Zadanie z Programowanie

Jasio usiadł sobie i zaczął myśleć. Czasem tak miał. A pomyślał sobie tym razem o kartce papieru. "Zobacz" - powiedział do Małgosi - "Przeciętna kartka papieru ma grubość 0,1 milimetra. Jeżeli zegnę ją na pół, to grubość zgiętej kartki zwiększa się dwukrotnie i teraz wynosi 0.2 mm. Jeżeli bym tak powtarzał dalsze zginanie tej kartki, to za każdym razem jej grubość rośnie dwukrotnie. Odległość Księżyc od Ziemi wynosi 384403 km. Ciekawe, ile razy trzeba by zgiąć kartkę na pół, aby jej grubość była taka, jak stąd (i tu Jasio wskazał na chodnik) tam?" (i tu Jasio wskazał na okrągły kawałek sera na niebie).

Jasio jest doskonałym programistą (ha), ale leniwym. Małgosia zaś nie potrafi zapomnieć o tym problemie, który bardzo ją nurtuje i poprosiła Ciebie, adepta C++ o pomoc. Napisz program, który używając pętli while (lub do..while) wyznaczy po którym złożeniu kartki na pół jej grubość będzie większa niż ogległość od Ziemi do Księżyca. Podpowiedź: Powszechnie wiadomo, iż jeden milimetr stanowi jedną milionową część kilometra (1mm = 0.000001 km)

Prosił bym o szybkie przesłanie kodu :)

Zadania dom maja to do siebie, że trzeba je wykonywać samemu. Kodu gotowego nie dostaniesz, bo to zbyt proste zadanie.

Przykładowy pseudokod:

odleglosc = 0.000001
droga = 384403
ile = 0
dopoki odleglosc < droga wykonaj:
odleglosc = 2*odleglosc
ile = ile + 1
koniec petli dopoki

wyswietl zmienna ile

To zadanie nie jest trudne, my podobne robiliśmy w Gimnazjum. Teraz pascala mamy, omg nie lubie ;D. Gdybyś sam troche pomyślał to na pewno był dał rade.

Nie będę się powtarzał bo up już masz wytłumaczone. Więc motywacja!

To jest z informatyki?

Vojteck weź mnie nie strasz, ja dopiero w IG jestem, ale jak mówisz, że takie coś wgl w gimnazjum jest, to ja już się boję, bo ja w ogóle nie ogarniam jak można by było coś takiego zrobić :P

My mieliśmy takiego nauczyciela, że skończyliśmy materiał wcześniej i dodatkowo robiliśmy c++.

Normalnie w TH inf. zaczyna się programowanie od Pascala i to my dopiero w drugiej klasie, w pierwszej z programowania nie mieliśmy nic. A teraz Oprogramowanie biurowe, Urządzenia techniki komputerowej, programowanie i specjalizacje. Moim zdaniem trzeba to lubić żeby iść do takiej szkoły, bo podobno na testach zawodowych osoby "z przypadku" sobie nie radzą.

Jasio usiadł sobie i zaczął myśleć. Czasem tak miał. A pomyślał sobie tym razem o kartce papieru. "Zobacz" - powiedział do Małgosi - "Przeciętna kartka papieru ma grubość 0,1 milimetra. Jeżeli zegnę ją na pół, to grubość zgiętej kartki zwiększa się dwukrotnie i teraz wynosi 0.2 mm. Jeżeli bym tak powtarzał dalsze zginanie tej kartki, to za każdym razem jej grubość rośnie dwukrotnie. Odległość Księżyc od Ziemi wynosi 384403 km. Ciekawe, ile razy trzeba by zgiąć kartkę na pół, aby jej grubość była taka, jak stąd (i tu Jasio wskazał na chodnik) tam?" (i tu Jasio wskazał na okrągły kawałek sera na niebie).

Jasio jest doskonałym programistą (ha), ale leniwym. Małgosia zaś nie potrafi zapomnieć o tym problemie, który bardzo ją nurtuje i poprosiła Ciebie, adepta C++ o pomoc. Napisz program, który używając pętli while (lub do..while) wyznaczy po którym złożeniu kartki na pół jej grubość będzie większa niż ogległość od Ziemi do Księżyca. Podpowiedź: Powszechnie wiadomo, iż jeden milimetr stanowi jedną milionową część kilometra (1mm = 0.000001 km)

Prosił bym o szybkie przesłanie kodu :)