Witam wszystkich serdecznie! Szczerze powiedziawszy miałem stworzyć ten temat już dużo, dużo wcześniej i nigdy nie robiłem tego na żadnym forum, czy stronie. Niemniej jednak jestem zmuszony, aby to napisać. Dlaczego? ponieważ robię to nie tylko dla Was, lecz również dla siebie. Kiedy widzę multum postów z rażącymi bykami, sam się czasem zastanawiam "jak to się cholera pisze?". Takie błędy są o tyle złe dla oka, że czasem przyswajają się do naszych mózgów i kodują się w samym jego środku, po czym sami tak piszemy.
Pozwolę sobie zacytować dwie zasady dla moderatora:
-
Dbanie o wypowiedzi użytkowników na forum pod względem stylistycznym, interpunkcyjnym oraz ortograficznym,
-
Znajomość zasad języka polskiego, ortografii i kultury osobistej,
Jak widzimy, zostały przytoczone zasady poprawnej polszczyzny, niemniej jednak oni sami robią takowe błędy(co nie znaczy, że ten temat stworzony jest jedynie o nich, lecz o wszystkich użytkownikach robiących błędy). Chciałbym, abyście się nie wstydzili czytać tego tematu i zwrócili uwagę na szczegóły tego tematu, ponieważ jak sami widzicie społeczność w młodym wieku coraz to więcej wali byków, a inni muszą się potem tego uczyć. Przyznam, iż najwięcej takich potknięć jest głównie przy wyrazach w liczbie mnogiej z wyrazem "nie" połączonym z czasownikiem, przymiotnikiem, bądź rzeczownikiem, czy wyrazami połączonymi z przyimkami złożonymi, a także wyrazami zakończonymi, bądź nie spójnikiem - "by".
Moi Drodzy, zacznę od wytłumaczenia Wam pisowni używając wyrazów z liczby mnogiej.
Weźmy sobie tego delikwenta jako przykład:
Odmieńmy więc sobie słowo "wędrowiec" przez przypadki w liczbie pojedyńczej:
1. Mianownik - kto? co? - wędrowiec
2. Dopelniacz - kogo? czego? - wędrowca
3. Celownik - komu? czemu? - wędrowcowi
4. Biernik - kogo? co? - wędrowca
5. Nadrzednik - z kim? z czym? - z wędrowcem
6. Miejscownik - o kim? o czym? - o wędrowcu
7. Wolacz - o! - wędrowiec!
A teraz w liczbie mnogiej:
1. Mianownik - kto? co? - wędrowcy
2. Dopelniacz - kogo? czego? - wędrowców
3. Celownik - komu? czemu? - wędrowcom
4. Biernik - kogo? co? - wędrowców
5. Nadrzednik - z kim? z czym? - z wędrowcami
6. Miejscownik - o kim? o czym? - o wędrowcach
7. Wolacz - o! - wędrowcy!
W przypadku błędu Morfeusza zaliczamy więc jego słowo do celownika:
3. Celownik - komu? czemu? - wędrowcom
Kolejny przykład:
Ja rozumiem, że wygodniej jest niektórym osobom pisać tj. się słyszy, ale tutaj gołym okiem widać jakim leniem(leniom) jest autor tegoż postu.
Warto dlatego jeśli nie wie się jak dane słowo trzeba napisać - pomyśleć w głowie i odmienić sobie myślowo przez przypadki jakie chce się słowo napisać.
Przejdźmy więc do wyrazów połączonymi z "nie". Mamy trzy odmiany o których chcę powiedzieć osobiście (wiadomo jest ich więcej), lecz chcę nadmienić tylko te.
Tak więc jeśli chodzi o słowo "niedługo", oczywiście pisze się owe również tak jak napisał autor. Niemniej jednak nie w tym przypadku co on to zrobił. Możemy użyć słowa "nie długo" np. w takim znaczeniu:
"nie długo, lecz bardzo krótko (trwała jego nadzieja)." W innym zaś znaczeniu zawsze piszemy łącznie.
Co do słowa "także", bo również pojawiło się akurat tutaj :
"Wyglądał świetnie, tak że od razu chciałam go kupić."
"Wyglądał świetnie, także od razu chciałam go kupić."
"Tego dnia kupiłam sobie spodnie, a także sweter."
Warto również pamiętać o tym, że słowo "także" oraz "tak że" zastępują nam synonimy tj.:
tak że -”więc”
także -”również”
Pamiętajcie o tym, ponieważ kiedy będziecie pisać następnym razem takie byki, to dopasujecie sobie te synonimy i napiszecie poprawnie.
"Nie" z czasownikami (co robi? co się z nim dzieje? bądź w jakim jest stanie?) piszemy osobno! "nie widywałem", "nie robiłem", "nie kupowałem" itd.
"Nie" z przymiotnikami (jaki? jaka? jakie? który? która? które? czyj? czyja? czyje?) piszemy razem! "niehigieniczny", "niekulturalny", "nieelokwentny" itd.
"Nie" z rzeczownikami (kto? co?) piszemy razem! "nieprzyjaciel", "nieszczęścia", "nierozwaga", są to rzeczowniki poniekąd zwane również "odczasownikowymi".
Jest to wyraz połączony z przyimkiem złożonym "w". Oczywiście piszemy osobno "w ogóle".
No to czas nareszcie na wyrazy zakończone spójnikiem -'by'.
-chciałby
-chwaliłby
-wolałby
-można by
-jakby
-gdyby
oraz cztery znane i nadużywane słowa na każdym forum "na pewno", "na przykład", "na razie" i "naprawdę".
i tak dalej i tak dalej...
Pisownia cząstek - bym, byś, by, byśmy, byście:Cząstki bym, byś, by, byśmy, byście pisze się ŁĄCZNIE:- z osobowymi formami czasowników, np.: radziłbym, pisałbyś, chcielibyśmy, nosiłyby- gdy wchodzą w skład spójników i partykuł lub się z nimi łączą, np.: aby, ażeby, gdyby, chociażby, niechby, jeżeliby, czyżbyCząstki bym, byś, by, byśmy, byście pisze się ODDZIELNIE:- po nieosobowych formach czasownika (wchodzą tu w rachubę przede wszystkim bezokolicznik i imiesłowy), np.: Uciec by stamtąd nie mogli; Siedząc byś tego nie zrobił.-gdy wyrazy: bym, byś, by, byśmy, byście nie należą do poprzedzającej je formy osobowej czasownika, lecz są samodzielnymi spójnikami rozpoczynającymi następne zdanie, np.: Prosiły, byśmy je odprowadzili.; Żądał, by się tym zainteresowano.- po innych częściach mowy, a więc po rzeczownikach, przymiotnikach, przysłówkach, liczebnikach, zaimkach, np.: Daleko byś tak nie ujechał.; Pięciu by się nie zmieściło.; W zielonym by ci było ładniej.; Może byś mi pomógł.
No, to tyle. Myślę, że niektórym chcącym mile przeczytać ten temat pomogłem, a tym którzy są zadufani w sobie i będą krytykować ten temat życzę miłego dnia.
®Created by Carran`
Wszelkie kopie i wykorzystywanie tego artykułu dla innych for jest stanowczo zabronione!
@poradnik skopiowany z gothic-rp.com.pl