Zawód wojskowego

Witam!

Zastanawia mnie zawód wojskowego(nie zwyklego żołnieża lecz cos typu podporucznik)

Myśle że jest z nami jakiś wojskowy albo w rodzinie takowy jest? kto wie ; )

Zadam troche pytań:

1.Czy jest to zawód opłacalny?(z tego co słyszałem to tak)

2.Jakie są wymagania szkolne?(jakieś studia?)

3.Jeśli wojsko jest odemnie około 10km to mógł bym śmiało dojeżdźać samochodzem do pracy a nie musiał bym mieszkać tam?

4.Zapewne przed byciem "wyższym żołnieżem" musiał bym przystąpić do wojska a dopiero po tym zostać "tym wyższym" mam racje?

z góry dzięki!

Witam, jestem obeznany w tym temacie trochę więc ci dopowiem.Bo sam miałem iść do liceum wojskowego a pózniej na studia i do woja. Ty idziesz dla kasy że jest to zawód opłacalny czy poprostu tak jak ja cię to interesuje? Mój wujek jest w wojsku służy na lotnisku w poznaniu tam gdzie są F-16;) i on mieszka nie w samym Poznaniu lecz jakieś miasteczko obok w Swarzędzu jeżeli komuś to będzie potrzebne i on sobie normalnie dojeżdża i nie ma w tym żadnego problemu , lecz on nie jest żadnym pilotem a jedynie hmm... tak jak by mechanikiem od tych samolotów nie wiem dokładnie. U mnie ze wsi byli w Iraku, jeden jako kierowca woził zaopatrzenie, a drugi normalny piechociarz ale to już inna bajka i on kase dostaje nie w polskich pln ale chyba w euro albo w funtach naprawdę teraz nie jestem pewny jutro ci to dokładnie napisze, Ale irak to już inna bajka :D Jeżeli idziesz po studiach wojskowych to nie jesteś najniszym stopniem ale chba jesteś poorucznikiem albo podporucznikiem ( nie jestem pewny niech ktoś mnie poprawi w razie czego) Może przejrzyście tego nie napisałem ale jeżeli masz jakieś pytania pisz smiało.

I jak chcesz iść ponieważ to kochasz to idź smiało i zaczynaj już od liceum wojskowego potem studia.

Ja bardzo chciałem iść do liceum wojskowego a nie poszedłem czego K**wa nie zrobiłem i tego żałuje :(

1.Kwestia stopnia, ale do tego dochodzi kwestia wcześniejszego przejścia na emeryturę, chociaż nie wiem jak to teraz wygląda.

2.Zależy jakie masz aspirację, ale dodaj do tego niekaralność i kondycję fizyczną.

3.Nie wiem jak jest we wszystkich jednostkach, ale w tych z którymi miałem do czynienia nikt nie mieszkał w barakach ;) Były tzw. "hotele", lub po prostu mieszkania dla zawodowych żołnierzy.

4.Musisz skończyć szkołę wojskową.

Nie ma to jak stare dobre czasy: Ucz się albo do WOJA WYPI*******.

A co do tematu jak się jedzie na przykład do Iraku to po 1 płacą ci w zł, a po 2 płaca bardzo sporo i twoja rodzina też dostaje co miesiąc chajsik.

Od siebie dodam, że zanim przystąpisz, czeka Cię masa testów sprawnościowych, z wiedzy (prawo itp) oraz psycholog (na którym odpada znaczna większość) Do tego badania... dogłębne.

Dokładnie będziesz miał masę badań jedno negatywne i koniec imprezy. Mój wujaszek chciał latać w wojsku samolotami miał wszystko pozaliczane a na badaniach okazało się ze w nodze ma coś z kością i nie może latać. Bardzo wiele czynników wpływa na to czy cię przyjmą.

Z tymi szkołami to jak dla mnie chyba troszke przesadzacie... Ok, jakąś podstawową wiedze mieć trzeba, coś więcej z prawa, ale i tak chyba najważniejsza jest sprawnośc fizyczna, umiejętnośc obchodzenia się z brońmi, logicznego myślenia, planowania itp. Nie znam się na tym, no ale tak na chłopski rozum. Po szkole wojskowej oczywiscie są większe szanse, ale myśle, że bez tej szkoły spokojnie do wojska się człowiek dostanie. W końcu jeszcze nie dawno było to obowiązkowe, a teraz jakieś specjalne szkoły trzeba niby kończyć?

No to tak, i podoba mi sie "wojsko" i pieniądze również.

tylko jak bym zdał te studia wojskowe i został bym podporucznikiem to miałbym nakaz wyruszać na wojny?(np. irak)

No to tak, i podoba mi sie "wojsko" i pieniądze również.tylko jak bym zdał te studia wojskowe i został bym podporucznikiem to miałbym nakaz wyruszać na wojny?(np. irak)

Zgaduje, że to chyba twoja praca...

Dla młodszych użytkowników polecam Liceum mundurowe, na prawdę nawet jeśli jesteś ciemniakiem to masz szansę dobrze zarabiać ;)

Widze że się znacie no to inna seria pytań ; )

1. Jakie są kierunki wojskowe?

2. Załóżmy że poszedł bym na Liceum Mundurowe i po ukończeniu musiał bym iść na AMW czy są inne szkoły?

3. Czy Liceum Mundurowe to jedyna szkoła wojskowa przed studiami?

4. Gdzieś się natknąłem na forum AMW na słowa "student wojskowy i student cywilny" możecie to wytłumaczyć?

5. Załóżmy że ukończyłem studia wojskowe np. AMW to co dalej?

Sądzę po Twoim nicku że masz jeszcze czas na takie przemyślenia lecz jeżeli już chcesz działać to tak:

Do Wojska możesz iść nawet po szkole zawodowej, lecz będziesz zwykłym szeregowym. Posiadając wykształcenie średnie + matura to co innego, zostajesz wtedy żołnierzem zawodowym. Pensja jest stała, wypłacana w pierwszy dzień miesiąca, są różne bonusy m.in tzw. żywnościówka, mundurówka za które dostajesz pięniądze. Skąd ja to wiem? Mój Ojciec jest żołnierzem zawodowym, odwiedził m.in Irak i Afghanistan, jeżeli chcesz wybrać się na takie misje to musisz posiadać maturę, brzmi dziwnie nie? Tak jak ktoś tam już wyżej pisał, dostanie się w szeregi armii nie jest takie proste, trzeba przejść masę egaminów sprawnościowych. Nawet gdy uda Ci się je przejść i dostaniesz się do wojska to co roku będzie czekał się również egzamin sprawnościowy, gdy go nie zdasz na tej podstawie również mogą Cię usunąć. Nie jest to takie proste lecz jeżeli masz zamiłowanie i na prawdę chcesz to gorąco Cię zachęcam. Nie polecam Ci jakiegoś "kierowcy" czy tam "mechanika" , przy tych kierunkach nie odczujesz co to prawdziwe siły zbrojne.

Co do pieniędzy z misji, rodzina zostaje wypłate normalnie , miesięcznie + pięniążki z misji. Nie wiem kto Wam powiedział że wypłacane są w zł -.- , wszystko jest w $.

Pozdrawiam

Wkurzył mnie ten temat ;/

Chciałem iść na wojskowego , ale nie mogę z powodu wzroku... ;/

Ale polecam , ten zawód prócz tego że możesz zginąć...Wymagania takie jak Cree podał :)

Panowie, wiem że zachowuje się jak natrętne dziecko...

no ale takim już człowiekem jestem, po prostu ja chcę wiedzieć do czego dążyć dlatego zadaje te pytania, myślę że to rozumiecie ; )

1. Jakie są kierunki wojskowe? mechanik itp.

2. Załóżmy że poszedł bym na Liceum Mundurowe i po ukończeniu musiał bym iść na AMW czy są inne szkoły?

3. Czy Liceum Mundurowe to jedyna szkoła wojskowa przed studiami?

4. Gdzieś się natknąłem na forum AMW na słowa "student wojskowy i student cywilny" możecie to wytłumaczyć?

5. Załóżmy że ukończyłem studia wojskowe np. AMW to co dalej?

Słyszałem, że taki nowicjusz może zarabiać 4 kafelki i ciągle trąbią w wiadomościach o podwyżce dla wojskowych i policji.

Wojsko fajna sprawa, ale zastanów się najpierw, czy nie będziesz miał oporów przed pojechaniem do Iraku. Przemyśl, co czują żlonierze będący pod ostrzałem, żyjący niejedokrotnie w kiepskich warunkach i ogółem mający prze**bane. Najważniejsza jest psychika, bo jeśli ktoś pyta, czy będzie musiał jeździć na misje, mając nadzieję na negującą odpowiedz, to jego miejsce na pewno nie jest w wojsku, a w cywilu. Żołnierz nie powinien obawiać się ponieść konsekwencji zdrowotnych a nawet stracić życia w pracy, w końcu na tym ona polega, żeby się narażać dla dobra ojczyzny, jakkolwiek patetycznie to nie brzmi, jest to raczej oczywista sprawa. Przynajmniej dla mnie.

Sam chciałem iść na wojskowego, ale sprawy potoczyły się inaczej i prawdopodobnie za niedługo będę zakładał rodzinę, a nie chcę bliskich narażać na stres związanych z moją ryzykowną pracą, w której mogę zginąć każdego dnia.

Także radzę przemyśleć, zanim podejmiesz pochopne decyzje.

http://www.nasze-wojsko.pl/praca-w-wojsku/22/Praca-w-wojsku/Informacje-Podstawowe

Poczytaj, przeglądnij, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania chyba. Swoją drogą u nas w szkole był gość z WKU z prezentacją i wyjaśniał nam wszystko, o zawodowej i o NSR, nawet przyjemnie sie sluchalo ;)

Witam!Zastanawia mnie zawód wojskowego(nie zwyklego żołnieża lecz cos typu podporucznik)Myśle że jest z nami jakiś wojskowy albo w rodzinie takowy jest? kto wie ; )Zadam troche pytań:1.Czy jest to zawód opłacalny?(z tego co słyszałem to tak)2.Jakie są wymagania szkolne?(jakieś studia?)3.Jeśli wojsko jest odemnie około 10km to mógł bym śmiało dojeżdźać samochodzem do pracy a nie musiał bym mieszkać tam?4.Zapewne przed byciem "wyższym żołnieżem" musiał bym przystąpić do wojska a dopiero po tym zostać "tym wyższym" mam racje?z góry dzięki!

1. To wlasnie zalezy od stopnia. Ale wojskowi maja platne urlopy, mundurówki i trzynastki. Dodatkowo wojskowy moze ubiegac sie o przydzial mieszkania, a po latach wykupic je za grosze.

2. To zalezy. Mozesz isc po zawodowce na sluzbe wojskowa :). Ale ogolnie konczy sie szkole podoficerska(wszystkie stopnie podoficera) a potem szkole oficerska(dla stopni oficerskich). Dodatkowo mozesz konczyc studia swoje(polecam logistyke... strasznie pożądane w wosjsku)

3. To do jakiej jednostki cie wywala to jest sprawa wojska. Zalezy jak przejdziesz testy i gdzie sie przydasz. To nie jest tak ze ty sobie wybierasz gdzie chcesz byc. Zazwyczaj to wojsko cie gdzies ulokuje. U mnie w wojsku jest jednostka wojskowa. Ale mojego koleszke wywalili na drugi koniec polski.

4. Nie do konca mozesz byc czyms na rodzaj "pracownik cywilny stopniowany :P". Ale to juz wyższa szkolą jazdy i nie masz dodatkowych profitów z bycia wojskowym :).

Witam!Zastanawia mnie zawód wojskowego(nie zwyklego żołnieża lecz cos typu podporucznik)Myśle że jest z nami jakiś wojskowy albo w rodzinie takowy jest? kto wie ; )Zadam troche pytań:1.Czy jest to zawód opłacalny?(z tego co słyszałem to tak)2.Jakie są wymagania szkolne?(jakieś studia?)3.Jeśli wojsko jest odemnie około 10km to mógł bym śmiało dojeżdźać samochodzem do pracy a nie musiał bym mieszkać tam?4.Zapewne przed byciem "wyższym żołnieżem" musiał bym przystąpić do wojska a dopiero po tym zostać "tym wyższym" mam racje?z góry dzięki!

1. Na WSOWL dostajesz od 800 do 2000 żołdu, zależnie od stopnia, który osiągniesz. W tym roku, z tego co wiem od ojca, "zmech" przenosi się do Warszawy. Przystępując do studiów wojskowych podpisujesz kontrakt bodajże na 10 lat. Za jego anulowanie lub wyrzucenie ze szkoły, musisz oddać wszystkie pieniądze jakie państwo wtedy w Ciebie włożyło. Kilkadziesiąt tysięcy/rok.

2. Wykształcenie średnie i zdana matura. Na jedno miejsce jest kilkadziesiąt chętnych.

3. Będziesz mieszkał tam gdzie Cię ulokują :)

4. Zależy. Jeżeli idziesz na szeregowego, to nim zostaniesz. Na oficerskiej dostajesz stopień oficerski chyba przy ukończeniu szkoły.

Jeżeli '97 to Twój rocznik, to na razie na nic się nie nakręcaj. Przejdzie Ci. Do Twojej pełnoletności pewnie wiele się zmieni, a kiedy trochę podrośniesz kariera wojskowa przestanie wydawać się tak atrakcyjna.

Naprawdę wielkie dzięki ; ))

Przydały się wasze odpowiedzi, dało mi to dużo do myślenia.

Temat do zamknięcia.

Jeśli możecie mi jeszcze jakoś pomóc to napiszcie na pw.