Zestaw komputerowy - potrzebna opinia/porada!

Witam społeczność MMORPG w te jakże piękne i ciepłe, niedzielne popołudnie.

Mam zamiar zakupić komputer do 6k (niby coś można przekroczyć ale wolałbym pozostać w cenie do wcześniej podanej).

Złożyłem taki oto zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/TyN4Gr/

I teraz nasuwa mi się parę pytań:

1. Czy czekać mam z kartą graficzną aż wyjdzie wersja od ZOTACA bądź jakiegoś innego producenta? (Ahh no i nie przekonacie mnie żebym czekał aż AMD pokaże co ma - nie mam nic do AMD, po prostu wolę Nvidię)

2. Naczytałem się wiele ale dalej nie jestem pewien co do płyty głównej:

- nie wiem czy wybrać tą którą mam w zestawie

- czy może jej wersję zmodyfikowaną Carbon -> https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-pro-carbon-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-773423/

- lub czy tą od ASRocka -> https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z170-extreme-4-intel-z170-4x-ddr4-sata3-usb-3-1-gblan-atx-764687/

Nie stronię też od porad co do innych elementów o ile są dobrze uargumentowane swoimi plusami,minusami oraz w czym są lepsze od danego elementu w moim zestawie.

Mam nadzieję, że coś wam uda się tu wskórać i mi pomożecie oraz, że ja sam nie zapomniałem czegoś dodać lub napisać.

Mały off-top:

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<p>

</p>

<p>
		3. Czy znacie jakąś stronę na której mógłbym poznać wszystkie główne elementy/podzespoły mojego komputera - blaszak mi służył długi czas ale wraz z kupnem nowego, chciałbym go sprzedać (przy okazji może ktoś się zna na tyle i dałby radę go wycenić)?
	</p>

<p>
		4. Lepiej zostać przy Windows 7 Ultimate czy może wyjść z fali hejtu i przenieść się na Windows 10?
	</p>

<p>
		5. Polecacie jakiś mikrofon/słuchawki z mikrofonem w cenie do max 300zł?
	</p>

<p>
	</p>
	<br><p>

</p>
</div>

Czekaj, czekaj. wyjdzie Amd to ceny spadną lekko. Nie czekaj by zobaczyć co pokażą tylko by zapłacić mniej i ewentualnie wtedy mieć gtx1080.(przy okazji dodatkowy czas to więcej czasu na zbieranie na kompa to będziesz i tak mógł więcej. A tak to zestaw spoko jedynie co mnie martwi to cooler..... Do normalnego funkcjonowania starczy. Ale do OC. (procek wkońcu odblokowany masz) nie da rady.

@polios3 Nie sądzę by ceny spadły jakoś drastycznie, poza tym nie chcę wydawać już więcej a myślę że gtx 1070 spokojnie mi wystarczy. Może mi powiedzieć jaki cooler w takim razie kupić?Zamierzam zrobić OC. Ludzie polecają często ten który mam w zestawie ale jest też macho.

Wybacz pomyliłem cooler procesora z wentylatorami do obudowy ;) bo nawet nie wszedłem w poszczególne części tylko wiesz. koszyk. i po nazwach ;) to cooler do OC będzie spoko całkiem. I polecam poczytać gwarancję na dyski ssd samsunga. Bo jest świetny wpis tam. Który można rozumieć: "nie używaj go albo stracisz gwarancję " ;)

Spoko zestawik. Co do płyty głównej, wersja carbon różni się od Twojej kosmetycznymi bajerami. Nie daj się zwieść na ten chwyt marketingowy z zastosowaniem włókien węglowych, czyli według koślawego tłumaczenia morele.net "carbonowych wstawek" na radiatorach na płycie carbon. Swego czasu Gigabyte pokrywał złotem gniazda pod procesor, zresztą chyba nadal to robią, a ludzie lecieli na to jak ćmy do ognia. Prawda jest taka, że to tylko próba złapania ludzi na pseudo nowatorskie rozwiązania. Cena między obiema płytami jest niska, więc to i tak obojętne którą wybierzesz.

Wentylatory do pc może lepiej np Be Quiet! Pure Wings 2, są tylko ciut droższe. Sama mam 3 takie i gdy chodzą na pełnych obrotach są niesłyszalne, a te co Ty wybrałeś będą głośne przy wyższych obrotach. Jeżeli nie ma to dla ciebie znaczenia, alej to zdanie.

Osobiście poczekałabym troszkę na kartę graficzną od MSI. Ich ulepszony cooler do gtx 1080 zbiera bardzo dobre opinie (jest wydajny i cichy) i pewnie taki sam wstawią do wersji 1070.

Przenieś się na win 10

To tyle z moich trzech groszy.

@NorthenStar Dzięki wielkie za odpowiedź! Czy mógłbym cię jeszcze zapytać o to czy może lepiej byłoby wymienić chłodzenie procesora na Be Quiet!Dark Rock 3 oraz czy ta płyta główna jednak o wiele lepiej by się sprawdziła od podanych https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-m5-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707323/ ? Obudowy inne(np, Be Quiet Silent Base 800) kuszą ale M45W nie odstaje za bardzo a cenowo nie jest droga, tak przynajmniej myślę ale chciałbym poznać też twoją opinię. Co do karty graficznej - rozumiem że MSI Gaming Edition? Chciałbym mieć wszystko dopięte na ostatni guzik ponieważ to dość droga inwestycja.

Komponenty, które teraz wrzuciłeś oczywiście też są w porządku, ale zaczynasz mocno przekraczać budżet 6k. Różnica między płytą główną gaming m5, a tamtymi dwoma pomijając cenę, wynika z większej ilości złączy, ich rozmieszczenia, portów audio itd. A tak na chłopski rozum jeżeli nie masz zamiaru podpinać po kilka dysków twardych, nagrywarek DVD, napędów CD i do tego jeszcze szpanować cudnym dźwiękiem płynącym z podłączonego pod PC kina domowego z 7 głośnikami to możesz spokojnie brać tańszą płytę główną. MSI Z170A GAMING PRO i Carbon wystarczają aż nadto.

Chłodzenie do procka wybrałeś dobre za pierwszym razem. Procesory Skylake nie grzeją się jakoś specjalnie i nie musisz na nie ładować mocnego wiatraka. Nawet do podkręcania SilentiumPC w zupełności wystarczy.

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1070 Gaming X.

Obudowa M45W jest dobra, wszystko się zmieści, ma filtry, kieszonki i miejsca na dodatkowe wiatraki u góry, więc po zamontowaniu tych dwóch co chcesz dokupić cyrkulacja powietrza będzie elegancka. Górna pokrywa jak i przednia z filtrami działają na tzw. kliknięcie co jest dużym plusem, gdy będziesz chciał przeczyścić wiatraki i filtry z kurzu.

Widzę, że zwróciłeś uwagę na Be Quiet. Mają świetne produkty, ale cena potrafi być wysoka.

Jeżeli już chciałbyś gdzieś wpakować więcej kasy to dlaczego nie skusisz się na procesor i7?

@NorthenStar Jeszcze raz dzięki, co do wentylatorów to wybrałem Be Quiet Pure Wings 2 które zaproponowałaś i dziękuje za info na temat chłodzenia oraz płyty głównej, swego czasu znałem się trochę na tym ale teraz już nie nadążam za nowinkami i wolałem zapytać. I bardzo trafna uwaga z tym procesorem i7, niby to koszt dodatkowych 500zł ale sądzę że wystarczy mi na długie lata jeszcze, chyba że nagle Intel z czymś wyskoczy za rok czy dwa, a przyda się o wiele bardziej niż ekstrawagancka płyta główna, troszkę lepsze chłodzenie czy obudowa :) Dziękuje bardzo, pomogłaś mi rozwiązać parę wątpliwości co do zakupu innych elementów i ze złożeniem, na co od paru dni próbuje dostać odpowiedź na różnych forach i grupach.

Że tak się podepnę do tematu, wiecie coś ktoś na temat kart gtx 1070 niereferencyjnych ? Kiedy będą wystawione ?

Koniec czerwca raczej.

widziałem test na pclab 1070 od MSI. Cena taka jak wersja nVidia czyli 2300. Moim zdaniem jakość do ceny jak najbardziej cacy... : )

Witam społeczność MMORPG w te jakże piękne i ciepłe, niedzielne popołudnie.

Mam zamiar zakupić komputer do 6k (niby coś można przekroczyć ale wolałbym pozostać w cenie do wcześniej podanej).

Złożyłem taki oto zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/TyN4Gr/

I teraz nasuwa mi się parę pytań:

1. Czy czekać mam z kartą graficzną aż wyjdzie wersja od ZOTACA bądź jakiegoś innego producenta? (Ahh no i nie przekonacie mnie żebym czekał aż AMD pokaże co ma - nie mam nic do AMD, po prostu wolę Nvidię)

2. Naczytałem się wiele ale dalej nie jestem pewien co do płyty głównej:

- nie wiem czy wybrać tą którą mam w zestawie

- czy może jej wersję zmodyfikowaną Carbon -> https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-pro-carbon-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-773423/

- lub czy tą od ASRocka -> https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z170-extreme-4-intel-z170-4x-ddr4-sata3-usb-3-1-gblan-atx-764687/

Nie stronię też od porad co do innych elementów o ile są dobrze uargumentowane swoimi plusami,minusami oraz w czym są lepsze od danego elementu w moim zestawie.

Mam nadzieję, że coś wam uda się tu wskórać i mi pomożecie oraz, że ja sam nie zapomniałem czegoś dodać lub napisać.

Mały off-top:

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<p>

</p>

<p>
		3. Czy znacie jakąś stronę na której mógłbym poznać wszystkie główne elementy/podzespoły mojego komputera - blaszak mi służył długi czas ale wraz z kupnem nowego, chciałbym go sprzedać (przy okazji może ktoś się zna na tyle i dałby radę go wycenić)?
	</p>

<p>
		4. Lepiej zostać przy Windows 7 Ultimate czy może wyjść z fali hejtu i przenieść się na Windows 10?
	</p>

<p>
		5. Polecacie jakiś mikrofon/słuchawki z mikrofonem w cenie do max 300zł?
	</p>

<p>
	</p>
	<br><p>

</p>
</div>