Zalany laptop

Witam. Otoz mam pewien problem, ktoregos dnia zostal zalany moj laptop ( Asus K56CB). Oddalem go na serwis stwierdzili ze jest zalany, ustalili cene naprawy no i troszke mnie przerosla wiec nie naprawialem tego. Problme jest taki iz komputer sie wlacza, chdozi normalnie na przegladaniu internetu czy pisaniu itp. Zauwazylem ze nie wykrywa on w ogole dedykowanej karty graficznej (Geforce 740M), i chdozi tylko na zintegrowanej karcie graficznej (Intel 4000). Nie moge zainstalowac sterownikow do dedykowanej karty gdyz wyswietla sie komunikat iz nie mozna wykryc jej w moim komputerze. Po wlaczeniu jakiejs gry, czy czegos co wprowadza stres w komputer, wylacza sie on ( sadze ze dzieje sie tak poprzez przelaczanie karty zintegrowanej na dedykowana). A wiec reasumujac moje pytanie brzmi czy powodem tego iz nie widzi on karty dedykowanej jest zalanie plyty glownej ? czy moze jednak jest to inna przyczyna i da sie to naprawic ? A moze wylacza sie przez cos innego ?

komputer wylacza sie tez z poziomu biosu, i przy kazdym wylaczeniu jest taki krotki sygnal, bios to ami i niby jest to problem z odswiezaneim pamieci ram. ale wylacza sie on nawet gdy zuzycie RAM'u jest znikome. Ktos wie co sie dzieje ? Glownie chodzi mi o to zeby ise nie wylaczal. Pisalem juz na roznych forach (asusa rowniez) i nikt mi tam nie odpisuje, a jak odpisuja to nie wiedza o co chodzi. Wszystkie temperatury sa w normie

Nie da się magicznie wyleczyć zalanego komputera. Nie jesteśmy czarodziejami. Zanieś do serwisu i zapłać za naprawę.

Ustaw jakoś grafe na tą integre i powinno być git mój kuzyn ma taką samą grafę tego intela 4k i mu hulają wszystkie gry na ustawieniach low ale hulają. Poszukaj w internecie jakiegoś programu co można zmienić na inną grafę bez użycia biosu.

Nie przejmuj się jak zalany to i kiedyś wytrzeźwieje.

jak masz wiedze to mozesz zrobic to sam. Przygotuj dobre oswietlenie, lupe, dobra szmatke do czyszczenie (przyda sie tez spirytus techniczny). Znajdz service manual na google, rozbierz caly komputer na czesci. Nastepnie lupa+swiatlo i patrzysz gdzie sa slady zalania. Tam gdzie sa slady zalanie czyscisz, rowniez wszystkie styki, piny, sciezki, szczegolnie te przy karcie graficznej i ram.

jak masz wiedze to mozesz zrobic to sam. Przygotuj dobre oswietlenie, lupe, dobra szmatke do czyszczenie (przyda sie tez spirytus techniczny). Znajdz service manual na google, rozbierz caly komputer na czesci. Nastepnie lupa+swiatlo i patrzysz gdzie sa slady zalania. Tam gdzie sa slady zalanie czyscisz, rowniez wszystkie styki, piny, sciezki, szczegolnie te przy karcie graficznej i ram.

A po co ??...widze chyba nie masz poejcia co dzieje sie z komputerem+woda = spalenie czegos w komupterze.

Pewnie straciłeś gwarancje więc otwórz laptopa i wyczyść.

Moim zdaniem nie odpala ci karta bo jest zalana.

Może uda ci się kupić części zamienne :)

Nie obchodzą mnie nieudaczniki tacy jak ty.

A po co ??...widze chyba nie masz poejcia co dzieje sie z komputerem+woda = spalenie czegos w komupterze

zamiast siedziec tu i udawac ze cos wiesz, radze zabrac sie za nauke i pojsc na polibude. Akurat zalanie laptopa zwykle konczy sie zalanymi wtykami, czasami faktycznie cos sie powaznie uszkodzi poza klawiatura. W wielu przypadkach da sie sprzet odratowac bez wymiany. Dodatkowo to nie woda jest najgorsza, a wszelkiego rodzaju slodkie napoje, jakbys robil na serwisie tyle lat co ja to bys wiedzial

Słuchaj gościa powyżej, bo wie co mówi :] .

To, że po przejściu na dedykowaną kartę się zwiesza czy wyłącza może świadczyć o tym, że gdzieś potworzyły się jakieś połączenia, których być niepowinno i prąd płynie niepoprawnie. Tak jak thid sugeruje, czyszczenie ma bardzo duże prawdopodobieństwo sukcesu, niedawno był u mnie taki sony vaio po zalaniu, wylała się szklanka jakiegoś napoju. Po wyczyszczeniu PCB laptop ruszył bez problemu.

A teraz dla potomnych, jak należy postępować w przypadku zalania laptopa:

1. Odłączyć wszelkie źródła zasilania(zasilacz, wyjąć baterię)

2. Otworzyć klapę matrycy i położyć laptop na brzegu biurka, stolika, szafy, regału czegokolwiek klawiaturą do dołu, tak żeby matryca zwisała na brzegu powierzchni.(ciecz nie wędruje do środka tylko na zewnątrz, gromadzi się na klawiaturze od strony wewnętrznej i wysycha tam; a to co wycieka nie leci na matrycę tylko na powierzchnię, na której leży laptop)

WAŻNE

1. Nie próbować uruchamiać!(często to nie ciecz sama w sobie powoduje uszkodzenia, ale próby uruchomienia laptopa po zalaniu)

2. Nie kłaść na grzejniku ani innych źródłach ciepła, niech samo ścieknie.

Witam. Otoz mam pewien problem, ktoregos dnia zostal zalany moj laptop ( Asus K56CB). Oddalem go na serwis stwierdzili ze jest zalany, ustalili cene naprawy no i troszke mnie przerosla wiec nie naprawialem tego. Problme jest taki iz komputer sie wlacza, chdozi normalnie na przegladaniu internetu czy pisaniu itp. Zauwazylem ze nie wykrywa on w ogole dedykowanej karty graficznej (Geforce 740M), i chdozi tylko na zintegrowanej karcie graficznej (Intel 4000). Nie moge zainstalowac sterownikow do dedykowanej karty gdyz wyswietla sie komunikat iz nie mozna wykryc jej w moim komputerze. Po wlaczeniu jakiejs gry, czy czegos co wprowadza stres w komputer, wylacza sie on ( sadze ze dzieje sie tak poprzez przelaczanie karty zintegrowanej na dedykowana). A wiec reasumujac moje pytanie brzmi czy powodem tego iz nie widzi on karty dedykowanej jest zalanie plyty glownej ? czy moze jednak jest to inna przyczyna i da sie to naprawic ? A moze wylacza sie przez cos innego ?

komputer wylacza sie tez z poziomu biosu, i przy kazdym wylaczeniu jest taki krotki sygnal, bios to ami i niby jest to problem z odswiezaneim pamieci ram. ale wylacza sie on nawet gdy zuzycie RAM'u jest znikome. Ktos wie co sie dzieje ? Glownie chodzi mi o to zeby ise nie wylaczal. Pisalem juz na roznych forach (asusa rowniez) i nikt mi tam nie odpisuje, a jak odpisuja to nie wiedza o co chodzi. Wszystkie temperatury sa w normie