Zdrapany kod karty przedpłacowej psn... da sie cos zrobic?

Witam, zdrapałem przypadkowo kod karty przedpłaconej, wiecie te w sklepach i widzę tylko 5 ostatnich znaków, jak myślicie wyrobią mi ten kod, jeżeli mam paragony? Napisałem do supportu. Ale może ktoś tutaj mi da nadzieje, że 200zł poszło w gwizdu.

chyba nic nie poradzą, mogles ja uzyc i celowo zdrapać kod, niby jak nie majać pełnego kodu moga to sprawdzić ?

Ale jest numer seryjny + historia konta psn, więc dalej mam nadzieję jakąś

historia Twojego konta nic tu nie da, bo mógł jej użyć ktoś inny. Aczkolwiek możesz probować z serialem w supporcie, zgłaszając że nie z Twojej winy kod uległ uszkodzeniu w trakcie odkrywania.

Daj znac jak poszło

Witam, zdrapałem przypadkowo kod karty przedpłaconej, wiecie te w sklepach i widzę tylko 5 ostatnich znaków, jak myślicie wyrobią mi ten kod, jeżeli mam paragony? Napisałem do supportu. Ale może ktoś tutaj mi da nadzieje, że 200zł poszło w gwizdu.

HA! Udało się, odesłali mi utracone kody, jednakowoż musiałem długo czekać na odpowiedzi, przez co przegapiłem Bloodborna goty za 80 zł. :/

Dokładnie, sorka że wcześniej nie zauważyłem tematu. Zapiszę to dla potomności :

Kody z powietrza się nie biorą. Zarówno PSC, PSN jak i wszystkie inne. Wystarczy podać czas i miejsce (np poprzez paragon), a można kod odczytać z generatora po stronie serwera. W sklepach, kioskach jeśli sprzedają fizyczne karty (np w formie zdrapki, czy jakiejkolwiek innej) to mają obowiązek przechowywać numer karty u siebie. W sensie czy to była pierwsza, druga, trzecia, czy 257 karta z brzegu. Po co to? Po to iż dystrybutorzy dają karty w ustalonej kolejności jednocześnie zapisując wszystkie informacje o każdej karcie u siebie. I dzięki temu mogą rozpatrywać reklamacje typu "kupiłem kartę, ale pisze mi że kod zużyty" - wtedy sprawdzają informacje, wychodzi jasno że kartę kupiłeś wczoraj o 21, ale kod ktoś wykorzystał miesiąc temu. Rzadko to się zdarza ale ktoś mógł pomylić się przy wpisywaniu swojego kodu, albo w ogóle zgadywać kod i trafić. Bardzo rzadkie, ale teoretycznie jakaś tam szansa na to jest. I wtedy widząc że nie mogłeś tego kodu zużyć dają ci nowy. Tak samo z odzyskaniem samego kodu - jesli karta jest w jakikolwiek sposób uszkodzona to mogą sprawdzić numer danej karty u siebie na serwerze i podać tobie twój numer.

A jesli kod jest w formie tzw paragonu? To jeszcze prościej - te kody są generowane bezpośrednio u dystrybutora w chwili w której sprzedawca wyśle żądanie, a jako iż jest generowany przez serwer... to od razu jest zapisywany :)