Zagadkowy konkurs na key do Dragon Nest SEA

Jako że mam jeszcze jeden klucz i jest mi niepotrzebny, dostanie go osoba która poprawnie rozwiąże pewną zagadkę. Dla niektórych może być banalna, a dla innych niemożliwa do rozwiązania:

Mamy 3 braci: Adama, Bartka i Dominika. Jeden z nich odpowiadając na pytania zawsze kłamie, drugi mówi tylko prawdę, a trzeci kłamie lub mówi prawdę - czyli odpowiada dowolnie. Zadając im po jednym pytaniu, na które można tylko odpowiedzieć tak lub nie mamy ustalić, który brat jest który.

Starajcie się pisać według schematu:

Adam - pytanie

Bartek - pytanie

Dominik - pytanie

Oczywiście nikogo nie będę za to przekreślał, ale będzie mi łatwiej sprawdzać.

Pierwsza osoba, która poprawnie rozwiąże zagadkę otrzyma klucz. Jeśli nikomu się nie uda to jutro w godzinach porannych wylosuję jedną osobę, która napisała coś w tym temacie (oczywiście bez offtopu typu "daj klucz plox") i wyślę jej key na PW.

Do dzieła!

Wedlug tego co napisales to kazdy moze byc kazdym. A o co w ogole chodzi z tym schematem, znczy ze ja mam sie ciebie pytac w imieniu tych 3 osob?

No i właśnie widzisz, to co napisałeś pokazuje, że nie potrafisz rozwiązać tej zagadki, bo jest ona niestety do rozwiązania.

Chodziło mi o to że piszemy pod spodem:

Adam - i w tym miejscu zadajemy jedno pytanie do Adama

Dominik - -------------||-------------------

itd.

Adam - Czy twoje imie zaczyna sie na "A" a konczy na "z"?

Bartek - Czy zdarza ci sie klamac i mowic prawde?

Dominik - Czy twoje imie zaczyna sie na "D" a konczy na "k"?

Adam-Czy zawsze kłamiesz?

Bartek-Czy zawsze kłamiesz?

Dominik-Czy zawsze kłamiesz?

@Zdzisiu po skończeniu konkursu, powiesz wszystkim rozwiązanie? Bo mnie ciekawość zaraz zeżre :D

Adam-Czy zawsze kłamiesz?Bartek-Czy zawsze kłamiesz?Dominik-Czy zawsze kłamiesz?

Gdy zadamy takie same pytanie każdemu z braci to: -kłamca odpowie nie

-prawdomówny odpowie nie

-dowolny odpowie tak lub nie

Moim zdaniem jednym zadanym pytaniem do braci nie da nam rozwiązania, ponieważ jeden z nich odpowiada dowolnie wiec nie dowiemy się dokładnie który jest kim.

Rozwiązanie jest następujące.

Ustawiamy delikwentów w szeregu (Adam, Bartek, Dominik)

Zadajemy pytanie Bartkowi - Czy na pytanie "czy 1+1=2" Adam odpowiedziałby tak? Jeśli nic nie odpowie to Adam jest losowy (Dlaczego ma nic nie odpowiedzieć? Bo nie wie co odpowie losowy koleś. Nie może zgadywać więc nic nie odpowie), a następnym krokiem jest pytanie do Dominika "czy 1+1=2" Po odpowiedzi tak/nie dowiadujemy się który z pary Dominik/Bartek jest kłamcą.

Jeżeli jednak na pytanie "Czy na pytanie "czy 1+1=2" Adam odpowiedziałby tak?" Bartek da nam odpowiedź (obojętnie czy tak czy nie) to Dominikowi zadajemy pytanie "Czy na pytanie "czy 1+1=2" Bartek odpowiedziałby tak? W przypadku braku odpowiedzi postępujemy analogicznie i dowiadujemy się od Adama czy 1+1=2 (a wiemy że nie jest losem).

Ostatni wariant na oba główne pytanie udzielono odpowiedzi tak/nie (wiemy więc że Dominik jest losem)/ Zostaje nam zapytać Adama czy 1+1=2 i rozstrzygamy kto kłamie i mówi prawdę.

Pozdrawiam

Rozwiązanie jest następujące.Ustawiamy delikwentów w szeregu (Adam, Bartek, Dominik)Zadajemy pytanie Bartkowi - Czy na pytanie "czy 1+1=2" Adam odpowiedziałby tak? Jeśli nic nie odpowie to Adam jest losowy (Dlaczego ma nic nie odpowiedzieć? Bo nie wie co odpowie losowy koleś. Nie może zgadywać więc nic nie odpowie), a następnym krokiem jest pytanie do Dominika "czy 1+1=2" Po odpowiedzi tak/nie dowiadujemy się który z pary Dominik/Bartek jest kłamcą.Jeżeli jednak na pytanie "Czy na pytanie "czy 1+1=2" Adam odpowiedziałby tak?" Bartek da nam odpowiedź (obojętnie czy tak czy nie) to Dominikowi zadajemy pytanie "Czy na pytanie "czy 1+1=2" Bartek odpowiedziałby tak? W przypadku braku odpowiedzi postępujemy analogicznie i dowiadujemy się od Adama czy 1+1=2 (a wiemy że nie jest losem).Ostatni wariant na oba główne pytanie udzielono odpowiedzi tak/nie (wiemy więc że Dominik jest losem)/ Zostaje nam zapytać Adama czy 1+1=2 i rozstrzygamy kto kłamie i mówi prawdę.Pozdrawiam

No niestety trochę cię załamię bo to tak nie działa :) Ten co odpowiada losowo po prostu by strzelał tak lub nie, a nie nic by nie odpowiedział, więc to dalej nie daje nam rozwiązania :)

Pewnie przekombinuję z odpowiedzią, ale nie ma co się dziwić jak "jestem na nogach" od 6 rano. Już sam się dziwię co tu napisałem, ale spróbować warto.

Wydaje mi się, że powinno być 5 pytań, ponieważ brat o niezdecydowanym charakterze psuje nam tu zagwozdkę, czyniąc ją trudniejszą.

Dla moich przemyśleń określam Adama kłamcą, Bartka prawdomównym człowiekiem, a Dominika o niezdecydowanym charakterku. Wykminiłem rozwiązanie tylko dla sytuacji, gdy Dominik odpowiada zmiennie cyklicznie, czyli raz tak, drugi raz nie i tak w kółko.

1. Czy 2+2 = 4? - Kłamca powie nie, prawdomówny powie tak, niezdecydowany powie tak/nie. (tu mamy 3 pytania dla trzech braci)

Dominik zdecyduje tutaj kogo odnajdziemy, bo ten co odpowie inaczej od pozostałej dwójki, będzie albo Adamem albo Bartkiem.

2. Tu wykorzystujemy 2 pytania.

2.1. - Adam został znaleziony.

2.1. Czy 2+2 = 4? - Prawdomówny powie tak, niezdecydowany powie nie.

2.2. - Bartek został znaleziony.

2.1. Czy 2+2 = 4? - Kłamca powie nie, niezdecydowany powie tak.

Przepraszam z góry, jeśli kogoś wkurzyłem moją odpowiedzią.

EDIT: Trochę pisałem swą odpowiedź, więc nie miałem możliwości podejrzeć moich poprzedników.

Pewnie przekombinuję z odpowiedzią, ale nie ma co się dziwić jak "jestem na nogach" od 6 rano. Już sam się dziwię co tu napisałem, ale spróbować warto.Wydaje mi się, że powinno być 5 pytań, ponieważ brat o niezdecydowanym charakterze psuje nam tu zagwozdkę, czyniąc ją trudniejszą. Dla moich przemyśleń określam Adama kłamcą, Bartka prawdomównym człowiekiem, a Dominika o niezdecydowanym charakterku. Wykminiłem rozwiązanie tylko dla sytuacji, gdy Dominik odpowiada zmiennie cyklicznie, czyli raz tak, drugi raz nie i tak w kółko.1. Czy 2+2 = 4? - Kłamca powie nie, prawdomówny powie tak, niezdecydowany powie tak/nie. (tu mamy 3 pytania dla trzech braci)Dominik zdecyduje tutaj kogo odnajdziemy, bo ten co odpowie inaczej od pozostałej dwójki, będzie albo Adamem albo Bartkiem.2. Tu wykorzystujemy 2 pytania.2.1. - Adam został znaleziony.2.1. Czy 2+2 = 4? - Prawdomówny powie tak, niezdecydowany powie nie.2.2. - Bartek został znaleziony.2.1. Czy 2+2 = 4? - Kłamca powie nie, niezdecydowany powie tak.Przepraszam z góry, jeśli kogoś wkurzyłem moją odpowiedzią.EDIT: Trochę pisałem swą odpowiedź, więc nie miałem możliwości podejrzeć moich poprzedników.

Można zadać tylko po jednym pytaniu każdemu z braci.

Adam - czy twoj brat dominik klamie ?

Bartek - czy twoj brat adam mowi prawde ?

Dominik - czy twoj brat bartek mowi prawde ?

klucz do dn juz mam aktywowany :P

Moje rozwiązanie to po 1 pytaniu do każdego.

Nie może strzelać bo nie wie co by losowy odpowiedział - nie może się pomylić.

Rozwiązanie Trololo jest poprawne, jeśli dozwolone jest wykorzystanie jego sposobu ;) Jeśli jednak nie, to zadanie nie ma rozwiązania. Dlatego już nie mogę się wykazać, bo albo rozwiązanie Trololo jest poprawne, albo zadanie nie ma rozwiązania, a przynajmniej wykorzystując odpowiedzi tak lub nie :) Bo gdyby te odpowiedzi, mogłyby być inne typu wskaż, który z was... to jest już wtedy rozwiązanie ;) Może byłby jednak ktoś tak miły kto posiada klucz dodatkowy podesłać? :)

Innego sposobu jaki podał trololo nie ma bo jeśli któryś nie zamilknie zawsze będą odpowiedziŁ TAK/TAK/NIE lub NIE/NIE/TAK w różnej kolejności.

Mam pytanie do autora tematu. Czy nie wzorowałeś się na zagadce o 3 boginiach która była kiedyś jakimś konkursie ? ;)

Trzy boginie, Prawda, Kłamstwo i Los odpowiadają na pytania w swoim języku. Mówią tylko DA i JA, które odpowiadają słowom TAK i NIE, jednak nie wiesz które któremu. Prawda zawsze mówi prawdę, Kłamstwo zawsze kłamie, a Los czasem mówi prawdę, czasem kłamie. Musisz za pomocą trzech pytań określić która z bogiń to która. Każde pytanie może być skierowane tylko do jednej bogini.

Nie znam tej zagadki, prawdę mówiąc znalazłem ją w sieci i nieco zmodyfikowałem tak, by po skopiowaniu w google nie wyskoczyło rozwiązanie.

Trololo - wysłałem ci klucz na PW :) Brawo!

Temat można zamknąć.

Jako że mam jeszcze jeden klucz i jest mi niepotrzebny, dostanie go osoba która poprawnie rozwiąże pewną zagadkę. Dla niektórych może być banalna, a dla innych niemożliwa do rozwiązania:

Mamy 3 braci: Adama, Bartka i Dominika. Jeden z nich odpowiadając na pytania zawsze kłamie, drugi mówi tylko prawdę, a trzeci kłamie lub mówi prawdę - czyli odpowiada dowolnie. Zadając im po jednym pytaniu, na które można tylko odpowiedzieć tak lub nie mamy ustalić, który brat jest który.

Starajcie się pisać według schematu:

Adam - pytanie

Bartek - pytanie

Dominik - pytanie

Oczywiście nikogo nie będę za to przekreślał, ale będzie mi łatwiej sprawdzać.

Pierwsza osoba, która poprawnie rozwiąże zagadkę otrzyma klucz. Jeśli nikomu się nie uda to jutro w godzinach porannych wylosuję jedną osobę, która napisała coś w tym temacie (oczywiście bez offtopu typu "daj klucz plox") i wyślę jej key na PW.

Do dzieła!