Zadanie z matmy ;)

Wysokośc trójkąta równobocznego jest krótsza od jego boku o 1. Jaką długość bok tego trójkąta?

Przydało by się to w formie równania.

Widze, że to Hydepark więc chyba mogie napisac co chce. Prosił bym admina o nie zamknięcie po pierwszej lepszej odpowiedzi. Przydało by się potwierdzenie jednego zgodnego wyniku. Z góry dzięki.

Zadania nie rozwiąże ale dam ci linka ^_^

www.zadane.pl

Wpisz w "szukajke" treść zadania i wyszuka ci rozwiązania ;] Jeżeli nie będzie to załóż se konto i stwórz posta a po ok. godzinie napiszą ci odpowiedź

@UP

Już wpisałem tutaj.

Liczyłem na szybszą odpowiedź na naszym forum. Czekam nadal

Nie mogę tego zrozumieć wy jesteście aż tacy tępi czy nie macie dostępu do internetu?

A wiec pozwól ze użyje google za ciebie ;)

Wzór na wysokość trójkąta równobocznego: a (bok trójkąta) razy pierwiastek z trzech podzielić na 2.

a-1=h

czyli: a-1=a*pierwiastek z trzech/2

z tego wzoru wyliczamy a:

2a-2=a*pierwiastek z 3

Mam nadzieję, że dalej sobie poradzisz, bo to już zwykłe przekształcanie wzorów na poziomie gimnazjum.

Zamknąc można. Dzieki (prawie) wszytkim.

Yyy za półtora tygodnia koniec roku szkolnego, po co w ogóle coś robić w szkole?

Nie mogę tego zrozumieć wy jesteście aż tacy tępi czy nie macie dostępu do internetu?A wiec pozwól ze użyje google za ciebie
@Ratzer korzystalem z internetu juz. Ślepy jesteś?

Haha. Widać, że ktos tu umie korzystać z internetu.

Drugi link od góry:

http://www.matematyka.pl/89635.htm

Wysokośc trójkąta równobocznego jest krótsza od jego boku o 1. Jaką długość bok tego trójkąta?

Przydało by się to w formie równania.

Widze, że to Hydepark więc chyba mogie napisac co chce. Prosił bym admina o nie zamknięcie po pierwszej lepszej odpowiedzi. Przydało by się potwierdzenie jednego zgodnego wyniku. Z góry dzięki.