Zarost

Witam was forumowicze.

Zapewne jest tu ktoś starszy kto ma więcej doświadczenia i mam pytanie czy jak zgolę pierwszy meszek to dalej będzie mi rósł normalny wąs/broda?

Czy trzeba będzie golić się przez jakiś czas żeby zarost zrobił się twardsza gdyż mam plany na wakacje ;).

EDIT.Nie spodziewałem się takiego odzewu ;).

EDIT 2.Pytanie finałowe czy wystarczy jak zgolę jeden raz bo, meszek wygląda okropnie.

EDIT 3.Mam 15 lat meszek zaczął mi rosnąć w 6 klasie podstawowej.

Nie będzie twardszy, to jest mit. Zarost twardnieje z wiekiem.

Golić się normalnie, grubienie zarostu jest jednym z wszechobecnych mitów. początkowy zarost sprawia wrażenie ciękiego z tego względu, że jest bardzo rzadki. Jak zgęstnieje zarost wtedy będzie się wydawać że jest grubszy :]

Jak zgolisz meszek ten "dziewiczy" to nadal niestety będziesz mieć meszek (tyle że zgolony) ;0 Za jakiś czas to paręnastu, parędziesięciu zgoleniach trochę będzie twardszy gęstszy?. Trudno też powiedzieć jak będzie u ciebie, kolega w wieku 15 lat miał zarost jak menel pod sklepem, a drugi nie miał w ogóle, więc wiesz...

https://www.youtube.com/watch?v=TZB8HRrJ0KM&feature=kp

:D Oczywiście nie z pierwszym zarostem, ten powinieneś zgolić (I tak przez kilka najbliższych lat xD), ale brody są zajebiaszcze. :D

z meszkiem wyglada sie jak....wiec lepiej to zgol...to zaden mit-wlos po kazdym zgoleniu staje sie mocniejszy i szybciej zaczyna rosnac to samo na wlosach :)

to jest mit, golenie daje tylko wizualny efekt, ponieważ po goleniu bardziej widoczne są końcówki, zarost staje się grubszy i gęstszy po czasie, a nie od golenia

Na zarost największy wpływ ma testosteron, z tego względu wiele osób mówi że zarost jest dziedziczny, prostym rozwiązaniem jest wykonanie badania (20zł) na poziom testosteronu, mało teścia, mały zarost, wątła budowa ciała, czasem są odstępstwa, ale to główny wyznacznik.

Co za różnica co ci będzie rosło...Najwyżej jak szybciej zgolisz to szybciej będziesz miał normalny zarost :huh:

Ja tam miałem już taki prawdziwy pod koniec gimbazy -_-

Musisz poczekać, z czasem włosów będzie coraz więcej. Nikt nie powie Ci za ile zarost będzie "bujniejszy" bo to sprawa indywidualna. Jednak polecam zgolić bo "dziewiczy zarost" wygląda... Co nie zmienia faktu, że prawdopodobnie jeszcze przez kilka miesięcy będzie tak wyglądał ;) U mnie włosów było coraz więcej z czasem, Najpierw pod nosem, potem na brodzie i baczki.

Jak bedziesz sie golić to gól się z włosem a nie pod włos bo inaczej bedziesz bardziej podrażniać skóre i pochlastasz się. Btw zgól dziewiczy zarost przynajmniej nie bedziesz wyglądać za przeproszeniem jak co poniektórzy jak ciota ...Tak pozatym niektóre szczególnie starszekobietkii lecą na na brodaczy ^^

1. Nie wiem ile masz lat, ale z mojego doświadczenia od zgolenia pierwszego wąsa pod nosem minęło jeszcze kilka miesięcy do kiedy musiałem się codziennie golić.

2. Tak jak koledzy wyżej pisali, zarost twardnieje/grubieje z wiekiem. To kiedy będziesz miał prawdziwy zarost zależy tylko od genów (produkcja hormonów-testosteron zależy od nich, chyba, że mamy jakąś chorobę).

No i u każdego z tym zarostem jest inaczej, sam noszę krótko przystrzyżoną brodę(nie taki krzaczor jak na filmiku :D), ale trochę to trwało zanim zaczęła rosnąć jak należy.

Najpierw ile masz lat i co dokładnie chcesz mieć za zarost.

Sam noszę piękną :D brodę i dużo wiem o tym jak zadbać o zarost w czasie jego rozrostu i po tym jak uznamy że jest gotowy.

W wieku około 14-16 lat nie ma sensu zapuszczać ponieważ wtedy jest bardzo rzadki, a jeśli chcesz więcej informacji napisz na PW.

Musisz podać wiek, po za tym broda nie zawsze rośnie pełna. Troche ci zajmie, aż będzie taka hmm "normalna". Najpierw rośnie nierówno i trzeba ją przygalać. ALE PAMIĘTAJ BRACIE xD Nie ważne jaka to BRODA !!!
Btw ja od 1 liceum nie miałem brody 3x... najgorsze czasy w życiu ;p

1. Zarost jest twardy, kiedy zaczyna odrastać. Kiedy nie będziemy go golić, będzie miększy. Po prostu im krótsze włoski tym twardszy zarost, a im dłuższe - tym miększy. Dużej logiki w tym nie ma.

2. Tak. Zgol go natychmiast. "Dziewiczy wąsik" wygląda okropnie.

3. Zarost zawsze postarza. Może niektórym dodać męskości, jeśli mają twarz dziecka, ale zarost postarza.

4. Nie wszystkim zarost pasuje. Wyobrażacie sobie jasnego blondyna (o ile tacy jeszcze żyją) z brodą? Ja nie.

5. Jak nie znasz się na stylizowaniu zarostu, to tego nie ruszaj, bo będziesz wyglądał jak dziad. O ile zarost milimetrowy nie wymaga wyczucia smaku, to już zabawa z długimi włosami może się bardzo źle skończyć dla wyglądu.

6. Jesteś za młody na zarost. Gol go i daj z nim sobie na razie spokój. 15-latek z zarostem wygląda jak 5-latek z papierosem. Uważaj tylko kiedy zacznie ci się pojawiać trądzik, bo ostrza mogą go roznosić. Tak więc przygotuj się na to, że przy goleniu zarostu gdzie masz trądzik, po kilku dniach mogą pojawiać się stany zapalne (fioletowe grudki). Nie ma na to zbytniego ratunku. Po prostu musisz dłużej posiedzieć nad goleniem się i uważaj przy tym, żeby nie przeciąć żadnej krostki.

7. Golenie pod włos nie zawsze powoduje stany zapalne (stany zapalne tak ogólnie, już nieważne czy ktoś ma trądzik czy nie). To zależy od skóry. Ja np. golę się pod włos, bo inaczej nie pozbędę się zarostu. Po ogoleniu smaruję twarz Nivea i nie mam żadnych stanów zapalnych.

8. Z początku goliłem się co 1,5-1 tydzień, ale z wiekiem musiałem golić się coraz częściej. Teraz muszę golić się co 3-dni, żeby nie było widać zarostu.

Co robi broda:

Witam was forumowicze.

Zapewne jest tu ktoś starszy kto ma więcej doświadczenia i mam pytanie czy jak zgolę pierwszy meszek to dalej będzie mi rósł normalny wąs/broda?

Czy trzeba będzie golić się przez jakiś czas żeby zarost zrobił się twardsza gdyż mam plany na wakacje ;).

EDIT.Nie spodziewałem się takiego odzewu ;).

EDIT 2.Pytanie finałowe czy wystarczy jak zgolę jeden raz bo, meszek wygląda okropnie.

EDIT 3.Mam 15 lat meszek zaczął mi rosnąć w 6 klasie podstawowej.