Zadania z matmy (trójkąty)

Z całym szacunkiem ale przy odrobinie pracy, wpisując w google "jak sprawdzić czy trójkąt jest prostokątny", "wzór na pole trójkąta" mógłbyś zrobić to w godz, góra dwie. Żeby nie było to pomogę trochę:

1. Pitagoras

a) a*h/2

b)r=abc/4P (http://matematyka.pisz.pl/strona/541.html)

c)r=2P/a+b+c (http://matematyka.pisz.pl/strona/1841.html)

d)http://images.slideplayer.pl/1/421338/slides/slide_17.jpg

Z tą wiedzą zrobisz już co najmniej połowę tej kartki, powodzenia.

PS: trójkąt jest prostokąnty

Tylko jedna góra dwie rozsządne odpowiedzi. Tylko przez internet potrafią tak się wyżywać, gratuluję waszej mądrości. Fajnie, że wiecie nie każdy posiada zdolności matematyczne... Na pewno jest czym się podniecać. Temat do zamknięcia, szkoda żeby takie "koxy" nabijali sobie posty i się dalej wyżywały nie rozumiejąc poprzednich odpowiedzi. Do widzenia ;]

Hah no proszę, sam piszesz, że w googlach nie patrzyłem a kto tu nie patrzył... I kto tu jest żałosny? Gdybym znalazł to chyba bym nie pisał nie? Logiczne... P.s. A co do tych czasów to nie moja wina, że źle zrozumieliście Czytajcie uważnie o czym była mowa...

Żałosny to Ty jesteś. Trudne czy nie trudne żeby chociaż trochę pojąć matematyki musisz sobie sam robić takie zadania. Nie wpisujesz treści zadania w google tylko szukasz podobnych zadań z odpowiedziami i na ich podstawie rozwiązujesz swoje zadania. Czy to takie trudne? Po twoich "cwaniackich" wypowiedziach widzę, że uważasz się za kogoś mądrego czy coś. To jest właśnie żałosne.

Powiem Ci tak. Miałem w Liceum w klasie kilka takich osób jak Ty. Albo spisywali rozwiązania zadań z internetu albo od kolegów z klasy. Wiesz jak skończyli? Nie zdali matury. I jak będziesz tak postępował to Ciebie też takie coś czeka.

Nie nabijają bo to jest hydepark. Na przyszłość słuchaj na lekcjach i ucz się, a nie zawracasz komuś 4 litery z takimi podstawami z gimnazjum... Matura się sama nie napisze.

Tu nawet nie chodzi o Twoje umiejętności matematyczne. Powiedz czy tak trudno podłożyć liczby które masz pod gotowe wzory? Do tego naucz się kilku regułek i to wszystko.

Znowu powtarzam: żałosne. Umiesz używać googla? Nie wpisujesz tam zmiennych, tylko samo polecenie

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sprawdz+czy+tr%C3%B3jkat+o+danych+bokach+jest+prostokatny

Jakieś 100 wyników na ten temat by się znalazło. No chyba, że chcesz, żeby dokładnie te same dane były. Możesz też np. wpisać: "Jak sprawdzić czy trójkąt jest prostokątny". Masz zrobiłem to za ciebie:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=jak+sprawdzi%C4%87+czy+tr%C3%B3jkat+jest+prostok%C4%85tny

Rozumiem, że jesteś jeszcze młody, ale googla chyba każdy obcujący z internetem potrafi używać.

Radze zrezygnowac ze szkoly jeśli tego nie ogarniasz.

warn_ico.png
Obraza użytkownika, post nie wnoszący nic do tematu
~Leman

Co po nim jedziecie, podstawy podstaw moze i tak... Poprosil o pomoc to albo pomagasz albo nie pomagasz od moralno mentalnych rad to raczej rodzina a nie internetowe trole

Jak zobaczylem Screena uśmiechnąłem się przypominając sobie gdy pod koniec szkoly usunalem z telefonu dziesiatki zdj podwalonych sprawdzianow :D

Jesli i tak nie chcesz sie tego uczyc tylko spisac gotowe, to zrob to w szkole. Standardowa procedura w kazdej klasie jest ktos kto "ogarnia temat" wez popros go o zeszyt czy cokolwiek tam innego. Chyba że nikt cie nie lubi ale w tym to nie pomozemy :D Trzeba sobie radzic, polegaj na ludziach a nie internecie. :)

Tylko jedna góra dwie rozsządne odpowiedzi. Tylko przez internet potrafią tak się wyżywać, gratuluję waszej mądrości. Fajnie, że wiecie nie każdy posiada zdolności matematyczne... Na pewno jest czym się podniecać. Temat do zamknięcia, szkoda żeby takie "koxy" nabijali sobie posty i się dalej wyżywały nie rozumiejąc poprzednich odpowiedzi. Do widzenia ;]

Gdybyś trochę myślał to wiedziałbyś, że to dla twojego dobra, bo ty MUSISZ się tego nauczyć, bo inaczej możesz skończyć naukę po gimnazjum.

Ale poważnie mamy to rozwiązać? Czy to żart? Zresztą co w tym trudnego, takie zadania to chyba w gimnazjum się ma... W tym pierwszym nie jest prostokątny bo 17=/=13

Tu nawet nie chodzi o Twoje umiejętności matematyczne. Powiedz czy tak trudno podłożyć liczby które masz pod gotowe wzory? Do tego naucz się kilku regułek i to wszystko.

:huh: ... bez komentarza xD

@topic:

Żeby nie było, że nie na temat, to co do pierwszego zadania - tak, jest prostokątny, sprawdzić to możemy poprzez przeczytanie podpunktu h, który dzięki swej genialnej konstrukcji udziela nam odpowiedzi na to pytanie :)

Nie chodzi o zdolności matematyczne. Chodzi o to, że masz prosty wzór na kartce i się do niego dopasowujesz. Przykładowo trójkąt prostokątny ma pewną ciekawą zależność: a*a + b*b = c*c, gdzie a, b i c to długości kolejnych boków. Jeśli uważasz że zapamiętanie tak prostego wzoru i zastosowanie go w praktyce w tak prostym zadaniu wymaga zdolności matematycznych, to naprawdę jesteś osobą tępą i żadne zdolności nie mają tu nic do rzeczy, wybacz. A jeśli tak nie uważasz i osobą tępą nie jesteś - po prostu lecisz na łatwiznę w stylu "pogram w LoLa/Metina/Minecrafta, a wy róbcie zadania za mnie". Sorry, tak to nie działa - jeśli chcesz pomocy, dostaniesz ją. Jeśli jesteś śmierdzącym leniem, to... powiedziałbym co, ale moja pozycja na tym forum na chwilę obecną jednak zobowiązuje do pokazywania jakiegoś poziomu.

Co po nim jedziecie, podstawy podstaw moze i tak... Poprosil o pomoc to albo pomagasz albo nie pomagasz od moralno mentalnych rad to raczej rodzina a nie internetowe trole

Nie poprosił o pomoc. Poprosił o zrobienie za niego zadania domowego, bo jest śmierdzącym leniem. I tyle w temacie.

I ostatnia uwaga. Mimo agresywnego wydźwięku tego posta mam nadzieję że nie jesteś osobą, która jest zwyczajnie leniwa. Niestety tak to wygląda, bo twoje pytanie nie brzmiało "pomóżcie", tylko "zróbcie to za mnie". Chcesz pomocy? Chętnie pomożemy, ale musisz powiedzieć Z CZYM MASZ PROBLEM. Serio, nie ma problemu żeby osoba która maturę albo i szkołę wyższą ma za sobą ci te rzeczy potłumaczyła nawet na jakimś gg czy skype - wystarczy poprosić o pomoc. Jeśli jednak chcesz wykorzystać ludzi, twoja sprawa, radź sobie sam - może naiwnych gdzieś znajdziesz.

widze ze ktos szuka frajera ktory rozwiaze mu zadanie z matmy -.- nie liczyl bym na to

ja z matmy mialem zawsze 2 ale te zadania sa wrecz banalne na poziomie 2 gimnazjum -.- wystarczy troche wyobrazni i wzor na pole trojkonta -.- jak sam sie tego nie na uczysz to bedziesz miec problemy w pracy pozniej jak ja bylem ciesla to zeby obliczyc glupie materialy czy jak lukarny zamontowac trzeba bylo znac wzory na pola roznych figor zeby wiedziec ile materialu zamowic itp a to przeciez zwykla budowa tam od pracownikow nie wymaga sie bieglosci z matematyki

TAK WIEC UCZ SIE UCZ bo nikt tego za ciebie nie zrobi , jak wyjdziesz ze szkoly i bedziesz oslem to do konca zycia bedziesz robic za osla

nikt nie mowi ze masz wiedziec wyszystko ALE TO SA PODSTAWY a podstawy trzeba znac! nie tylko matematyki rowniez fizyki ,jezyka ,biologi , chemi itp wystarczy sie w szkole nauczyc 5% tego co mowili przez tyle lat a zycie stanie sie o wiele prostrze

wiesz co pomogę ci tak idź do biblioteki, księgarni wypożyczyć / kup sobie tablice matematyczne bardzo przydatna rzecz która jest nawet lepsza niż google...druga rzecz jak się kogoś prosi o pomoc to nie by wykonali za ciebie zadanie tylko czy na przykład ktoś mógłby ci wytłumaczyć z czym takie zadanie się je jaki wzór skąd wziąć konkretna wiedze itp...po trzecie i ostanie twój sposób odpisywania jest bardzo nieelegancji i prostacki oraz obrażający stad też ludzie maja cie w wielkiej du*** dlatego liczę byś dostał pale za to zadanie nieuku jeden co może cie do czegoś zmotywuje.

Po takich osobach jak ty nie dziwie się ze poziom trudności w grach spada na lep na szyje w końcu jak taki nieuk może później zrozumieć w taktyce co to jest poruszanie się po okręgu albo trójkącie.

@down wiesz co ja wiem ze mam problemy z pisanie dlatego poszedłem na studia techniczne i właśnie jestem na etapie obrony magisterskiej ale to nie zmienia faktu ze koleś jest leniem i nieukiem...mógłbym napisać ze mam dysortografie ale i tak ludzie większości tego nie uznają(spędzałem po 3-4h godzinny dziennie w podstawówce, gimnazjum by nauczyć się reguł ortograficzny oraz poprawnego pisania a i tak nadal popełniam błędy)

Up- Skoro mówisz mu żeby zaczął się uczyć to zacznij od siebie. Ała, ta pisownia.

A co do tematu to aż wali na kilometry cwaniactwem i idiotyzmem, no ale co zrobić. W dobie internetu i łatwo dostępnych informacji społeczeństwo się rozleniwia i przestaje myśleć, tak jak autor tematu ( chociaż tutaj to przypadek ekstremalny, do wykonania zadań w zupełności wystarczą wzory i trochę pojęcia o podstawach matematyki, i nie ważne czy ktoś ma 1 ,2 czy 3 albo nie rozumie, zadania są tak łatwe, że każdy wykona je przy odrobinie chęci i czasu). Pominę nawet to, że pomimo wielu odpowiedzi nakłaniających OP do zrobienia samemu tych zadań a nawet pomimo postów z gotowymi wzorami to autor tematu nadal zachowuje się jak cham i największy buc. Zero samokrytyki.

W sumie to nawet nie rozumiem po co OP uczęszcza do szkoły. Na pewno nie po to żeby się uczyć jak widać po tym topicu...

Widocznie kolega źle interpretuje naszą nagonkę na OP. Jak to się mówi, w kupie siła więc może jak kilkanaście osób napiszę to samo to autor zda sobie sprawę , że jednak mógłby się za to zabrać.

PS. Casual czyżby kompleksy z powodów małego członka ? Albo po prostu lubisz pisać o penisach.

Dokładnie jest to materiał 2 gimnazjum i są to podstawy 2 gim -_-. (Wiem, bo niedawno chodziłem do drugiej gimnazjum). Lepiej się tego naucz bo później będziesz miał większy problem i większe zaległości. Wiem, że pisze to samo co reszta, ale trudno.

Zamykam, bo temat został wyczerpany pod względem merytorycznym.

Witam, potrzebuję pomocy z zadaniami z matematyki. Proszę o wykonanie zadań/nia z poniższej kartki. Każda odpowiedź się liczy. Proszę o szybką odpowiedź, z góry dzięki i pozdrawiam :)

https://imagizer.imageshack.us/v2/1200x675q90/674/xU8tu6.jpg