Zakup w internecie

Cześć,

Piszę ten temat aby przestrzec niektórych kupujących przez serwis ebay. Postanowiłem zmienić swój telefon i znalazłem interesującą mnie aukcję na serwisie ebay.pl, zakupiłem przedmiot po czym dostaję informację od sprzedającego aby nie płacić na konto podane w serwisie ponieważ, ma on problem z serwisem PayPal i wysłał mi swoje dane abym to tam wpłacił pieniądze za zakup, w tym momencie zaczęło mi coś śmierdzieć, ponieważ dzień przed tym czytałem aby nie płacić za zakup poza serwisem. Szukałem informacji dalej aż dotarłem do kolejnej informacji o sprzedającym i jego nieszczęsnym koncie PayPal, a mianowicie jego dane adresowe które podał mi emailem różniły się od tych podanych w serwisie ebay (w sensie imię i nazwisko oraz podany był zupełnie inny adres emailowy). Miałem bardzo dużo szczęścia ponieważ zapłaciłbym oszustowi, ale pewien zbieg okoliczności wszystko zmienił (a mianowicie nie miałem jeszcze wpłaconych środków na kartcie :P), teraz bym był 1500 zł lżejszy i najprawdopodobniej bogatszy o cegłe (o ile nawet ją bym dostał). Tak więc pragnę przestrzec wszystkich którzy znajdują bardzo atrakcyjne oferty, upewnijcie się, że użytkownik jest sprawdzony. Może taki temat z d*py, ale myślę, że moja historia może w przyszłości kogoś uchronić przed podobnym przypadkiem. :)

Nie ostrzegaj przed serwisem, który jest DOBRY, a przed konkretnym użytkownikiem. Na allegro przekręty też się dzieją, wszystko trzeba robić z głową. Przede wszystkim przeczytać wszystkie negatywy o użytkowniku.

Niestety, żaden program ochrony kupujących, czy inne zabezpieczenia serwisów aukcyjnych nie zastąpią nigdy zdolności myślenia. Oszuści będą wymyślać coraz to inne manewry i tego nie zmienimy. Grunt to mieć głowę na karku, znać regulamin serwisu (jak pisałeś, nie płacić poza nim) i sprawdzać delikwenta, jak coś zaczyna "śmierdzieć". Pamiętam historię krętacza, który rzekomo chciał kupić prezent dziecku i zasłaniał się tym, że robiąc przelew na poczcie musiałby czekać kilka dni, aż kasa dojdzie do sprzedającego. Proponował więc, że wyśle mailem skan wypełnionego druczku, że niby przelew już "poszedł" tylko po to, by sprzedawca wysłał mu towar natychmiast, nie mając na koncie pieniędzy.

Pamiętajcie również żeby zawsze w tytule przelewu pisać za co płacicie (najlepiej dokładny numer aukcji) i jaki użytkownik, będzie to podstawa do ewentualnych roszczeń.

To, że ktoś został/mógł zostać oszukany to jeszcze nic nie znaczy. Wystarczy kupować tylko od ludzi którzy mają za sobą sporo transakcji oraz dokładnie czytać opis przedmiotu. Większość osób która została oszukana na to zasłużyła, bo większości przekrętów dało by się uniknąć. Temat nic nie wnosi i nikogo nie ochroni, take jest moje zdanie.

Dopisz nick tego kolesia ew. link do profilu czy coś takiego.

hmm Paypal czasem nakłada rozne blokady wystarczy sprzdac kilka rzeczy na forach i leci blok

mimo potwierdzonego konta , po wysłaniu im kopi dowodu oraz rachunku za prąd na odblok czekałem ok 3 tyg

P.S

chociaż ze oszust też możliwe

Cześć,

Piszę ten temat aby przestrzec niektórych kupujących przez serwis ebay. Postanowiłem zmienić swój telefon i znalazłem interesującą mnie aukcję na serwisie ebay.pl, zakupiłem przedmiot po czym dostaję informację od sprzedającego aby nie płacić na konto podane w serwisie ponieważ, ma on problem z serwisem PayPal i wysłał mi swoje dane abym to tam wpłacił pieniądze za zakup, w tym momencie zaczęło mi coś śmierdzieć, ponieważ dzień przed tym czytałem aby nie płacić za zakup poza serwisem. Szukałem informacji dalej aż dotarłem do kolejnej informacji o sprzedającym i jego nieszczęsnym koncie PayPal, a mianowicie jego dane adresowe które podał mi emailem różniły się od tych podanych w serwisie ebay (w sensie imię i nazwisko oraz podany był zupełnie inny adres emailowy). Miałem bardzo dużo szczęścia ponieważ zapłaciłbym oszustowi, ale pewien zbieg okoliczności wszystko zmienił (a mianowicie nie miałem jeszcze wpłaconych środków na kartcie :P), teraz bym był 1500 zł lżejszy i najprawdopodobniej bogatszy o cegłe (o ile nawet ją bym dostał). Tak więc pragnę przestrzec wszystkich którzy znajdują bardzo atrakcyjne oferty, upewnijcie się, że użytkownik jest sprawdzony. Może taki temat z d*py, ale myślę, że moja historia może w przyszłości kogoś uchronić przed podobnym przypadkiem. :)