualnych jest tam chlebem powszednim. Jednak tutaj tworzymy grafiki, a nie obrabiamy zdjęcia.

Elsa - bardzo ładna grafika, w sumie to się nie spodziewałem, że z faceta w błękitnym dresie można stworzyć grafikę o mrocznej tematyce :) Według mnie twoja praca najbardziej oddaje to, czego spodziewał się Zax pisząc zaadanie. Świetna robota i powodzenia na przyszłość.

Elsa no świetnie obrobiłeś tą grafikę - bardzo ładna mroczna grafika ci wyszła, trochę nie podoba mi się napis.

BlastBlue no nie do końca (chciałbym żeby zrobić np: postać w kapturze/ zasłaniającą twarz, a na drugim planie - za tą postacią właśnie jakieś zmory, duchy itp.)

BlastBlue w Photoshopie można zrobić dosłownie wszystko :)

zax454 napisy nigdy nie były moją mocną stroną.

Elsa no świetnie obrobiłeś tą grafikę

ObrobiłAm ;), kobiety tutaj może i rzadkość ale jednak sie trafiają :D

Pozdrawiam i czekam na kolejny inspirujący temat.

Zabila mnie praca remekziomek'a. Ja wiem, ze nie jest na serio, ja wiem, ze to dowcip, ale cholernie mnie rozbawila. Nic nie mam do emobojow stylizowanych na "wszystkie smutki swiata", ale nie ma co, ogladajac to zdjecie z tym podpisem w kontekscie tego zadania graficznego, zwyczajnie "padlem" ; p.

A teraz bardziej serio:

Z tego zadania, najbardziej do gustu przypadly mi prace Elsy i Cree. Z tym, ze nie sa one dla mnie "mrooooczne", a jakos wydawalo mi sie, ze takie maja byc. Spodziewalem sie cos bardziej w stylu E.A Poe ;p.

To co dodała Elsa to właśnie fotomanipulacja... Co do twoich prac to robisz to na zasadzie: 1. Nawalić 2. Wytrzeć gumką... To co podałem na temat przyciemnienia to tylko przykład i nie powinieneś tego porównywać do wszystkiego co robię. Tak zgodzę się z tobą, że niektóre rzec robi się dłużej inne krócej, ale nie oznacza to, że te krótsze są gorsze, bo robione z mniejszą ilością burshów, tekstur itd. Po za tym chciałem ci oznajmić że mylisz pojęcia... Render to postać, przedmiot itd., która została wycięta i jest bez jakiegokolwiek tła. Natomiast wszelakie obrazki z tłem, które używa się jako podkładkę do grafiki czy coś takiego to "stock".

Co do tego "gotowca"... Nie znasz się na grafice, więc się nie wypowiadaj... Robienie grafiki na zasadzie "gotowców" jest bardzo popularne i większość grafików robi to na tej zasadzie może nie wygląda to jak ja to robię, bo tego nie potrafię lecz co niektórzy potrafią i stosują do tego bardzo często fotomanipulacje.

2 moja praca ta chyba gorsza nie wiem ćwiczę pierwszy raz spotykam się z programami graficznymi

http://imageshack.us/photo/my-images/718/images2zp.jpg/

orginał http://images.google.com/imgres?q=postac+w+kapturze&hl=pl&biw=1280&bih=709&tbm=isch&tbnid=zDHUikN5T5cVVM:&imgrefurl=http://www.niebiescy.pl/forum/viewtopic.php%3Ff%3D5%26t%3D14843%26start%3D915&docid=NlXxDKaQ8EGQiM&imgurl=http://img294.imageshack.us/img294/8963/ka67f9jpg.png&w=665&h=1000&ei=DK7GTr2pB83sOfruuNcP&zoom=1&iact=rc&dur=243&sig=110663797657520847112&page=1&tbnh=158&tbnw=113&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=45&ty=51

czekam na krytkę

Zax, nie czytam w twoich myślach, ale według mnie to właśnie ta praca oddaje klimat wymagań, które podałeś.

Elsa, bezpieczniej mówić -eś, bo uwierz mi, że idzie się wkurzyć, jak ktoś ma cię za babkę będąc facetem :) I szkoda, że nie mam photoshopa...

Dzz, szczerze mówiąc, jak zobaczyłem, że to ty napisałeś ostatniego posta, już się bałem, że warny poleciały :D

Niusiek może i masz rację, to czemu pisałeś, że:

Nie potrafię robić nic z już zapełnionym tłem, a chcę się tego nauczyć...
\

?

W sumie to trochę za bardzo naskoczyłem, bo rzeczywiście możesz mieć większy staż ode mnie, ale w to nie ingeruję. W każdym razie sorry.

Zielak fajny włochaty stworek ci wyszedł, szkoda, że z białym tłem... Ale jakby wyciąć tego "stworka" to mi by się taki render podobał :)