Zakupiony piecyk i dylematy

Siemka. Wczoraj zakupilem nowy sprzecik na morele.net o takiej konfiguracji: https://www.morele.net/inventory/info/8d676a16/

Nie planuje OC ale w przyszlosci mala rozbudowe juz tak. Jakies tipy odnosnie konfiguracji? Dodam ze budzet to 1950zl.

Co polecacie jako upgrade na przyszlosc? Chlodzenie gpu dla lepszej kultury pracy? Dodatkowa kosc ram? Dysk 1tb hdd?

Wiem jedno ze karciocha graficzna musi byc. Czekam na nowa generacje i nizsze ceny.

Myslicie ze sprzet bedzie lepiej pracowal pod windows 10 niz 7 ktora uwielbiam?

Przy takim zestawie chyba już lepiej niestety będzie siedzieć na Win 10.
Szkoda że wziąłeś ram w dwóch kościach po 4GB a nie jednej 8GB, szkoda slotów.
W przyszłości zależnie od tego ile miejsca potrzebujesz możesz za niewielkie pieniądze dokupić HDD 1-2TB na magazyn.
Co do nowych kart graficznych to licz się z tym, że z pół roku jeszcze może to potrwać.

Plyta glowna ma 4 sloty na ram wiec dual chanell wskazany. Kiedys dokupie znowu 4 x 2 3200mhz jak ceny spadną. Hdd za miesiac dwa dokupie bo duzo filmów ogladam, zas z win 10 bedzie problem bo nie mam oryginalu.

Jak masz jakiś poprzedni Windows oryginalny to klucz powinien działać na 10 nawet jeśli wcześniej nie upgreadowales

I jak tam ten komp? Troche poszperalem na necie i sam zakupilem PC na tym Ryzenie ale z tego co sie dowiedzialem Vega 11 jest kompatybilna tylko z Windows 10. Sam procesor bedzie smigac pod 7 ale AMD nie bd prowadzic wsparcia pod ten system.

nie mógł win 7 zainstalować, dopiero na win 10 wsio ruszyło

Hula, hula. Tak jak napisal @Ukryty

Ryzeny 2 gen maja praktycznie zerowe wsparcie na win 7 i 8.1. Jedynie ‘wyjatkowe’ wersje tych systemow z jakas latka maja mozliwosc instalacji. Choc nie testowalem takowych.

Co ciekawe na Win 10 home system mi sie sypal jak domki w armenii. Ciagle blue screeny wynikajace ze sterownikow vega 11… W koncu zainstalowalem wersje 10 PRO i wsio sie uspokoilo.

Wszyscy, podkreslam wszyscy posiadacze ryzen 2400g i 2200g czekaja na nowe sterowniki ktore maja poprawic wydajnosc i stabilnosc…

Tak czy siak polecam 2400G bo to taka i7 ( 6 gen ) za 600zl. Skok wydajnosci zauwazalny na tle mojego starego i5 3570k OC 4.2ghz.