Zalana klawiatura w laptopie

Więc tak dzwoni do mnie znajoma z takim problemem :

- znajomy dostał/kupił(nvm) laptopa najprawdopodobniej zalanego woda , nie działają w nim wszystkie klawisze na klawiaturze reszta za to działa jak powinna . Po podłączeniu klawiatury pod USB nie działaja te same klawisze co klawiaturze laptopowej . Niestety nie pomogłem jej. Więc tu pytanie do was (a ja chce się dowiedzieć o co chodzi tak z informatycznej Ciekawości) o co chodzi w tym. jakiś sposób by to naprawić ;)

Mój kolega zalał klawiaturę przy czyszczeniu płynem do LCD wysłał na gwarancję i bez problemu po 3 dniach miał naprawione a w opisie było tylko wymienienie klawiatury więc i w tym przypadku powinno pomóc.

Tylko dziwi mnie to, że 2 (ta pod USB) podpięta klawiatura nie czyta tych samych klawiszy.

U niego było to samo przyszedł z lapkiem do mnie i po podłączeniu klawiatury na USB nie ważne co się nacisnęło to spamowało aaaaaaaaaaaaaaa.

Więc tak dzwoni do mnie znajoma z takim problemem :

- znajomy dostał/kupił(nvm) laptopa najprawdopodobniej zalanego woda , nie działają w nim wszystkie klawisze na klawiaturze reszta za to działa jak powinna . Po podłączeniu klawiatury pod USB nie działaja te same klawisze co klawiaturze laptopowej . Niestety nie pomogłem jej. Więc tu pytanie do was (a ja chce się dowiedzieć o co chodzi tak z informatycznej Ciekawości) o co chodzi w tym. jakiś sposób by to naprawić ;)