Od jakiegoś czasu po odpaleniu komputera zaczyna się zawieszać. Po tym muszę zresetować komputer. Strasznie to denerwuje, gdy robię coś ważnego on mi się nagle zacina. Proszę o pomoc, jestem zielony w tych sprawach.
Zawieszanie komputera
Jak chce pomocy w Internetach to musisz podać specyfikację swojego kompa i powiedzieć jaki masz system zainstalowany. Jasnowidzów tu raczej nie ma, a przyczyn zawieszania się systemu może być ze sto.
@edit
Najprawdopodobniejszą przyczyną zawieszania się systemu może być:
-Syf w systemie. Wtedy należy użyć programu czyszczącego rejestr, np. CCleaner.
-Wirus, albo stado wirusów i innnych niechcianych programów. Wtedy należy użyć antywirusa, np. AVG Free. Dodatkowo programu do czyszczenia innych śmieci, których antywirus nie usuwa, czyli programiku stad. i drugi program stąd http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/ [uruchamiasz, skanujesz usuwasz]
-Przegrzewający się jakiś podzespół komputera. Należy wyczyścić z kurzu wszystkie wiatraki i sprawdzić, czy się kręcą po wyczyszczeniu.
-Uszkodzony dysk twardy. Program, np. HD Tune i poproszę o screenshot zakładki Health, żeby zobaczyć jak się ma dysk.
Jeśli nie możesz uruchomić żadnych programów, a wyczyściłeś już wiatraki i komp dalej zawiesza się od razu po starcie systemu, to pozostaje ponowna instalacja systemu. I jeśli wtedy też będzie się zawieszał zaraz po starcie, to któryś podzespół jest trafiony, a jeśli nie to poproszę o tego screena z HD Tune i przeskanuj sobie pozostałe nie formatowane partycję w/w programami.
Ogólnie wszystko tak jak napisał Fiery ale co do AVG to radziłbym użyć Microsoft Security Essentials z AVG zrezygnowałem kiedy przez niego zaczął mi wyskakiwać blue screen na kompie tak samo z Avastem.
@down Avast moze był dobry 2 lata temu ZIĄĄĄ ale to już kwestia indywidualna jakiego wybierze ja używam MSE i nie narzekam a na avasta i avg jak już mowiłem narzekałem a ty tutaj piszesz tylko o farmazonach zero argumentów za i przeciw więc może sam jesteś farmazon xD a i jeszcze jak już sciągniesz Malwara Antywirusa i Ccleanera i możesz równiesz TuneUP utilities sciagnac wersja testowa na 30 dni to tamte 3 to są podstawowe programy które musisz mieć i nic ci już nie będzie straszne
FieryAngel i ThatsMyPrime - pieprzycie za przeproszeniem farmazony - AVG ma zero wykrywalności, tak samo do niczego nie nadaje się MS Essentials.
Jeśli autor posta nie ma antywirusa niech zainstaluje darmowego avasta, który pożera mało zasobów i ma jedną z najlepszych (o ile nie najlepszą) wykrywalność wśród darmowych antywirusów.
Jednakże na sam pierw wykonaj skan za pomocą MBAM, który pobierzesz za darmo z tej strony. https://www.malwarebytes.org/
Usunie on jakiekolwiek ewentualne infekcje.
Podaj specyfikacje komputera.
Jeśli autor posta nie ma antywirusa niech zainstaluje darmowego avasta, który pożera mało zasobów i ma jedną z najlepszych (o ile nie najlepszą) wykrywalność wśród darmowych antywirusów.
Serio? Avast? Powiedz, że żartujesz... Ten program na wszystko wrzeszczy WIRUS, WIRUS, nawet w Cisco Packet Tracer widziało wirusa! Wszystkie darmowe antywirusy to imo szmelc, lepiej pobierz sobie próbną wersję BitDefender'a i przeskanuj komputer.
Xardoks, jak ustawisz heurystyke na wysoki poziom to się nie dziw, że w każdej aplikacji, która wykonuje podejrzane działania znajduje wirusy. Tak będzie z każdym antywirusem. Ani razu nie spotkałem się z false-positive w avaście. Poza tym gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie na temat oprogramowania to wiedziałbyś, że to nic dziwnego, że w aplikacji przechwytującej pakiety widzi zagrożenie gdyż równie dobrze może być ona zainstalowana nieświadomie przez osobę trzecią na komputerze w celu przechwycenia danych. ;]
Polecam sprawdzić http://www.av-test.org/en/home/ czy inne obiektywne źródła i przestać siać jakieś wyssane z palca opinie.
Prócz specyfikacji z szczególnym uwzględnieniem marki zasilacza wypadałoby podać jeszcze temperatury karty graficznej i procesora w stresie jak i zaraz po włączeniu komputera.
Avast ?! Mam nadzieje, że to żart. No chyba, że jesteś ich pracownikiem, czy jakimś akwizytorem...
Avast to nawet nie jest antywirus, to produkt antywirusopodobny. Nazywanie tego "programu" antywirusem to kpina i żart.
Pryzykład z życia: Dawno temu miałem Avasta na jednym kompie. Przeskanowałem całego i nic nie wykrył, a komp ledwo chodził. Wywaliłem to coś, zainstalowałem AVG po raz pierwszy i wykrył z 50 anomalii, które usunął i komp od ręki zaczął normalnie pracować. Są świadkowie nawet, można ich powołać w razie wu
Mało tego, Avast potrafi nawet wykryć jako wirus, pliki systemowe, niezbędne do właściwej pracy Windy. Następnie usunąć je, żebyś po restarcie kompa się nudził za bardzo
Podziwiam twórców tego czegoś... trzeba mieć ostro nasrane w głowie, żeby zrobić tak lipny program, a mimo to znaleźć kilka osób, które uwierzą, że on w ogóle działa
Proszę więc o nie pieprzenie głupot z kosmosu wziętych, bo ja przynajmniej mówię jak jest z własnego doświadczenia i setek rozmów z innymi ludźmi, którzy mają o tym jakieś większe pojęcie niż ja sam.
Sam Avast tak mocno spowalnia komputer swoją obecnością, jakbyś miał uruchomione 1000 programów. Natomiast AVG jest niezauważalny... nawet podczas skanowania.
AVG może nie jest idealny, ale z darmowych antywirusów to jeden z najlepszych.
Z płatnych oczywiście Kaspersky.
Powinno się karać wszystkich, którzy proponują to g*wno innym użytkownikom...
Wejdź na jakikolwiek portal o sprzęcie komputerowym i powiedz tam, że Avast to antywirus i jeszcze dodaj, że dobry, to cie wyśmieje 99% populacji danego portalu
Krótko... każdy kto chwali Avasta, zna się na komputerach jak świnia na lotach kosmicznych, a sam program dostał pewno razem z kompem ze sklepu. I jedyną alternatywę jaką miał był następny antywirusopodobny program zwany Panda czy jakieś inne ustrojstwo udające, że działa.
@
Avast jest jak leki homeopatyczne. Są ludzie, którzy twierdzą, że to działa i dadzą sobie za to rękę uciąć, że wielokrotnie im pomogły, a prawda jest taka, że w tych środkach nie ma NIC.
FieryAngel, pięknie pokazujesz swoją wiedzę na temat komputerów opiniami o programie pewnie sprzed 10 lat. Od tego czasu sporo się zmieniło, polecam zapoznać się z testami i zaakceptować swoją niewiedzę. Także polecam się zamknąć i przestać powoływać się na ludzi z jakichś śmiesznych forum, którzy podobno nie polecają avasta.
AVG ma 0 wykrywalność i jest zasobożerny. Avast wykrywa praktycznie wszystko i zużywa bardzo mało zasobów, pogódź się z tym.
Nawołuje moderatora do zrobienia ankiety na forum najlepszy antywirus żeby uniknąć podobnych refleksji . Jak mówiłem wcześniej Avast u mnie jest na końcu listy darmowych antywirusów bo zniszczył mi rejestr na kompie
AVG ma 0 wykrywalność i jest zasobożerny. Avast wykrywa praktycznie wszystko i zużywa bardzo mało zasobów, pogódź się z tym.
Może według ciebie tak jest, ale to nie znaczy, że to prawda.
Za takie herezję dawniej palono ludzi na stosach
Masz świetne argumenty, które tu podałeś... a nie zaraz... nie podałeś nic... oj...
Nawet jeśli Avast został ulepszony przez ostatnie lata, to i tak nic nie skłoni mnie to zainstalowania tego czegoś i modlenia się o to, żeby to jednak tym razem faktycznie działało.
Ci ludzie z tych "śmiesznych" forów, są pracowanikami, serwiseantami, programistami itp. Jeśli opinia takich ludzi jest dla ciebie niczym, to ciekawi mnie czym ty się kierujesz... Wyczytałeś to w CD-Action może ?
Na wszystkich testach jakie widziałem Avast był gdzieś na dole, a AVG na podium. Natomiast rzetelność wielu z tych "testów" pozostawia wiele do życzenia, dlatego kierowanie się nimi jest tak samo mądre, jak wiara w to co mówi TVN, czy Gazeta Wyborcza (Pewno to też twoje wiarygodne źródła informacji, ale mniejsza o to).
Moja skromna wiedza pochodzi z wieloletniego doświadczenia, wielu prób i błędów i wyciągniętych wniosków. Jeśli to nie wystarcza, to ja już nie wiem co by to musiało być...
Kończę tą dyskusję nie na temat. Wierz sobie w co chcesz i używaj sobie czego chcesz, twoja sprawa.
Zgadzam się z pierwszą odp. FieryAngel. Ja używam CCleanera, staram się nie ściągać z neta żadnych pirackich rzeczy, nie grać nie wiadomo ile ~ a jak mnie już jakaś gra nowa mocno wciągnie i słyszę że komputer zaczyna dość głośno chodzić wtedy odpalam SpeedFan i kontroluje jaka jest temp. procka, grafy itp. co jakiś czas czyszczę kompa od środka. Po 2-3 miesiacach nieraz jest tam tyle brudu, kurzu że głowa boli + jak tego wymaga sytuacja reinstaluje system na nowo.
Wszystko tak naprawdę może być przyczyną tego że komp się zawiesza, trzeba uważać
Od jakiegoś czasu po odpaleniu komputera zaczyna się zawieszać. Po tym muszę zresetować komputer. Strasznie to denerwuje, gdy robię coś ważnego on mi się nagle zacina. Proszę o pomoc, jestem zielony w tych sprawach.