Zbieranie eq, ulepszanie i honor pointy. Potrzebna pomoc

Witam serdecznie.

Potrzebuje pomocy I się troszkę zagubilem w daleszej rozgrywce.

1) Zbieram set Appolona z gardenu ulepszać go all powerfull stonami tylko?

2) Czy te kamienie do ulepszania są ciężkie do zdobycia oprócz Hero task?

3) Jak farmic honor pointy? Pochodzilem na kilka aren dostaje tam od 30 do 60 pkt a widzę ludzi co mają takie liczby ze nigdy ich nie dogonie.

4) Czy siege są codziennie? Co muszę zrobić żeby mi zaliczylo pkt honoru?

5) Czy ktoś mógłby zaproponować priorytety żeby nie marnować czasu w grze na pierdoly tylko robić konkrety w sensie co powinienem najpierw zrobić logując się do gry.

Dodam że mam Gold packa i 70lv który wbilem całkowicie casual'owo.

Dziękuję za pomoc.

1) Zbieram set Appolona z gardenu ulepszać go all powerfull stonami tylko? 

Części apollona (ubranie) zależnie od klasy jest śmiesznie tanie, więc te itemy co na broku są po 5-10kk nie opłaca się wbijać powerfullami. Bronie są droższe, ale najlepiej i tak odkupić od kogoś gotowca za mniejsze pieniądze. Ja swojego apollona wbijalem na +5, tylko bronie z powerfulami na +5, potem zacząłem chodzić na Narakali i to eq robię na +15. Stare eq oddawałem za free na lfg za "unbind".

2) Czy te kamienie do ulepszania są ciężkie do zdobycia oprócz Hero task?

Poza Hero Q to w sumie są ciężkie do zdobycia. Większość graczy ma np 6 altów i robi je na kilku postaciach, np q na exp, biblio itp. Więc im więcej altów tym więcej kamieni. Poza tym normalne kamienie lecą z instancji, jednak rzadko i trzeba mieć szczęście. Do tego jak byś miał 80/80 gp to dostał byś 4x8 powerfuli co 6 miesięcy.

3) Jak farmic honor pointy? Pochodzilem na kilka aren dostaje tam od 30 do 60 pkt a widzę ludzi co mają takie liczby ze nigdy ich nie dogonie. 

Większości i tak nigdy nie dogonisz, codziennie siege to główne źródło.

Do tego kamar 4x/tydz, dredgion 14x/tydz, ashunatal 21x/tydz (są tam moby dające hp), wieża wyzwań 1200 hp, arenki tak jak mówisz, ale za wygranie złotej areny dużo więcej.

4) Czy siege są codziennie? Co muszę zrobić żeby mi zaliczylo pkt honoru?

Od poniedziałku do piątku od 21:12 na Barusie. Aby zaliczyło Ci, musisz być w unii wojennej i aktywnie uczestniczyć w siege, bić bramy, odbijać artefakty, zabić bosa, zbierać pkt. Przeważnie lider pisze co się dzieje na siege i po prostu robić to co pisze.

5) Czy ktoś mógłby zaproponować priorytety żeby nie marnować czasu w grze na pierdoly tylko robić konkrety w sensie co powinienem najpierw zrobić logując się do gry.

Luna dzienna, kumuki (jeśli jest), szczelinę zapomnienia, to daje exp

Co do reszty to zależy jakim graczem jesteś, jeśli pve to rób pve, jeśli pvp to graj pvp, jeśli farmisz hp które nie są do niczego potrzebne to farm hp.

1) Jakie są wymagania na Narakali żeby wogole coś tam robić? Co muszę mieć przed pójściem na tą instancje?

2) Żeby zdobyć PvP abyss set na 75kg co potrzebuje? Nie mogę znaleźć NPC żeby to sprawdzić.

1. Mało kto randomowo weźmie gracza z lvl mniejszym niż 72. Jeśli już to po znajomości, taka dolna granica to 72/73 lvl raczej. Wypadałoby mieć tego Apollona, aby dps robić, albo nie paść na hita (chociaż to i tak wszystkich dotyczy) jeśli grasz supportem. Nie widuje ludzi z mniej niż 23k hp, większość ma jednak te 25k hp z buffami i scrollami, o tankach nie wspominając. Poza tym to trochę nieładnie, ale jeśli już starasz się iść przez crossa z randomami, to nie przyznawaj się, że idziesz po raz pierwszy, bo po prostu masz małe szanse, aby pójść. Najczęściej podziękują i tyle. Obejrzyj filmiki na yt, będziesz wiedział co robić, po pójściu już załapiesz w praktyce.

2. AP + spinele. Teleportuj się do Konsylium Marchutana, dalej w Holu Sławy (u Asmo, po stronie Ely analogicznie) pod ścianą stoją NPC ubrane w czarne/ białe eq, nie przegapisz. Właśnie u nich zdobędziesz armor pvp.

Rozumiem a takie minimum + ile Appolona trzeba mieć? Rozumiem że jakieś kamienie na hp trzeba wrzucić tak?

Powiem ci, że latałam już jako dps oraz support, początkowo miałam te Apollony +0, jedynie broń na +15 i na spokojnie dawałam radę. Jako dps, z buffem od chantera, ewentualnie buffem na Tokanu jeśli jest, scrollami, złotym piórkiem i oczywiście obowiązkowo setem podbitym condi wyciągałam te 23k hp na luzie, bez ani jednego manasa z hp. Inne klasy jak templar, czy glad walą kompozytami, np. atak/ hp, no bo nie oszukujmy się, nie wypada iść na Narakkali mając 18k hp, ale to naprawdę dotyczy wszystkich klas. Zawsze możesz też rozdać cp w hp, też ci trochę wpadnie na pasku.

Ok super dziękuję za pomoc.

Rób też garnizony w reshancie, co tydzień od 70 lvl możesz robić 12 albo 15, już nie pamiętam. Najlepiej w party, idzie zdecydowanie szybciej, dostaje się za to expa i BM, za które możesz kupić set i akcesoria do pvp, to sa te najslabsze z możliwych. Jest z tego dobry exp.

ogolnie dziwie sie , ze mozna dropic tak malo kamykow do enchantu swoja droga...jest to patent z lineage 2 gdzie pala sie itemy jednak tam scroll , jedynie chronil przed spalaniem a nie dawal 100% szansy enchantu...:) rynek enchantami praktycznie nie istnieje na ah w obecnym patchu kilka mze tam da rade znalezc i nic wiecej....:)dlaczego to zmienili ? kiedys majac farta mozna bylo w moment uzbierac na gp ( teraz tez) ale wczesniej codziennie mialo sie nowe kinahy i to spore ilosci jezeli zrobilo sie insty i przerobilo na kamyki...rynek kwitl i mozna bylo fajnie zarabiac na kamyczkach :)Obecna swersja nie jest zbyt udana moze 6.0 przyniesie cos lepszego...

co do p2w chyba nie trzeba tlumaczyc luna i shugo z 5.8 (ktore jest u ruskich)... :D

Więcej ci nie dadzą, bo dlaczego mieliby dać? Co poleci z bossów, to poleci, cała reszta do znalezienia w IS, bo Lunę oczywiście też znerfili do tego stopnia, że dostanie z niej powerfulla graniczy z cudem (dla porównania: kiedyś robiąc Lunę na np. 6 postaciach dziennie, miałeś szansę na 1-2 powerfulle, teraz jeśli naprawdę masz szczęście to dostaniesz 1 na miesiąc i masz się cieszyć). Więc dlatego to zmienili, aby otwierać portfele. Natomiast z 100% szansy jest od jakiegoś czasu, bo kiedyś mogłeś zbić itemek z +15 do +5, jeśli miałeś pecha, ale to już chyba sam wiesz, sytuacja daleko przed 5.0 i niedługo, bo w 5.8 znowu wracają stare czasy, gdzie żadnej pewności mieć nie będziesz. To tak nawiasem mówiąc, żeby się pośpieszyć kto chce, bo 5.8 wchodzi 7 lutego. W 4Story kiedyś był taki system, nie wiem jak teraz, nie grałam w to od lat. Szansy 100% nie miałeś, ale w IS był do kupienia scroll, który chronił przed całkowitym spaleniem itemku. I bym się załamała, gdyby coś takiego zechcieli wprowadzić również do Aiona. Nie chcę wydawać realnej kasy, a nie mam też nerwów i czasu, aby dropić/kupować/zbierać po dwieście razy jeden itemek i nadal nie mieć pewności, że coś z tego będzie :D

PS: Teraz też można w moment uzbierać na gp, to serio nie jest nic trudnego. Powiedziałabym nawet, że jest łatwiej niż w poprzednich patchach. Inna sprawa, że ceny gp nadal są dwukrotnie, a nawet i trzykrotnie większe, dlatego bardziej opłaca się kupować na innym serwie/ na innym serwie samemu tygodniowo sellać suple i za to kupować gp.

@Zarcu

AllPowerfulle lecą z inst, Luny + masz 9 gwarantowanych z Hero Tasków co 21 dni.

Na cały set potrzebujesz podajże 91 kamyków.

Robiąc Hero Taski na 6 postaciach masz 54 kamyczki w 21 dni. 42 dni i masz cały set na +15 jeszcze coś?

Cena GP na Barusie 220 baniek to dwa tygodnie sprzedawana suppli z LoK'a.

Już nie mówiąc o tym, że możesz zarabiać w inny sposób.

@Zarcu

AllPowerfulle lecą z inst, Luny + masz 9 gwarantowanych z Hero Tasków co 21 dni. 

Na cały set potrzebujesz podajże 91 kamyków. 

Robiąc Hero Taski na 6 postaciach masz 54 kamyczki w 21 dni. 42 dni i masz cały set na +15 jeszcze coś?

Cena GP na Barusie 220 baniek to dwa tygodnie sprzedawana suppli z LoK'a.

Już nie mówiąc o tym, że możesz zarabiać w inny sposób.

Jezeli ktos jest no life mzoe grac nawet na 12 postaciach :D..... powoli zaczyna sie to robic chore...

Gry mmo- albo grasz 10 postaciami albo placisz w is :D

Nikt Cię nie zmusza. Nie podoba ci się gra to nie graj proste.