Witam. Ostatnio na UTK dostaliśmy pracę domową by złożyć zestaw, tak to ma wyglądać : "Zaproponuj rozwiązanie sprzętowe komputera firmie Projekt domu wiedząc, że komputer będzie wykorzystywany do sporządzania projektów w programie Autodesk AutoCAD LT 2015. Dostosuj sprzęt do wymagań programu i dodatkowo wyposaż go w 2 monitory 21 (na których będzie dzielony obraz) i ploter.
Na zakup komputera z systemem i w/w programem AutoCad oraz 2 monitorów i plotera firma przeznaczyła 25 tys. złotych". Pomożecie złożyć coś sensownego ? Z góry dzięki
Zestaw komputerowy (praca domowa UTK)
Serio? Skoro UTK masz to prawdopodobnie jesteś w klasie informatycznej, a takie rzeczy powinieneś sam umieć. Dowal procesor od Intela i jakąś kartę graficzną mocną i tyle, dostajesz 5.
Takie sprawy to sam musisz ogarnąć... a jeśli nie masz kompletnie pojęcie na ten temat.
To po cholerę wybrałeś klasę informatyczną?!?
Mógł bym pomóc (bo to nie problem) ale tego nie zrobię z prostego powodu.
NIE potrzeba nigdzie tępych informatyków i pseudo speców.
Powiesz ze dopiero zaczynasz naukę i dlatego masz problemy?
Zawsze będziesz pytało pomoc? Więc co będziesz umiał?
P.S. A co tam coś pomogę, zapoznaj się co jest istotne w takim sprzęcie.
Jakie technologie pomagają itd.
Tia, "jakąś kartę graficzną mocną".
Pod programy Autodesk są serie Firepro (AMD) i Quadro (Nvidia).
Do zestawu dajmy i7, 16GB pamięci RAM (jak już mamy taki budżet) i może dysk SSD (choć niekoniecznie) na programy, system i kilka większych projektów. Jeżeli chodzi o zwyczajny dysk to najlepiej od WD z serii RED (dla firm będzie liczyć, aby dane były przechowywane na najmniej awarynych dyskach [oczywiście mogą mieć jeszcze swoje NAS'y ]). Hmm... Monitor - do AutoCAD'a nie jest potrzebny czas reakcji wynoszący 1ms, może być więcej - 5ms (lepiej sprawdzać równomierne oświetlenie matrycy). Z producentów monitorów polecam iiyamę i BenQ (może jeszcze NEC, ale osobiście nie sprawdzałem). Na ploterach się niestety nie znam.
Jeżeli potrzebujesz pomocy przy takim czymś lepiej zmień szkołę. W klasie mam typa, którego niektóre ameby przewyższają inteligencją, a mimo to dał radę "zaprojektować" (bardziej prawdopodobne znaleźć w sieci) sieć domową uwzględniając minimum 4 komputery, 2 laptopy i smart tv (w skład wchodził schemat na dowolnym budynku, kosztorys i objaśnienie użytych sprzętów typu routery, switche, access pointy ew. serwery). Zadanie które dostałeś jest banalne, wymaga tylko poświęcenia 10 minut na poczytanie o wymienionym problemie (co to jest autocad, co to jest ploter itp.) i drugie 10 na zorientowanie się w cenach.
Dobra, powiem tak. Chciałem, żeby ktoś mi pomógł zrobić ten zestawik, bo ja nie mam czasu szukać komponentów (koniec roku i te sprawy), a dobrać umiem, bo swojego kompa sam składałem, i jakoś działa. Jak nikt nie chce pomóc to usuńcie temat i nie róbcie takich hejtów Jakoś sobie poradzę
PS. Jestem w teleinformatyku
Ja mam przeczucie ze ploter pochłonie 70% kosztów przynajmniej..
Co do grafiki to polecam nvidie bo technologia cuda fajnie współpracuje z autodeskiem. A procek i reszta to juz w sumie whateva, albo jakis lepszy i5 albo slabszy i7. Autocad w sumie nie jest az tak wymagajacy a nie podałeś czy to ma byc projektowanie w 3d czy 2d, bo to robi kolosalną różnice w wymaganiach. Niestety randerowanie zjada pamiec. Na ploterach sie nie znam, ale w pracy mam canon ipf 610 i nie ma az takich z nim problemów
. A apropo zestawów to jest na tym forum spis zestawow komputerowych na maj. Ja bym to co ty masz do zrobienia w 30 min. A jestem po studiach sanitarnych
. Autocad 5k zł, ploter 10k, monitory to se mozesz dopier**lic po 1k na jeden czyli w sumie 2k zostaje 8k na kombajn. Wez z tej listy kompów co tam dał na maj wersje najdroższą i ci jeszcze zostanie z 4-5k
. Reszta to juz sprawa balansu i upodobań.
Tez nie wiem jak to bedzie oceniane. Kto lepszy sprzet dobierze za 25k czy kto wybierze wymagany sprzęt w jak najniższej cenie.
Devon jak byś nie wiedział to polecany zestawy są dla GRACZY.
A ty Andrick sie naucz składać.
Po tym jak widzę 4930K i plyte na 1150, mam dosc patrzenia.
Aaa mogłem nie pisać, dostał byś pale to może byś się czegoś nauczył.
Nic tak nie uczy jak błędy na własnej skórze.
Powiedz mi czy bardzo dobry komp dla graczy nie nadawałby sie do cada? Zreszta zależy kto jakie ma wymagania, ja kupilem kompa do grania a cada to on zjada na sniadanie.
Nie wyolbrzymiajmy to jest autocad a nie jakiś program do randerowania video . Na autocadzie 2d 2014 robie na codzien a 3d czasem i mniej wiecej wiem ze to jakiegos kombajna nie trzeba
PS z tego zestawu co on "dobrał" to śmieszne ale tam grafika dosyć słaba w stosunku do reszty
ale ja sie mało znam dlatego sie doradzałem przy zakupie mojego
Tak na przyszłość. Z ekonomicznego punktu widzenia, jeśli to nie twoje pieniądze, to wydajesz cały dostępny budżet, nie oszczędzasz. Pozostawianie ~5 tysięcy złotych to marnotrawstwo.
Na morelach nie uwzględniony jest cad, a on też kosztuje właśnie ~5k
Więc zamykam na prośbę autora.
Witam. Ostatnio na UTK dostaliśmy pracę domową by złożyć zestaw, tak to ma wyglądać : "Zaproponuj rozwiązanie sprzętowe komputera firmie Projekt domu wiedząc, że komputer będzie wykorzystywany do sporządzania projektów w programie Autodesk AutoCAD LT 2015. Dostosuj sprzęt do wymagań programu i dodatkowo wyposaż go w 2 monitory 21 (na których będzie dzielony obraz) i ploter.
Na zakup komputera z systemem i w/w programem AutoCad oraz 2 monitorów i plotera firma przeznaczyła 25 tys. złotych". Pomożecie złożyć coś sensownego ? Z góry dzięki