Zestaw dla gracza - 20 tysięcy

Witam wszystkich!

Na początku chciałbym zaznaczyć, że to mój pierwszy post, chodź śledzę forum od dawna :-)

Jak w temacie, śliczne proszę aby ktoś doradził mi jaki komputer złożyć do 20 tysięcy złotych (ewentualnie trochę więcej jeśli ma to znacząco wpłynąć na osiągi). Komputer ma głównie służyć mi do grania, aczkolwiek nie pogniewam się jeśli będę na nim mógł obejrzeć jakiś film czy pobawić się w Photoshopie:-) Mowa jest tu o samej jednostce centralnej. Osobiście do gustu przypadł mi procesor 5960x oraz Titan z ale jestem laikiem i podejrzewam, że istnieją już lepsze rozwiązania:-) Dodatkowo byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi wytłumaczyl jak stoi sprawa z DDR4:-) Proszę o powstrzymanie się od komentarzy, że taka inwestycja jest nie opłacalna itd.

Pozdrawiam ;-)

Myślę ze jeśli chodzi o komputer za taka kwotę najlepiej będzie jak poradzisz sie gdzieś na forum poświęconym komputerom a nie MMO, tam lepiej ci doradza jednak tutaj może tez coś znajdziesz ;)

Btw: Twoje MMO Tibia ? Mieć PC za 20 tysi i grac w Tibie :D

Raczej mmo dzieciństwa i od niej cała moja przygoda z tym światem się zaczęła :-) Z reszta póki co praca mnie całkowicie pochłania i na żadne mmo, prócz małej rundki w lola czasu nie mam :-)

PS. Chciałem dopisać ze może pobawie się w streamy wiec fajnie jakby komputer podolal :-)

Rozumiem, że miało tego nie być, ale zapytam - po co aż tyle. Toć to przerost formy nad treścią. Wystarczy Ci zgrabne 7k i złożysz prawdziwego potworka do gier, który nie będzie miał sobie równych. Dalej już możesz się tylko bawić w kilka kart graficznych i inne takie, co osobiście odradzam. Pomijając już fakt, że jak mówisz, jesteś zielony i nie wykorzystasz mocy tego komputera w stu procentach.

Tytan nie służy do gry, nie jest to karta przeznaczona dla graczy. Właściwie to jest to jedynie ciekawostka, która zostaje bita na głowę przez 780ti. DDR4 nic nie wniesie dla Ciebie, dla przeciętnego kowalskiego, który jest zielony. Radze więc naprawdę jeszcze raz się zastanowić, czy nie lepiej włożyć mniej pieniędzy i ew za jakiś czas, czyt. rok, dwa sprawić sobie porządnego upa.

Wyczuwam trolla…

Do gier starczy sprzęt za 4/5tys i możesz zapomnieć o wymaganiach, chyba że chcesz bawić sie w LC i SLI/CF to koszta rosną.

Tak jak Dzokers pisał a ja myslalem - nie dostane tu konkretnej odpowiedzi. Nie Xardunek, żaden troll i po Tobie akurat spodziewałem się zestawu :-P . A co do tego wkladania 7 tysięcy itd. Powiem tak.. Jeśli nie zużyje takiej sumy na komputer to pieniądze zwyczajnie przepadna (wyprzedzam wasze pytania - nie, to.żadna dotacja).

Ja tylko dam rade, byś przy takiej kwocie zainwestował w bardzo dobre chłodzenie, bardzo dobry zasilacz i bardzo dobrą budę z wyciszeniem i dobrą wentylacją - nawet gdyby miała to być lwia część Twojego budżetu. Takie coś znacznie przedłuży żywotność sprzętu i obniży ryzyko jego awarii.

Wydawanie takiej sumy ma sens tylko dla profesjonalistów, którzy pracują na kopie w programach graficznych. Ty nie zauważyć różnicy między kompem za 7k, a 20... Tak czy inaczej wyrzucisz pieniądze w błoto. CF/SLI może Ci przynieść więcej problemów niż korzyści. Brak wsparcia, beznadziejne działanie w niektórych przypadkach i fakt że trzeba jedną kartę odłączyć. Po prostu Tobie się to w żaden sposób nie opłaca

trolll, rocka zestaw (dwa kompy jest mniej wart) a on zarabia na tym sprzecie i to nieprzecietnie z 10-20+ k mc

A gra, streamuje, robi obrobki.

komp za 4.6k euro to tylko dla grafikow lub 4k+stream i tutaj tylko jak zakladamy ze masz tyle kasy na gry ze co roku bdziesz zmienial przy obecnej technologii lub 1.5

za taka kwote to nie tyle co mozna zlozyc dobry komp za max 8 tysiecy zlotych ktory uciagnie wszystko wlacznie z steamowaniem ale za reszste kasy dobudowac w domu wlasny pokoj gamingowy ^^ z symulatorem np do wyscigow samochodowych z fotelem kubelkowym skrzynia biegow kierownica itp a jeszcze ci kasy na dekoracje zostanie ^^

Ale jezeli koniecznie musi byc za 20 kafli to radze sie poradzic jakis prawdziwych specjalistow w dziedzinie skladania pc-kow bo to juz niejest komputer do grania bo za te pieniadze to juz jest pozadna maszyna obliczeniowa np do wycinania metalowych czesci w 3d ^^

Proszę o zamknięcie tematu, bo w oczekiwaniu na odpowiedz zostałem 3 razy wzięty za trolla (serio są ludzie, którzy nie mają co robić tylko o 23 wymyślać tematy żeby trollowac/marnować swój i innych czas?) a reszta opini to 'za 7 tysięcy Ci wystarczy' mimo iż jasno zaznaczyłem, że takich odpowiedzi proszę nie udzielać. No i dodatkowo jeszcze się dowiedziałem, ile zarabia jaki streamer:-)

Dzięki mmorpg.org!

ile zarabia to ciezko okreslic

to wszystko kwestia gustu osob ktore bd ogladac twoj stream i ile ich bedzie , na to bd sie skladac wiele czynniakow takich jak reklama w sieci,znajomosc eng, doswiadczenie w grach,czy bd mowil ciekawe zeczy i ludzie cie bd chcieli ogladac , jest tego na prawde multum

mozesz stanac na glowie i miec 1k wyswietlen albo jak ten gosc co zrobil "ryba gra w pokemon" nie zrobic na prawde nic a bezmyslne masy ogladaly go godzinami nawet po 150k ludzi

Wiec ciezko to okreslic ,ale szczescia mozesz sprobowac moze ci sie uda gdybys mial cycki to mial bys duzo prosciej ^^

A co do samego kompa to ci nie pomoge bo moja glowo nie jest w stanie ogarnac kwoty wyzszej niz 6 tysiecy za kompa z podzespolami typu

Procek i7-4790

Plyta glown MSI z97 -g43

Grafika GeForce GTX980

Dyskiem ssd

32 gb ramu

i zasilacz jakiej dobrej marki 700w

i na tych podzespolach wszystkie gry bd ci smigac wlacznie z streamowaniem ich

no ale slyszalem ze w nowym shadow of mordor jest paczka graficzna ktora podobno jest do osiagniecia na karcie graficznej 6gb ale nawet niemam pojaecia jak taka karta moze wygladac i ile kosztowac musial bys sie naprawde specjalistow pytac bo watpie zeby tutaj ktokolwiek na tym forum mial kompa wartego wiecej niz 10 tysiecy

Proszę o zamknięcie tematu, bo w oczekiwaniu na odpowiedz zostałem 3 razy wzięty za trolla (serio są ludzie, którzy nie mają co robić tylko o 23 wymyślać tematy żeby trollowac/marnować swój i innych czas?) a reszta opini to 'za 7 tysięcy Ci wystarczy' mimo iż jasno zaznaczyłem, że takich odpowiedzi proszę nie udzielać. No i dodatkowo jeszcze się dowiedziałem, ile zarabia jaki streamer:-)Dzięki mmorpg.org!

Nikt za tyle nie sklada komputera, a jak skladasz pod cd/psa to nie to forum. Natomiast nie da sie zlozyc komputera do gier za 20k zl i tyle. max to 2.5gbp i tyle. czyli jest brakuje i to sporo. Zwlaszcza ze Ty chcesz jednostke centralna, jakbys powiedzial klawiatura/monitor 2x/myszka fotel to bysmy sie zamkneli

2x gaming monitor 4000zl

fotel 1500

myszka+nostromo+key (350+350+600) - 1300zl

super mikrofon i headset (mikrofon yeti+headset razer) 700zl

13500 to juz kwota realna :

Tak czy siak masz swoj zestaw:

Procesor: INTEL CORE i7-5960X Extreme Edition - 3.00 GHz. turbo 3.50 GHz, x8/16, 20 MB, 140W, BOX, s-2011-V3 (4395 zł)

Płyta główna: MSI X99S XPOWER AC - ATX, X99, 8x DDR4, 5x PCI-E 16x, RAID, WIFI, BT, S-2011-V3 (1510 zł)

Pamięć RAM: DDR4 G.SKILL - 16 GB / 3000 (4x 4 GB), CL16, Ripjaws 4 Red (2065 zł)

Dysk Twardy: WD 2 TB, 64 MB, IntelliPower, 3.5", SATA3, WD Red - WD20EFRX (400 zł)

Karta Graficzna: PCIex ASUS GF GTX 980 4096 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT - STRIX-GTX980-DC2OC-4GD5 (x2 sztuk) (5118 zł)

Karta Muzyczna: ASUS XONAR PHOEBUS - PCI Express, BOX (740 zł)

Obudowa: CORSAIR Graphite 600T - ATX, USB 3.0, IEEE-1394, bez zasilacza, grafitowa (690 zł)

Karta Sieciowa: ASUS PCE-AC68 - PCI-E, Wi-Fi b/g/n/ac, 600+1300 Mb/s, Dual band (369 zł)

Zasilacz: CORSAIR AX Series AX1200i Digital - 1200 W, modularny, 80+(1325 zł)

Wentylator CPU: System Chłodzacy CORSAIR Hydro H105 - Intel 2011/1366/115x, AMD AM3(+)/AM2(+)/FM1/FM2, 2x 120 mm (450 zł)

Dysk Twardy SSD: SSD KINGSTON mS200 - 240 GB, mSATA3, 540 MB/s, 530 MB/s - SMS200S3/240G (690 zł)

System operacyjny: MICROSOFT Windows 8.1 Pro 32/64 bit - PL, BOX(1000 zł)

Napęd optyczny 2: REC LG BH16NS40 - 16x, BD-RE, SATA, BOX, czarny(305 zł)

Całość: 19057 zł

Witam wszystkich!

Na początku chciałbym zaznaczyć, że to mój pierwszy post, chodź śledzę forum od dawna :-)

Jak w temacie, śliczne proszę aby ktoś doradził mi jaki komputer złożyć do 20 tysięcy złotych (ewentualnie trochę więcej jeśli ma to znacząco wpłynąć na osiągi). Komputer ma głównie służyć mi do grania, aczkolwiek nie pogniewam się jeśli będę na nim mógł obejrzeć jakiś film czy pobawić się w Photoshopie:-) Mowa jest tu o samej jednostce centralnej. Osobiście do gustu przypadł mi procesor 5960x oraz Titan z ale jestem laikiem i podejrzewam, że istnieją już lepsze rozwiązania:-) Dodatkowo byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi wytłumaczyl jak stoi sprawa z DDR4:-) Proszę o powstrzymanie się od komentarzy, że taka inwestycja jest nie opłacalna itd.

Pozdrawiam ;-)