Zasady poprawnej polszczyzny/poprawnego pisania!

Witam wszystkich serdecznie! Szczerze powiedziawszy miałem stworzyć ten temat już dużo, dużo wcześniej i nigdy nie robiłem tego na żadnym forum, czy stronie. Niemniej jednak jestem zmuszony, aby to napisać. Dlaczego? ponieważ robię to nie tylko dla Was, lecz również dla siebie. Kiedy widzę multum postów z rażącymi bykami, sam się czasem zastanawiam "jak to się cholera pisze?". Takie błędy są o tyle złe dla oka, że czasem przyswajają się do naszych mózgów i kodują się w samym jego środku, po czym sami tak piszemy.

Pozwolę sobie zacytować dwie zasady dla moderatora:

• Dbanie o wypowiedzi użytkowników na forum pod względem stylistycznym, interpunkcyjnym oraz ortograficznym,
  • Znajomość zasad języka polskiego, ortografii i kultury osobistej,

Jak widzimy, zostały przytoczone zasady poprawnej polszczyzny, niemniej jednak oni sami robią takowe błędy(co nie znaczy, że ten temat stworzony jest jedynie o nich, lecz o wszystkich użytkownikach robiących błędy). Chciałbym, abyście się nie wstydzili czytać tego tematu i zwrócili uwagę na szczegóły tego tematu, ponieważ jak sami widzicie społeczność w młodym wieku coraz to więcej wali byków, a inni muszą się potem tego uczyć. Przyznam, iż najwięcej takich potknięć jest głównie przy wyrazach w liczbie mnogiej z wyrazem "nie" połączonym z czasownikiem, przymiotnikiem, bądź rzeczownikiem, czy wyrazami połączonymi z przyimkami złożonymi, a także wyrazami zakończonymi, bądź nie spójnikiem - "by".

Moi Drodzy, zacznę od wytłumaczenia Wam pisowni używając wyrazów z liczby mnogiej.

Weźmy sobie tego delikwenta jako przykład:

Odmieńmy więc sobie słowo "wędrowiec" przez przypadki w liczbie pojedyńczej:

1. Mianownik - kto? co? - wędrowiec

2. Dopelniacz - kogo? czego? - wędrowca

3. Celownik - komu? czemu? - wędrowcowi

4. Biernik - kogo? co? - wędrowca

5. Nadrzednik - z kim? z czym? - z wędrowcem

6. Miejscownik - o kim? o czym? - o wędrowcu

7. Wolacz - o! - wędrowiec!

A teraz w liczbie mnogiej:

1. Mianownik - kto? co? - wędrowcy

2. Dopelniacz - kogo? czego? - wędrowców

3. Celownik - komu? czemu? - wędrowcom

4. Biernik - kogo? co? - wędrowców

5. Nadrzednik - z kim? z czym? - z wędrowcami

6. Miejscownik - o kim? o czym? - o wędrowcach

7. Wolacz - o! - wędrowcy!

W przypadku błędu Morfeusza zaliczamy więc jego słowo do celownika:

3. Celownik - komu? czemu? - wędrowcom

Kolejny przykład:

Ja rozumiem, że wygodniej jest niektórym osobom pisać tj. się słyszy, ale tutaj gołym okiem widać jakim leniem(leniom) jest autor tegoż postu.

Warto dlatego jeśli nie wie się jak dane słowo trzeba napisać - pomyśleć w głowie i odmienić sobie myślowo przez przypadki jakie chce się słowo napisać.

Przejdźmy więc do wyrazów połączonymi z "nie". Mamy trzy odmiany o których chcę powiedzieć osobiście (wiadomo jest ich więcej), lecz chcę nadmienić tylko te.

Tak więc jeśli chodzi o słowo "niedługo", oczywiście pisze się owe również tak jak napisał autor. Niemniej jednak nie w tym przypadku co on to zrobił. Możemy użyć słowa "nie długo" np. w takim znaczeniu:

"nie długo, lecz bardzo krótko (trwała jego nadzieja)." W innym zaś znaczeniu zawsze piszemy łącznie.

Co do słowa "także", bo również pojawiło się akurat tutaj :

"Wyglądał świetnie, tak że od razu chciałam go kupić."

"Wyglądał świetnie, także od razu chciałam go kupić."

"Tego dnia kupiłam sobie spodnie, a także sweter."

Warto również pamiętać o tym, że słowo "także" oraz "tak że" zastępują nam synonimy tj.:

tak że -”więc”

także -”również”

Pamiętajcie o tym, ponieważ kiedy będziecie pisać następnym razem takie byki, to dopasujecie sobie te synonimy i napiszecie poprawnie.

"Nie" z czasownikami (co robi? co się z nim dzieje? bądź w jakim jest stanie?) piszemy osobno! "nie widywałem", "nie robiłem", "nie kupowałem" itd.

"Nie" z przymiotnikami (jaki? jaka? jakie? który? która? które? czyj? czyja? czyje?) piszemy razem! "niehigieniczny", "niekulturalny", "nieelokwentny" itd.

"Nie" z rzeczownikami (kto? co?) piszemy razem! "nieprzyjaciel", "nieszczęścia", "nierozwaga", są to rzeczowniki poniekąd zwane również "odczasownikowymi".

Jest to wyraz połączony z przyimkiem złożonym "w". Oczywiście piszemy osobno "w ogóle".

No to czas nareszcie na wyrazy zakończone spójnikiem -'by'.

-chciałby

-chwaliłby

-wolałby

-można by

-jakby

-gdyby

oraz cztery znane i nadużywane słowa na każdym forum "na pewno", "na przykład", "na razie" i "naprawdę".

i tak dalej i tak dalej...

Pisownia cząstek - bym, byś, by, byśmy, byście:Cząstki bym, byś, by, byśmy, byście pisze się ŁĄCZNIE:- z osobowymi formami czasowników, np.: radziłbym, pisałbyś, chcielibyśmy, nosiłyby- gdy wchodzą w skład spójników i partykuł lub się z nimi łączą, np.: aby, ażeby, gdyby, chociażby, niechby, jeżeliby, czyżbyCząstki bym, byś, by, byśmy, byście pisze się ODDZIELNIE:- po nieosobowych formach czasownika (wchodzą tu w rachubę przede wszystkim bezokolicznik i imiesłowy), np.: Uciec by stamtąd nie mogli; Siedząc byś tego nie zrobił.-gdy wyrazy: bym, byś, by, byśmy, byście nie należą do poprzedzającej je formy osobowej czasownika, lecz są samodzielnymi spójnikami rozpoczynającymi następne zdanie, np.: Prosiły, byśmy je odprowadzili.; Żądał, by się tym zainteresowano.- po innych częściach mowy, a więc po rzeczownikach, przymiotnikach, przysłówkach, liczebnikach, zaimkach, np.: Daleko byś tak nie ujechał.; Pięciu by się nie zmieściło.; W zielonym by ci było ładniej.; Może byś mi pomógł.

No, to tyle. Myślę, że niektórym chcącym mile przeczytać ten temat pomogłem, a tym którzy są zadufani w sobie i będą krytykować ten temat życzę miłego dnia.

®Created by Carran`

Wszelkie kopie i wykorzystywanie tego artykułu dla innych for jest stanowczo zabronione!

@poradnik skopiowany z gothic-rp.com.pl

Mimo tego ,że gdzieś już to tutaj widziałem,mówię stanowcze "Good Job".

Co niektórzy to naprawdę proszą się o porządny łomot słownikiem ortograficznym przez łeb. Gdy się im zwróci taką uwagę to często odpisują "oh sry no szybko pisze bo ni mam czasu".

Sama moja nauczycielka od języka polskiego stwierdziła, że niektórzy nie powinni w internecie pisać w ojczystym języku bo się tylko poniżają.

Mimo tego ,że gdzieś już to tutaj widziałem,mówię stanowcze "Good Job".

Być może, ponieważ zamieszczam je na forach gdzie tylko użytkuję.

Tak poza tym, muszę się teraz ubiegać o zmianę nicku na tym forum, bo używałem 6 lat temu 'Caffrey', zaś później zmieniłem sobie na 'Carran'.

Poproś o to moderatorów w dziale "serwis".

Co niektórzy to naprawdę proszą się o porządny łomot słownikiem ortograficznym przez łeb. Gdy się im zwróci taką uwagę to często odpisują "oh sry no szybko pisze bo ni mam czasu".Sama moja nauczycielka od języka polskiego stwierdziła, że niektórzy nie powinni w internecie pisać w ojczystym języku bo się tylko poniżają.

Ta szybko, albo piszę z kom i ku*wa jak jestem na kom to jestem bezmózgiem? Inni też tłumaczą się dysdebilizmem i tym że załatwili sobie nawet na to jakiś żółty papierek. Pomijając fakt, że większość przeglądarek internetowych potrafi już zaznaczać błędy, ale nie, przecież mam immunitet i mogę pisać jak chcę. Boję się Polski za 30 lat.

Poproś o to moderatorów w dziale "serwis".

Dzięki, ale za chyba za późno odczytałem Twój post, ponieważ już wystawiłem w innym dziale - niestety.

Ta szybko, albo piszę z kom i ku*wa jak jestem na kom to jestem bezmózgiem? Inni też tłumaczą się dysdebilizmem i tym że załatwili sobie nawet na to jakiś żółty papierek. Pomijając fakt, że większość przeglądarek internetowych potrafi już zaznaczać błędy, ale nie, przecież mam immunitet i mogę pisać jak chcę. Boję się Polski za 30 lat.

Co racja to racja, ale zważ na to, iż młode osoby spoglądając nawet na czerwone podkreślenia w danych przeglądarkach widząc niepodkreślone słowo tj. np. "bez myślne", napiszą Ci tak. Jakby inaczej... Denerwuje mnie to, że większa część społeczności idzie w tą gorszą stronę, również boję się Polski za parę, czy nawet parędziesiąt lat wzwyż...

Ale nie wiem, o co wam hodzi.. Pszeciesz karzdy na tym foróm pisze poprawnie.. Bo kto nie ómie pisać po Polskiemu, heheh :)

Wystarczy wł słownik i sprawdzanie pisowni i już problem z głowy...ale komu by się chciało...

Owszem. No ale czy pisanie z telefonu jest takie trudne? Nie. Jak się nie zna zasad ortografii i telefon nie podkreśla na podstawowych błędów to nie piszemy po prostu.

Polska za 30 lat będzie straszną wizją. Jak już patrzę na dzisiejszą młodzież co robią czyli chwaląc się ile to ja wypiłem na ostatniej imprezie i tym podobne. Wczoraj będąc na WOŚPie wychodziłem z centrum handlowego przez jedne drzwi to patrzę ile osób pali papierosy. Na moje oko to chyba tylko 10 osób było pełnoletnie a reszta to albo pierwsza klasa liceum lub ogółem gimnazjum oraz co drugie słowo to "ku**a" lub "spi******j".

@Caffrey Jeśli napisałeś w złym dziale to moderator po prostu przeniesie temat w odpowiednie miejsce.

Dzięki, ale za chyba za późno odczytałem Twój post, ponieważ już wystawiłem w innym dziale - niestety.Co racja to racja, ale zważ na to, iż młode osoby spoglądając nawet na czerwone podkreślenia w danych przeglądarkach widząc niepodkreślone słowo tj. np. "bez myślne", napiszą Ci tak. Jakby inaczej... Denerwuje mnie to, że większa część społeczności idzie w tą gorszą stronę, również boję się Polski za parę, czy nawet parędziesiąt lat wzwyż...

A ja tam wiem jaka jest tego przyczyna. Kto z młodzieży czyta teraz książki? Większość to co czyta to słitaśne wpisy na twarzoksiążce lub na innym super portalu społecznościowy. Przecież ważniejsze jest integrowanie się od czytania bezsensownych książek, kto by to robił w tych czasach. Później wyskoczy Ci taki który nie wie jak napisać gżegżółka lub inna pszczoła, bo niby gdzie miał widzieć ten wyraz, na pewno nie na fb.

Owszem. No ale czy pisanie z telefonu jest takie trudne? Nie. Jak się nie zna zasad ortografii i telefon nie podkreśla na podstawowych błędów to nie piszemy po prostu.Polska za 30 lat będzie straszną wizją. Jak już patrzę na dzisiejszą młodzież co robią czyli chwaląc się ile to ja wypiłem na ostatniej imprezie i tym podobne. Wczoraj będąc na WOŚPie wychodziłem z centrum handlowego przez jedne drzwi to patrzę ile osób pali papierosy. Na moje oko to chyba tylko 10 osób było pełnoletnie a reszta to albo pierwsza klasa liceum lub ogółem gimnazjum oraz co drugie słowo to "ku**a" lub "spi******j".@Caffrey Jeśli napisałeś w złym dziale to moderator po prostu przeniesie temat w odpowiednie miejsce.

Pomijając fakt, że jeśli się było na dobrej imprezie to nie pamięta się ile się wypiło :D, a przez kolejne kilka dni próbujesz ustalić ze znajomymi co takiego tam się wydarzyło.

Owszem. No ale czy pisanie z telefonu jest takie trudne? Nie. Jak się nie zna zasad ortografii i telefon nie podkreśla na podstawowych błędów to nie piszemy po prostu.Polska za 30 lat będzie straszną wizją. Jak już patrzę na dzisiejszą młodzież co robią czyli chwaląc się ile to ja wypiłem na ostatniej imprezie i tym podobne. Wczoraj będąc na WOŚPie wychodziłem z centrum handlowego przez jedne drzwi to patrzę ile osób pali papierosy. Na moje oko to chyba tylko 10 osób było pełnoletnie a reszta to albo pierwsza klasa liceum lub ogółem gimnazjum oraz co drugie słowo to "ku**a" lub "spi******j".@Caffrey Jeśli napisałeś w złym dziale to moderator po prostu przeniesie temat w odpowiednie miejsce.

Tak, wiem :).

Co do Twojej wypowiedzi - martwiłbym się raczej o Polskę pod względem kryzysowym. Bardziej boję się tego, że wypłaty stale będą te same, bądź będą malały, zaś wszystkie ceny będą szły w górę. Jeśli chodzi o poprawną pisownię, to raczej problem nastolatków, którzy nie chcą, ani nie próbują się uczyć.

A ja tam wiem jaka jest tego przyczyna. Kto z młodzieży czyta teraz książki? Większość to co czyta to słitaśne wpisy na twarzoksiążce lub na innym super portalu społecznościowy. Przecież ważniejsze jest integrowanie się od czytania bezsensownych książek, kto by to robił w tych czasach. Później wyskoczy Ci taki który nie wie jak napisać gżegżółka lub inna pszczoła, bo niby gdzie miał widzieć ten wyraz, na pewno nie na fb.Pomijając fakt, że jeśli się było na dobrej imprezie to nie pamięta się ile się wypiło , a przez kolejne kilka dni próbujesz ustalić ze znajomymi co takiego tam się wydarzyło.
Sorry QQi ,ale jak dla mnie pieprzysz ile sie da o tym co inni "inteligentni" a tak na prawdę gówno wiesz;/

Jakbyś czytał to byś wiedział ,że słowo gżegżółka spotkać w tekście to prawie jak doświadczyć cudu;/

Przeczytałem setki książek a i tak pisze byle jak xd

Może dlatego ,że ja czytam szybko+ wczuwam się w historie i nie przyglądam się za bardzo, jak coś jest napisane xd

Bo teraz jest "wychowanie bezstresowe" jak np nauczyciel podniesie głos na ucznia bo sie nie uczy itp to zaraz mama u dyrektora bo sie dziecko poskarżyło i nauczyciel ląduje na dywaniku....dawnej oberwanie drewnianą linijką w łapy było normalne jesli ktoś coś przeskrobał a teraz za takie coś nauczyciel z miejsca trafia do aresztu...około 12 lat temu jak koleżanka przyszła z pomalowanymi tylko paznokciami to od razu została wezwana do dyrektora a teraz....w podstawówce juz tapeciary chodzą...wiec jak im wszystko wolno w szkole i w domu to poco się uczyć np. ortografii

Po prostu uważają, że pieniążki same wpadają na konto a cały kryzys jest winą państwa. Bardzo będzie mnie bawiło jak w 2014 roku podrosną ceny akcyzy na alkohol i papierosy. Zobaczymy jak długo przetrwają bez tych używek.

Sorry QQi ,ale jak dla mnie pieprzysz ile sie da o tym co inni "inteligentni" a tak na prawdę gówno wiesz;/Jakbyś czytał to byś wiedział ,że słowo gżegżółka spotkać w tekście to prawie jak doświadczyć cudu;/Przeczytałem setki książek a i tak pisze byle jak xdMoże dlatego ,że ja czytam szybko+ wczuwam się w historie i nie przyglądam się za bardzo, jak coś jest napisane xd

Chciałbym to zobaczyć, szczerze bardzo działbym. Nie wiesz nawet, że przecinek stawia się za słowem, a nie przed nim i nagle prawisz, że skupiasz się na treści. Tak tak, kolejne tłumaczenie, które muszę sobie zapisać. Tego jeszcze nie znałem. :)

Bo teraz jest "wychowanie bezstresowe" jak np nauczyciel podniesie głos na ucznia bo sie nie uczy itp to zaraz mama u dyrektora bo sie dziecko poskarżyło i nauczyciel ląduje na dywaniku....dawnej oberwanie drewnianą linijką w łapy było normalne jesli ktoś coś przeskrobał a teraz za takie coś nauczyciel z miejsca trafia do aresztu...około 12 lat temu jak koleżanka przyszła z pomalowanymi tylko paznokciami to od razu została wezwana do dyrektora a teraz....w podstawówce juz tapeciary chodzą...wiec jak im wszystko wolno w szkole i w domu to poco się uczyć np. ortografii

W szkołach gimnazjalnych, albo wyższych, bo w podstawówce jeszcze wątpię, nauczyciel który poniżyłby kogokolwiek w ten sposób mógłby dostać łomot od ludzi znanego wszystkim pokroju "dotknij mnie, a w*ierdol". Dawniej takie sytuacje nie miały miejsca. Świat schodzi na psy, a co do dziewczyn w młodym wieku ubierających się i malujących jak doda - fakt.

Po prostu myślą, że bardziej spodobają się jakimś fajnym, bogatym chłopakom ale to gówno prawda.

To już się robi nudne... O ile pierwszy post naprawdę świetny (a nawet prosi się o podpięcie) to reszta jest tylko powtórką z "Updaku Moralności", który ucichł po 4 stronach podobnej paplaniny. Świat się zmienił i nic nie zrobisz. Ja też czasem kończę oglądanie strony głównej z soczystym facepalmem, ale trudno, nic na to nie poradzisz. Takie są skutki wspominego wyżej bezstresowego wychowania, czy rozpieszczania jakimś syfem od przedszkola. Teraz wszystko jest ogólnodostępne, króluje MTV i podobny temu kał.

Polecam film "God Bless America" powinien poprawić wam humor ^^.

To już się robi nudne... O ile pierwszy post naprawdę świetny (a nawet prosi się o podpięcie) to reszta jest tylko powtórką z "Updaku Moralności", który ucichł po 4 stronach podobnej paplaniny. Świat się zmienił i nic nie zrobisz. Ja też czasem kończę oglądanie strony głównej z soczystym facepalmem, ale trudno, nic na to nie poradzisz. Takie są skutki wspominego wyżej bezstresowego wychowania, czy rozpieszczania jakimś syfem od przedszkola. Teraz wszystko jest ogólnodostępne, króluje MTV i podobny temu kał.Polecam film "God Bless America" powinien poprawić wam humor ^^.

Żaden problem wyczyścić temat i podpiąć. Ja nie mam prawa zabronić nikomu wypowiadania się w tym temacie :)