Do grania ta i5 zdecydowanie wystarczy, ale ciekawi mnie te twoje "ale nie tylko" Od razu ci mówie, że jak liczysz na jakieś renderowanie godzinnego filmu w 20 minut to się przeliczysz jeżeli chodzi o i7 bo tak to nie działa.
I7 która jest lepsza od tej i5 co podałem kosztuje kilka stówek więcej, a by była dużo lepsza to do tych kilku stówek musisz dołożyć jeszcze kilka.
Jak ci zależy na grach to spokojnie możesz pakować w karte graficzną, a co do procesora to ten i5 naprawdę jest kozacki.
Ja mam gtx970 od gigabyte i chodzi świetnie więc nie rozumiem na czym opierasz ten tekst "Asus/MSI ze wzgledu na ich kulture pracy" XarduneK
Chyba, że jest coś co te karty potrafią, a moja nie. Chodzi cicho, jest fajnie obudowana, ma trzy wentylatorki, fajnie się świeci, a temperatura nie przekroczyła mi jeszcze 50 stopni, a karte katuje solidnie bo wszystko odpalam na ultra, a i filmy nagrywam wykorzystując karte, a nie procesor.
Co do zasilacza i obudowy to jak wolisz, zasilaczy jest tyle na rynku w tych cenach, że można wybierać i wybierać, a obudowa jest dobra, fajnie chłodzona, ma okno, światełka i sporo miejsca w środku.
Co do jakiś konkretnych parametrów to nie pomoge i z tym raczej do Xardunka bij bo ja tylko się orientuje jaki sprzęt jest dobry aktualnie, a jakieś oznaczenia to ogarniam tylko jak nie mam innego wyjścia.
Większość tych liczb i skrótów dotyczących podzespołów to dla mnie czarna magia. I myślę, że dla zwykłego użytkownika ( nie informatyka ) będzie wyglądać to tak samo.