Witam.
Dzisiaj rano pobierałem gre i prędkość pobierania wynosiła ok 900kB/s. Przed chwilą ustawiłem kontynuowanie pobierania i od 5minut prędkość wynosi 60-80kB/s. W tej chwilii nikt oprócz mnie nie korzysta z Internetu.
Witam.
Dzisiaj rano pobierałem gre i prędkość pobierania wynosiła ok 900kB/s. Przed chwilą ustawiłem kontynuowanie pobierania i od 5minut prędkość wynosi 60-80kB/s. W tej chwilii nikt oprócz mnie nie korzysta z Internetu.
U mnie też od paru dni zaczęły się problemy z neostradą.
Drastycznie spadła prędkość. Mam nadzieje, że to tylko przejściowe problemy.
Otóż tak załóżmy masz neta 30mbps czyli powinno ci sciagac około 3mb/s ale niektóre stronki, serwery itp mogą mieć ograniczenie jakie może dany użytkownik pobierać. To nie jest tak że masz neta 30mbps i bedziesz wszedzie pobierał z predkością maksymalną tyllko bedzie zależeć od ich serwerów na ile oni pozwolą. bo gdyby osoby miały super szybki internet i pare osób by ściągały wysokim downloadem to by serwery nie wytrzymały. Dlatego też dają ograniczenia pobierania. Także mniejszego pobierania mają wpływy przeciążenia serwera czy też zasyfiony komputer syfami/ wirusami.
Zrestartuj modem/router. Sprawdź czy inne rzeczy pobierają się normalnie. Jeśli tak, to oznacza że serwery gry są przeciążone i dlatego tak wolno pobiera.
Zrestartuj modem/router. Sprawdź czy inne rzeczy pobierają się normalnie. Jeśli tak, to oznacza że serwery gry są przeciążone i dlatego tak wolno pobiera.
Inne rzeczy też się tak powoli pobierają. Dzisiaj rano też w miare szybko się ściągało a teraz 80kB/s -.-
Może sieć jest przeciążona? U mnie gdy tak pogoda dzisiaj szalała, to wolniej pobierało. Skontaktuj się ze swoim dostawcą internetu, może coś robią.
należy pamiętać że szybkość pobierania zależy również od servera z którego ssamy.
Dla wiarygodnej aktualnej szybkości łącza , należy zajrzeć tutaj: http://www.speedtest.net/
U mnie też od paru dni zaczęły się problemy z neostradą.Drastycznie spadła prędkość. Mam nadzieje, że to tylko przejściowe problemy.
Jeśli chodzi o TP/ Orange to ta firma głosiła na blogu jak i dzwoniąc na infolinie że na ich serwery DNS mają częste włamania hakerskie..., więc radzę sobie zabezpieczyć lepiej router..., lub wejść do panelu administracyjnego routera i zobaczyć czy ma się do niego dostęp..., bo jak nie to najwyraźniej haker zmienił hasło i tak że serwer DNS, przez co niektóre strony mogą być przekierowane na zawirusowane strony (tym bardziej te bankowe)
Sprawdź realne prędkości łącza na speedtest.net
Neostrada ma to do siebie ze jak ma humor to szybko poleci a jak nie to wolno... a tak poważnie to te boxy całe przełączają się na różne częstotliwości... jak ci wskoczy 2mb/s to masz 2... jak na 10mb/s to masz 10... umowa nie jest na daną szybkość tylko OD-DO ! ja korzystam ostatnie miesiące z tego i przenoszę się gdzie indziej.
@Aero
To mnie zmartwiłeś. Mam internet od Orange i zawsze było elegancko, ale ostatnio mega zwolnił. Najpierw myślałem, że to ze strony Orange coś, ale długo nie przechodziło i chciałem potem zobaczyć na ustawienia routera. O dziwo właśnie nie mogę się do nich dostać.
Może ktoś poradzi co zrobić ? Restart routera ?
@AeroTo mnie zmartwiłeś. Mam internet od Orange i zawsze było elegancko, ale ostatnio mega zwolnił. Najpierw myślałem, że to ze strony Orange coś, ale długo nie przechodziło i chciałem potem zobaczyć na ustawienia routera. O dziwo właśnie nie mogę się do nich dostać.Może ktoś poradzi co zrobić ? Restart routera ?
1. Reset Routera do ustawień fabrycznych
2. Wejdź do panelu administracyjnego routera i ustaw tak by się połączył z dostawcą internetu
3. Szybko zmień hasło
4. Prawidłowe adresy DNS: TP/ Orange
Edit: jednak nie wystawiam tych adresów tutaj by nie ułatwić hakerom życia , kto chcę sprawdzić sobie adresy DNS niech wejdzie pod ten link lub sam niech poszuka na orange jak skonfigurować dobrze router ;]
Ustaw te adresy tak by router nie wyszukiwał automatycznie innych tylko zapisz w nim te co podałem na dowód że są to bezpieczne adresy DNS załączam link http://www.orange.pl/kid,4002234817,id,4003691518,title,instrukcja-zmiany-serwerow-DNS-w-routerze,helparticle.html
5. Przeskanuj kompa antywirusem, lub kup na CD-Action w tym miesiącu dają antywirusa G-Data Total Protection 2014 z licenjcą 4 miesięczną który w wynikach testów antywirusów dostaje 2 i 3 miejsca w rankingach
Było właśnie elegancko ale jak czytałem w magazynie Komputer Świat jak coraz sprytniejsi hakerzy się zrobili to aż strach w tym roku mieć neta , trzeba się bardzo dobrze zabezpieczyć w tym roku i nie wchodzić na podejrzane linki które są rozsyłane na e-maile podszywające się pod banki, portale społecznościowe czy aukcyjne..., łatwo to jest zauważyć że e-mail jest nie prawdziwy chociaż by z jakiej jest on domeny, a jak najedziesz na link myszką nie klikając w niego widać że adres url jest zupełnie inny niż na ten co wchodzimy i koniecznie trzeba sprawdzać wchodząc na konta bankowe czy adres url jest tam kłódka i ma https://
Ja wiem jak działa Neostrada od paru lat... I wiem że jak coś się zepsuje to pierwsze co robić to restart routera - jeżeli nie pomoże to coś u nich. Nie radzę samemu próbować, jeżeli nie zmieniałeś u siebie żadnych ustawień pozostaje tylko wykonać prosty telefon. Oni to zgłaszają do techników- oni zdalnie ci sprawdzają całe łącze a jeżeli wyda im się wszystko OK to technik przyjedzie do domu . Na przykład u mnie powodem zcinek neta był kabel adsl, gdyż powodował błędy - gdy osiągnęły 40000 to net się wywalał. Do głowy by mi nie przyszło ! Wniosek? Take it easy and make a call.
Pozdrawiam :-)
MIalem okolo 6 lat internet w Tp wszytsko bylo elegancko poza 1 rokiem gdzie 2 miesiace trwala awaria poniewaz robili jakies prace , wiekszosc Polski miala taka usterke Pingi do 50-60 max. Jednak Przeszedlem do NEti tutaj - 3 lata i 0 Awaria totalne 0 awari 3x zmieniana umowa na lepsza i tansza pingi - malo kiedy ktos ma lepsze .Jednak Netia ma tragiczna obsluge klienta 0 szans na przyspieszenie internetu - gdy ostatnio dzwonilem do orange (tp) powiedzieli ze za darmo sprawdza mi linie (bo mam stare) i jezeli bedzie mozliwosc przepna na vadsl z mozliwoscia do 80 mb/s...tak wiec nic nie pozostaje jak rezygnacja z neti .
Ja wiem jak działa Neostrada od paru lat... I wiem że jak coś się zepsuje to pierwsze co robić to restart routera - jeżeli nie pomoże to coś u nich. Nie radzę samemu próbować, jeżeli nie zmieniałeś u siebie żadnych ustawień pozostaje tylko wykonać prosty telefon. Oni to zgłaszają do techników- oni zdalnie ci sprawdzają całe łącze a jeżeli wyda im się wszystko OK to technik przyjedzie do domu . Na przykład u mnie powodem zcinek neta był kabel adsl, gdyż powodował błędy - gdy osiągnęły 40000 to net się wywalał. Do głowy by mi nie przyszło ! Wniosek? Take it easy and make a call.Pozdrawiam :-)
Taaa... zanim do takiego konsultanta ogarniętego się do dzwoni trzeba do nich po kilka razy dzwonić xD, bo więcej tam nie ogarów pracuję niż ogarniętych ludzi co nie wiedzą co zrobić i zwalają na klienta winę ^^, gdybym sam nie kombinował to przez taką obsługę klienta gdzie większość to nie ogary to bym miał tyle zwiech i reconnectów że szlak mnie by trafił ^^, wiem bo często zgłaszam do obsługi klienta awarie jak się pojawiają i jak już żadne konfiguracje nie pomagają, skany antywirusem, uruchomienia kompa ponownie czy reset routera :Pi bardzo żadko obsługa klienta wysyła technika..., jak już poważna awaria się pojawi trzeba ich ze spamować telefonami milion razy by ze swojej woli przysłali technika