Zamknięte porty w routerze

Witam!

Od dawna borykam się z problemem zamkniętych portów w routerze. Problem nie jest łatwy do rozwiązania gdyż nawet dostawca internetu nie może sobie z nim poradzić. Ale zacznę od początku.

Porty uniemożliwiają mi przede wszystkim możliwość korzystania z torrentów. Zaczęło się to około 1-2 lat temu gdy dostawca zwiększył mi prędkość internetu. Wtedy nie zwróciłem na to uwagi gdyż nie miałem zbytnio czasu na granie a co za tym idzie nie pobierałem gier przez torrenty. Jak pewnie wiecie w prawym dolnym rogu programu uTorrent lub BitTorrent można sprawdzić czy porty są otwarte. Uruchamiając testy otrzymuje komunikat: "Port jest zamknięty (wciąż możesz pobierać)". Niestety pobierać nie mogę.

ss uTorrenta: http://www.iv.pl/images/51434255492038430112.png

Szukałem w internecie przyczyn tego problemu i ewentualnych porad, ale żadna z nich mi nie pomogła.

Skontaktowałem się więc z dostawcą internetu po czym przyjechał do mnie jeden z informatyków. Wpisał w pasku adresu przeglądarki IP (nie bardzo wiem od czego było to IP) i zalogował się jako admin do Air OS. Następnie zmieniał tam jakieś ustawienia. Potem zmienił ustawienia karty sieciowej w ten sposób: http://www.iv.pl/images/78584944278272811818.png

Zapewnił mnie że wszystko powinno działać. Jednak nie działa.

Moje pytania są takie:

1) Czy ktoś z was miał taki problem?

2) Dlaczego porty same się zamknęły?

3) Czy da się je jakoś otworzyć?

Pierwsze pytanie w Niemczech mieszkasz ?, drugie jakiego masz dostawcę netu ?. I jaki ruter - model to konieczne informacje.

A próbowałeś odblokować port ręcznie w ustawieniach rutera ?

pytanie czy twoj isp blokuje porty czy masz zablokowane fizycznie na swoim routerze? jesli tylko fizycznie na swoim routerze to musisz sam poszukac bo kazdy router jest inny wiec zlotej recepty nie ma.

Jesli ISP blokuje to nic nie zrobisz

Jesli to twoj router to sprobuj tutaj poszukac recepty http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

Nie mieszkam w Niemczech. Jeśli chodzi Ci o ten screen z uTorrenta to jest najbliższa lokalizacja, ale to nie ma akurat znaczenia bo wcześniej to działało. Dostawca lokalny: Netarena. Model routera TP-Link TL-WR340G.

Jeśli ISP by blokował to informatyk by chyba wiedział...

warn_ico.png
DP ~ NS

taa, byl zrobil i mialo dzialac i nie bangla, wiec albo zrobil to zle, albo masz blokady na p2p odgornie od isp.

Albo zrobil dobrze, ale nie powiedzial ci ktory port odblokowal i nie ustawil go w utorrent.

Ewentualnie spawdz firewalla czy ci nie blokuje utorrent.

FIrewall na pewno nie blokuje, sprawdzałem. Dostawca jest stosunkowo małą firmą i raczej nie blokuje, tak mnie zapewniali. Nie wspominał nic żeby otwierał tylko 1 port.

Ja bym to zrobił tak :

1. wejść na 192.168.1.1

2. hasło i login jak pewnie nie zmieniałeś : admin/admin

3. Z menu po lewej stronie wybierz opcję Forwarding->Virtual Servers, a następnie naciśnij przycisk Add New... .

4. W polu Service port wprowadź typ portu. W polu IP Address wpisz adres IP komputera. Z rozwijanej listy Protocol wybierz TCP, UDP lub ALL. Zmień pole status na Enabled. x2 bo ja na swoim livebox mam zarówno port odblokowany np.80 pod tcp jak i udp.

5. Aby zapamiętać ustawienia, naciśnij przycisk Save.

Już próbowałem tego sposobu. Po wpisaniu 192.168.1.1 wyświetla mi się tylko napis: It Works1!

To nie możesz wejść nawet na swojego rutera o.O. A wejdź w cmd i wpisz ping 192.168.1.1 czy jest nasłuch i odpowiedź ?. Może ci zablokował dostęp do rutera.

sprobuj 192.168.100.99

PS. DeimonD zobacz na screena z tcpip ustawieniami

@tokacz

192.168.100.99 ten działa ale niestety passy zna tylko dostawca internetu :/

Szczerze? Ja ostatnio z portami również mialem wielki problem do tego stopnia , że wszystkie poradniki chyba zostały przeze mnie wykorzystane.

Moim dostawcą jest netia, zadzwoniłem do nich , powiedziałem o co chodzi i czego oczekuje a oni zrobili to w ciągu 15 minut. Przekierowali porty , odblokowali IP z routera na mój komputer i po kłopocie.

Zrób to samo, po co czekać tydzień lub dwa, zadzwoń do dostawcy i powiedz o co chodzi ... Im to zajmie 15-20 min rozmowy z Tobą przez telefon.

Rozmawiałem już około 5 razy przez telefon i miałem 3 wizyty informatyka od dostawcy :)

to sam nic nie zrobisz bez tego

zawsze mozesz kupic / podlaczyc inny router i sklonowac jego mac / lub zresetowac i stracic wszystkie ustawienia

Pytanie czy jak ci zakladali internet to nie dali hasla i loginu osobnego dla usera zeby cos sobie jednak mogl ustawic na routerze poza zmiana konfiguracji wlan?

Zadzwonic i poprosci o haslo :D

Jutro zadzwonię, hasło raczej powinni udostępnić :P

Sposobem na odnalezienie adresu tzw bramy domyślnej jest tak jak ktoś wyżej zasugerował wejście w wiersz poleceń [CTRL + R-> cmd, enter] i wpisanie tam komendy ipconfig, adres routera będzie oznaczony właśnie jako brama domyślna bądź z angielskiego default gateway, to będzie adres który trzeba wpisać w przeglądarce. W twoim routerze [tak się składa że używałem ten sam] po zalogowaniu [jeżeli nic nie było robione to login- admin, password- admin] klikasz w Forwarding, tutaj klikasz add new, i wpisujesz w zakładce port -> port który chcesz odblokować a w wierszu IP adress, ip z podanej wyżej komendy [ipconfig] z wiersza Ip adress, po wpisaniu tych dwoch informacji klikasz save.

Port odblokowany

My wiemy jak odblokować port, ale on nie może wejść na swój ruter. Bez tego nic nie zdziała, nic nie wykombinuje. A może informatycy mu zablokowali ?. A masz przycisk reset, albo możesz zresetować ruter do stanu początkowego ?. Ja takie coś posiadam w livebox.

zresetowanie routera moze byc zgubne, moze stracic parametry wlan (nie sadze zeby isp mu dal rozpiske), niekoniecznie ma tam ustawione dhcp, wiec nie kombinujcie i nie mieszajcie bo moze wcale neta nie miec. Router tez moze nie miec przycisku reset. Jedyne wyjscie jak nie chce dzwonic to sprawdzic czy ktos w poblizu nie ma tego samego neta i dowiedziec sie czy ma haslo na router i czy je zna. Na bank wszystkie pewnie maja identyczne. Ewentualnie jak znajdzie kogos kto ma neta z tej samej firmy i moze zalogowac sie na router to moze spisac ustawienia i probowac zresetowac swoj. ALe czy nie prosciej zadzwonic do isp?

PS. kr4asz jakbys spawdzil 2 screenshot to bys tez zobaczyl adres routera :P

Z moich znajomych jeszcze 2 osoby mają internet od tego samego dostawcy co ja i żadna z nich nie posiada passów do routera.