Zestaw do oceny

Witam

Zastanawiam się nad wymianą mojego leciwego Peceta, budżet jakim dysponuję 1800 zł. Komputer ma służyć do grania 99% to gry mmorpg (GW2, ArcheAge) złożyłem taki zestawik proszę o ocenę lub poradę co kupić w takiej cenie:

Procesor:

AMD FX-6350, socket AM3+, 64bit, 3,9GHz, 125W, cache 14MB, BOX
Płyta Główna:

MSI 760GA-P43 (FX), 760G, DualDDR3-1600
Pamięć RAM:

8GB 1600MHz DDR3
Dysk twardy:

WD Green, 3.5'', 1TB, SATA/600, 64MB cache 1
Obudowa:

Modecom LOGIC AT32
Karta Graficzna:

ASUS Radeon HD 6670, 1GB DDR5 (128 Bit), HDMI, DVI-D, VGA,
Napęd DVD:

Nagrywarka DVD-RW
Czytnik Kart:

I-BOX 85w1 USB, CZARNY, WEWNĘTRZNY 1
Zasilacz:

TAKE ME 700W ATX SILENT 120 mm

Słaby zestaw. Większość do wymiany (właściwie to wszystko :D).

Podaj rozdzielczość monitora.

Tak ogólnie to wydaje mi się, że zestaw z lutego za 1800 jest ok i ciężko złożyć coś wydajniejszego. Ale napisz jeszcze tą rozdzielczość.

Płyta główna: MSI H81M-P33
Procesor: Intel Core i3-4130
Pamięć: Crucial 4GB
Karta: MSI HD7870
Dysk: Seagate 1TB
Zasilacz: Corsair VS 450W
Obudowa: Zalman T3
Suma: 1800,29zł
Można tu jedynie wziąć ramy z niższym opóźnieniem np. Team Group Vulcan Red. Ewentualnie dysk od WD. Ale to są tylko alternatywy. Można jeszcze rozejrzeć się za czymś pokroju R9 270.

Monitor to Samsung SyncMaster 226BW

Nominalna rozdzielczość 1680x1050

Ten powyższy zestaw powinien Cię zadowolić. Trochę za mały budżet aby dokładać do i5. Ale i3 również są wydajne.

Polecał bym 8GB ponieważ dużo gier juz z nich korzysta najlepiej good ram kingstone

I jak na moje to dzisiejsze 6rdzeniowe AMD są lepsze od 2rdzeniowych i3

a jak by miał być i5 to który?

Jak dla mnie 2500k jest wystarczający a no i łatwy w overclockingu

Sent from my iPhone using Tapatalk

@ZbieramTazosy

8GB to chyba jedna z ostatnich rzeczy do której bym w tym zestawie dokładał. Naczytałeś się bajek jakich mało. Aktualnie w żadnej grze 8GB ram nie da ci skoku fpsów bo nie wykorzystuje tych 8GB. A to, że piszą tak w wymaganiach gry to jeden wielki kit. Nic więcej. Jedynie ostatnio pisało się, że Battlefield 4 na multi przy ultra detalach pobiera więcej niż 4GB ram ale to nie jest takie pewne. Ale jest to za pewne związane ze słabą optymalizacją tej gry a nie że gry już tego wymagają.

@Vraq

Najlepiej coś pokroju i5-4440. Ale to wydatek około 660 zł.

Edit.

I5-2500k już nie dostanie nowego :P Jedynie używki.

A taki zestaw z allegro ??

http://allegro.pl/intel-core-i5-4440-4gen-8gb-1tb-geforce-gt630-2gb-i3974581525.html

Jakbyś nie był tak przemądrzały to byś wiedział że do FPS bardziej przyczyni sie karta graficzna oraz procesor.

I chyba jeden z zagranicznych youtuberów zrobił porównanie i jakoś takie gry jak FarCry 3 która ma wyśmienita optymalizacje

nie uciągnie na ultra 4GB ram trzeba miec 8inaczej to masz 15FPS.

A kolega napisał ze ma zamiar grac w mmorpg a w tam są 10x wieksze tereny niż w FC wiec 8GB a 4 GB ram są ważne

i powiedz gdzie to wyczytales ze 8GB nic nie da

UP

Co do tego zestawu to marny ten zasilacz długo nie pociągnie jak bedziesz podkrecał

I słaba karta graficzna

Ale dobry procesor kosztem innych rzeczy

Nie potrafię Cię zrozumieć. Najpierw piszesz, że w FPSach najważniejsza jest karta graficzna i procesor a potem piszesz, że koleś miał w Far Cry przy 8GB więcej fpsów. Gdzie tu logika? :o

W ogóle zacytuj mi zdanie w którym napisałem, że w grach małe znaczenie ma karta graficzna czy procesor? To z twojego zdania idzie tak wywnioskować pisząc, że lepiej dołożyć do 8GB ram. A na czym ma przyoszczędzić dokładając do tych 8GB? Za pewne musiałby to zrobić na procesorze czy karcie graficznej. Więc zastanów się co piszesz bo robisz to przeciw sobie.

Czy Ty w ogóle wiesz do czego służy pamięć RAM? To taki dysk który po chwili wszystko traci. A to czy mapa w grze jest przeogromna czy malutka nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia.

Ale jeżeli nadal myślisz, że masz rację to jesteś w ogromnym błędzie. Proszę dowód:

http://www.techbuyersguru.com/attachments/Image/Memory_Bench/4gbVS8GBgamingbench.PNG

http://www.techbuyersguru.com/attachments/Image/Memory_Bench/BAC-Dirt3-Civ5RAMbench.PNG

http://www.techbuyersguru.com/attachments/Image/Memory_Bench/2033-HA-TR-BI-4-8-16bench.png

Jakie wnioski?

Edit.

Zauważyłem, że jest tam też twój Far Cry 3. I co niby przy 4GB nie da się grać?

@Vraq

Żadnych zestawów z allegro. Tam jest sam shit. Nic więcej.

Tutaj jest chyba jeden z najlepszych zestawów w twojej kwocie http://allegro.pl/komputer-do-gier-3d-fx-6x3-9ghz-8gb-gtx650-ddr5-i3944853802.html

Up:

Wysyłasz skany z gier która przechodzisz z mapy do mapy a kolega gra w MMORPG z dużym światem a nie mamy 1km2 :)

Zobacz sobie takie gry jak teso FarCry GW2 a nie takie co teren sie wczytuje podczas ładowania.

Dzięki Feere za porady chyba zostanę przy Twoim zestawie, wstrzymam się miesiąc z zakupem i wrzucę tam i5:)

@ZbieramTazosy FarCry 3 I wyśmienita optymalizacja? Nie rozmieszaj mnie.

Co do zestawu za allegro. Nie kupuj tego badziewia. @Feere dał ci dobry zestaw na którym bez problemu pograsz ;)

I nie kupuj tego co podał ci ZbieramTazosy - shit jakich mało,tak samo jak inne ,,calaki''.

@ZbieramTazosy

Jeżeli masz zamiar dawać takie zestawy innym ludziom to proszę nie rób tego. To nie są twoje pieniądze. Włącz sobie tą aukcję i powiedz mi co wiesz o tym zestawie z opisu?

Powiedz mi jak w ogóle Tobie w cokolwiek wierzyć skoro najpierw piszesz o tym FC3 w którym nie masz kompletnie racji. Nawet nie przyznasz się do błędu i próbujesz dalej brnąć w swoje nie wiedząc nawet jak działa pamięć RAM. W tym temacie: http://mmorpg.org.pl/forum/topic/57671-wymiana-karty-graficznej-w-zestawie-karta-do-1600-zl/ zacząłeś pisać bzdety o wyśmienitych 4GB pamięci karty graficznej. Również nie miałeś racji i również nie przyznałeś się do błędu. Więc ja się pytam na jakiej podstawie ktoś ma Ci wierzyć pisząc takie bzdety?

Już Ci tłumaczyłem o tych pamięciach. Ramy działają tak, że jak coś masz i to zmienisz na coś innego to one całkowicie usuwają z pamięci to co miały wcześniej. I tak działają lokacje w MMO. Idziesz odkrywasz jakiś teren. Gdy odkryjesz kolejny one zapominają o tym poprzednim i tak bez przerwy. A to czy mapa jest wielka czy mała nie ma znaczenia i wbij sobie to do głowy.

I zapamiętaj to zdanie. Nie wydajesz swoich pieniędzy. Więc przestań pisać takie bzdety komuś innemu.

Feere napisał cała prawdę , wiec autorze nie zwracaj uwagi na osoby nie siedzące o czym piszą polecająca śmieci , pewnie robią to bo sami sie wpakowali w to gowno

Właściwie chupachupsie (po avatarze) najlepiej zadzwon do tych morele albo odwiedz serwis

bo niektóre osoby która sie udzielaja na tym forum mieli w reku co najwyżej sprzęt z komuni.

A tam ci fachowo odpowiedzą udzielą rad bo komputer do gier dziś kosztuje tak 2500zł a za 3 lata i tak musisz wymienić

50% z tego co kupisz.

A i nie zwracaj uwagi jak ktoś pisze ze np AMD to syf intel 100 razy lepszy albo Navidia radeon.

A taki zestaw który wysłałem ci z allegro ma gwarancje 2lata na wszyskie częsci wiec ze spokojem.

Gdzie indziej tez za całego pc 2lata gwarancji moze 4 jak doplacisz 100zł

UP.

Powiedz mi miałeś kiedyś w ręku/używałeś 4GB GTX770+ ?

Czytasz tylko po stronach gdzie nauczyli się pół roku temu ze oprócz intela jest jeszcze AMD

Albo czytasz jakies gazety ja swój komputer który kosztował no nie mało rozmawiałem z kolegą

ze serwisu który powiedział mi to i owo i wybrałem tą karte i ją poprostu poleciłem.

A tutaj kolega szuka pc to mmorpg gdzie spierasz sie ze 4GB ram i tak mu nic nie da

co jest kłamstwem. Zadzwon do jakiegos serwisu i się spytaj a nie czerpiesz informacje z internetu

a praktyki to zero.

A nie oszukujmy sie za 1800zł to nie kupisz komputera do gier na stronach typu kompusronik.

Wiec podałem najlepsza oferte jaka była na allegro znajdz lepsza :)

Nie wydajesz swoich pieniędzy. Więc przestań pisać takie bzdety komuś innemu.

Bardzo mądrze napisane BRAVO :)

ZbieramTazosy - Twoja odpowiedź jest na poziomie rynsztoku.

Vraq - dozbieraj kase i zgłoś się za miesiąc. Jeśli uda sie to nowy i5 do OC, jeśli nie to używany i5 do OC lub nowy i5 bez możliwosci OC. Chyba na tyle.

@ZbieramTazosy

Chyba za chwilę napiszę do admina czy moderatora aby zablokował Ci dożywotnie udzielanie się w tym dziale.

Wszystko to co piszesz to jedne wielkie pierdoły. Nie potrafisz się nawet do tego przyznać.

Przez moje ręce przewinęło się już setki podzespołów i jeżeli myślisz, że nie wiem co pisze to może Ci to potwierdzić prawie każdy użytkownik tego forum.

Powiedz mi co wiesz z tego zestawu co wysłałeś? No słucham? Bo ja tam widzę, że po za wymienieniem modelu procesora, karty graficznej i płyty głównej nie ma nic innego. Co mi powiesz o zasilaczu czy obudowie? Co o nich wiemy? Nic! Bo to najtańszy syf wciskany naiwniakom.

O jakiej Ty praktyce gadasz? To co ci podałem to sama praktyka. A powiedz mi dlaczego nikt z Tobą się nie zgadza, nie masz żadnych dowodów i nadal spierasz się, że masz rację?

To co podałem jest lepsze. Więc o co chodzi?

Kończę tą rozmowę bo szkoda aby klawiatury na to.