Zestaw komputerowy 4000zł

Witam przymierzam się do kupna całkowicie nowego zestawu. Obecny koszyk na morele:

http://www.morele.net/inventory/info/yrVvVH/

Potrzebuje porady, ponieważ ostatnie lata zupełnie nie interesowałem się podzespołami i moja wiedza na ten temat jest nieaktualna. Budżet 4000zł, ostatecznie pewnie dokupie kolejne kosci ramu tak aby mieć 16gb ale to pod koniec roku dopiero, nie wcześniej. Komputer typowo pod gry. Zestaw będę skręcał sam.

Moglibyście sprawdzić, czy te podzespoły będą ze sobą dobrze współpracować? Coś byście zmienili? Raczej nie planuje niczego podkręcać.

Płyta jest pod AMD a procesor to Intel . Musisz się zdecydować jaką platformę wybierasz . Proponuje taki układ ciut droższy lecz sprawa obija się o kartę graficzną .

https://www.morele.net/inventory/info/pE8Sap/ w tym momencie ( znaczy kiedy to piszę ) 190 zł więcej niż planowałeś wydać .

Pozdrawiam.

Procesor AMD Ryzen 5 1500X proponowałbym owy procesor wydajność ma podobną jak Intela a jest troszkę tańszy resztę kasy dołóż do karty graficznej i proponowałbym poczekać na RX580 aż stanieją.

Jak kolega napisał wyżej. Ja z mojej strony dodam, żebyś lepiej nie brał karty Palita. MSI może https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-6gt-ocv1-6gb-gddr5-192-bit-dvi-hdmi-dp-box-gtx-1060-6gt-ocv1-1045203/

BTW proponowałbym też zmienić zasilacz. 500W może się okazać ciut słaby.

tez polecam Ryzena 5 1500x, lepszy wybor, a karta graficzna, wolałbym Ci polecic rx 480 albo 580

Jeżeli koniecznie chcesz się pakować gtx 1060 to z pamieciami 9gbps.

Właśnie widzę, że w przeciągu paru godzin GTX1070, który proponował mi NDS staniał o 300 zł. Co myślicie brać ten zestaw? Ewentualnie, dlaczego RX580 ponad GTX1060? I czy będzie działa z tym zestawem, który zaproponował NDS? I ew. kiedy te RX580 miały by stanieć? Bo do konca roku nie chce mi sie czekać.

Zamawiaj , bo to co się teraz dzieje na rynku to zapowiedzi syndromu " końca wakacji " i cen które będą nie stabilne do końca września ( potem nastąpi efekt marketingowej Gwiazdki ) i d*pa po zakupach . Masz tam Asusa płytę główna która naprawdę pozwala na swobodne i bezproblemowe OC procesora a ten tylko czeka na swoje 4 GHz na każdym rdzeniu :) . Cóż więcej dodać ... powodzenia w zakupie i miłego użytkowania :) .

ps: ten Zotac może nie jest najładniejszy lecz ma 3 bonusy na tę chwilę 1 - przyzwoitą cenę ( na teraz ) 2 - 5 lat gwarancji ( 2 +3 po zarejestrowaniu karty na stronie producenta ) 3 - 5 fazową sekcję zasilania którą z powodzeniem nawet po OC procesora i pamięć zasili tę kartę bez problemowo zasilaczem 500 watowym . Oczywiście możesz wybrać coś "mocniejszego" w zegarach , oraz inną firmę , lecz w raz z tym cena poszybuje UP i od 24 do max 48 miesięcy gwarancji ( chyba tylko Gigusi daje tyle za automatu na swoje karty ) .

Pozdrawiam.

Bierz to co ci sklada NDS. Co do RX580... Ogolnie AMD ma lepiej zaimplementowane wsparcie pod niskopoziomowe API jak DX12 czy Vulcan. A cena tych kart raczej przed dluuugi czas nie bedzie juz normalna. :(

Ok tak zrobię, dzieki panowie. Dam znac jak przyjdzie, poskladam i odpale :)

Spox , powodzenia i miłego korzystania z " piecyka " :) .

Pozdrawiam.

Tak sie teraz zastanawiam czy nie anulują mi zamówienia. Karta w sobotę kiedy zamawiałem kosztowała 1920, teraz patrze kosztuje 2680. Czytałem w regulaminie, że w każdej chwili mogą anulować zamówienie jeśli stwierdzą, ze im się to ekonomicznie nie opłaca. No nic, poki co czekam, dam znac co i jak.

Jak masz status zamówienia " w realizacji " 3/3 na artykule który zamówiłeś to nie mogą . W innym wypadku tak .

Pozdrawiam .

Jak się okaże że cos nie tak zamów np tutaj http://allegro.pl/karta-zotac-gtx-1070-mini-8gb-dvi-d-hdmi-3dp-i6924819081.html

Wszystko doszło tylko panowie wiecie może dlaczego nie mogę ustawić taktowania pamięci RAM na 3000? Obecnie jest 2133 a jak tylko próbuje dać więcej 2400/2600/2900 to po zapisaniu zmian w BIOSie i zresetowaniu, komputer wydaje sygnał dźwiękowy, resetuje sie parę razy po czym startuje ale taktowanie pozostaje bez zmian.

Witam . A jaką pł. główną wybrałeś ? No i jaki ram ? ... pomożemy lecz potrzeba info na co w końcu się zdecydowałeś .

Pozdrawiam .

To jest to samo co mi proponowałeś w drugim poście. Czyli generalnie opcja podniesienia do 2900 jest ale mi nei działa. Może coś źle robie?

Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB), 3000MHz, CL15, Red (CMK8GX4M2B3000C15R)

Płyta główna Asus Prime B350M-A, B350, DDR4, SATA3, USB 3.1, uATX (90MB0TE0-M0EAY0)

Czyli stoisz na AMD ?

Bardzo dokładnie to oblukaj -->>

Pozdrawiam .

Tak, chyba że chodzi o napięcie, bo widze w opisie, że RAM ma 1,35 a w BIOSie pokazuje 1,20. Zwiększyć do 1,35 razem z taktowaniem? To cos da?

Witam przymierzam się do kupna całkowicie nowego zestawu. Obecny koszyk na morele:

http://www.morele.net/inventory/info/yrVvVH/

Potrzebuje porady, ponieważ ostatnie lata zupełnie nie interesowałem się podzespołami i moja wiedza na ten temat jest nieaktualna. Budżet 4000zł, ostatecznie pewnie dokupie kolejne kosci ramu tak aby mieć 16gb ale to pod koniec roku dopiero, nie wcześniej. Komputer typowo pod gry. Zestaw będę skręcał sam.

Moglibyście sprawdzić, czy te podzespoły będą ze sobą dobrze współpracować? Coś byście zmienili? Raczej nie planuje niczego podkręcać.