Witam. Otoz mam pewien problem, ktoregos dnia zostal zalany moj laptop ( Asus K56CB). Oddalem go na serwis stwierdzili ze jest zalany, ustalili cene naprawy no i troszke mnie przerosla wiec nie naprawialem tego. Problme jest taki iz komputer sie wlacza, chdozi normalnie na przegladaniu internetu czy pisaniu itp. Zauwazylem ze nie wykrywa on w ogole dedykowanej karty graficznej (Geforce 740M), i chdozi tylko na zintegrowanej karcie graficznej (Intel 4000). Nie moge zainstalowac sterownikow do dedykowanej karty gdyz wyswietla sie komunikat iz nie mozna wykryc jej w moim komputerze. Po wlaczeniu jakiejs gry, czy czegos co wprowadza stres w komputer, wylacza sie on ( sadze ze dzieje sie tak poprzez przelaczanie karty zintegrowanej na dedykowana). A wiec reasumujac moje pytanie brzmi czy powodem tego iz nie widzi on karty dedykowanej jest zalanie plyty glownej ? czy moze jednak jest to inna przyczyna i da sie to naprawic ? A moze wylacza sie przez cos innego ?
komputer wylacza sie tez z poziomu biosu, i przy kazdym wylaczeniu jest taki krotki sygnal, bios to ami i niby jest to problem z odswiezaneim pamieci ram. ale wylacza sie on nawet gdy zuzycie RAM'u jest znikome. Ktos wie co sie dzieje ? Glownie chodzi mi o to zeby ise nie wylaczal. Pisalem juz na roznych forach (asusa rowniez) i nikt mi tam nie odpisuje, a jak odpisuja to nie wiedza o co chodzi. Wszystkie temperatury sa w normie