1. Zarost jest twardy, kiedy zaczyna odrastać. Kiedy nie będziemy go golić, będzie miększy. Po prostu im krótsze włoski tym twardszy zarost, a im dłuższe - tym miększy. Dużej logiki w tym nie ma.
2. Tak. Zgol go natychmiast. "Dziewiczy wąsik" wygląda okropnie.
3. Zarost zawsze postarza. Może niektórym dodać męskości, jeśli mają twarz dziecka, ale zarost postarza.
4. Nie wszystkim zarost pasuje. Wyobrażacie sobie jasnego blondyna (o ile tacy jeszcze żyją) z brodą? Ja nie.
5. Jak nie znasz się na stylizowaniu zarostu, to tego nie ruszaj, bo będziesz wyglądał jak dziad. O ile zarost milimetrowy nie wymaga wyczucia smaku, to już zabawa z długimi włosami może się bardzo źle skończyć dla wyglądu.
6. Jesteś za młody na zarost. Gol go i daj z nim sobie na razie spokój. 15-latek z zarostem wygląda jak 5-latek z papierosem. Uważaj tylko kiedy zacznie ci się pojawiać trądzik, bo ostrza mogą go roznosić. Tak więc przygotuj się na to, że przy goleniu zarostu gdzie masz trądzik, po kilku dniach mogą pojawiać się stany zapalne (fioletowe grudki). Nie ma na to zbytniego ratunku. Po prostu musisz dłużej posiedzieć nad goleniem się i uważaj przy tym, żeby nie przeciąć żadnej krostki.
7. Golenie pod włos nie zawsze powoduje stany zapalne (stany zapalne tak ogólnie, już nieważne czy ktoś ma trądzik czy nie). To zależy od skóry. Ja np. golę się pod włos, bo inaczej nie pozbędę się zarostu. Po ogoleniu smaruję twarz Nivea i nie mam żadnych stanów zapalnych.
8. Z początku goliłem się co 1,5-1 tydzień, ale z wiekiem musiałem golić się coraz częściej. Teraz muszę golić się co 3-dni, żeby nie było widać zarostu.
Co robi broda: