Zestaw - Opinie

Jakie wentylatory polecisz?

Serio nie wystarczą? ;o

nie to że nie wystarczają tylko. nie dają komfortu akustycznego. :) jak nie przeszkadza ci mruczenie to nie ma problemu. nie jest głośne ale niektórzy wolą by było ciszej.

Ah. Nie, dźwięk kompletnie nie będzie mi przeszkadzał. Może sobie buczeć i wiercić xD

Kumpel ma dokładnie tą samą obudowę i i tak jest dość cicho :P

Ah. Nie, dźwięk kompletnie nie będzie mi przeszkadzał. Może sobie buczeć i wiercić xD

Kumpel ma dokładnie tą samą obudowę i i tak jest dość cicho 

a jest o tyle fajna że na luzie można zamontować spore chłodzenie wodne. ewentualnie dwa mniejsze jeden na grafiki i jeden na procek :D

A właśnie. Nie znam się na chłodzeniu wodnym.

Możesz mi powiedzieć ile to orientacyjnie kosztuje (takie z niższej - średniej półki) i jak bardzo jest wydajniejsze od zwykłych wiatraków?

nie do mnie pytanie. ja tam na wodnych poniżej 700zł się nie znam ;) wybacz. ale są tu specjaliści oni napiszą ;)

Tak z ciekawości do czego ci ten komputer i po ilu latach kupisz nowy ? :)

Gry. Wszelakie. Wiedźmun, Fallout, WoW, H1Z1, wszystkie nowe tytuły warte uwagi.

Trochę uniwersalnie bo renderingiem i obróbką Video też się zajmuję od czasu do czasu.

Poza tym, jestem wymagającym graczem i jak grać to tylko na Ultra/Very High.

Jak przestanie mi wystarczać to zrobię upgrade i tyle :P

Zakładam, że przez przynajmniej 2-3 lata żadnych upgradów poza może ramem potrzebował nie będę.

Oj możesz się zdziwić ;) za niedługo grafika do średnich tylko będzie ;) (nVidia power)

Wedle przewidywań 980Ti powinna jeszcze na trochę wystarczyć :P

Pożyjemy zobaczymy, póki co zestaw jest niezły i na co najmniej 1.5 roku powinien starczyć bez problemu. Potem będę myślał nad upgrade'ami.

ta grafika ktora skladasz styknie ci spokojnie pare lat. A na bank zdolasz wszystko odpalić na wysokich detalach przez 3. Większość gier to porty z konsol. A juz obecnie są wyciskane z nich siódme poty a konsole ile są na rynku... 2 lata? Póki co nie planowane są nowe :). Zastanawia mnie kwestia procesora... Nie wiem czy jest sens zabawy w i7. Nie znam gry która w pełni korzysta z 4 rdzeni. A po co dopłacać do czegoś co może być niepotrzebne.

Lepszy procesor zawsze się przyda :P

no właśnie... Słowo klucz "lepszy". Sam teraz składam kompa i patrzyłem na różne porównania procesorów. O dziwo czasem widzę na czele i5 6600k jak i5 6700k :)

Jeszcze zobaczę. Zastanawiam się czy ten Cooler wyrobi z tą I7...

cooler miał by nie starczyć???? zwykły za 150zł starczy. tylko lepszy cooler tym lepsze można oc zrobić.

Okej, lekko zmodyfikowałem zestaw i zamówiłem.
Prezentuje się to tak:

http://www.morele.net/inventory/info/6ikwf/

Dzieki wszystkim za rady i miejmy nadzieję, że wszystko styknie :v

dysk koniecznie zmień na cruciala MX200, kosztuje 30zl więcej a zapewnia wydajność blisko 20% wyższą (to duża różnica).

ponadto kupowanie topowego GTXa w tej chwili to samobójstwo, zapłacisz 2900 za kartę, która za dwa-trzy miesiące (właśnie wtedy debiutują Pascale i Polarisy) będzie najprawdopodobniej na poziomie wydajnościowym nowej karty za 1700zł

jeżeli możesz to poczekaj bo warto - zakup sobie zestaw bez GPU, pociągniesz do tego czasu na zintegrowanej bądź starej jeżeli jakąś masz

monitor, który wybrałeś to również słabizna ale to jak praktycznie każdy w kwocie trzycyfrowej

montaż komponentów podobnie jak i czytnik którego zapewne nie użyjesz od razu bym wyrzucił, cała przyjemność to po swojemu rakietę poskładać :)

co do procesora, i5 6600k po lekkim OC gdy zrówna się taktowaniem z i7 6700k oferuje identyczną wydajność w grach - gry wykorzystują pełne 4 rdzenie ale nie więcej (również NIE wykorzystują rdzeni logicznych w przypadku posiadania więcej niż 4 rdzeni - wątków kolega wcześniej napisał pierdoły) dlatego też jeżeli nie planujesz streamowania, obróbki grafiki na wyższym poziomie etc. to zakup i7 mija się z celem, zaoszczędzone kilka stów dorzucić będziesz mógł do monitora (w wyborze jego mogę doradzić - zastanów się czy preferujesz szybkie gry - monitor TN 144hz czy takie, które nie wykorzystają potencjału monitora 144hz - wtedy polecałbym FS2434 od Eizo)

Za późno :P

Nie mów mi tu o czekaniu z kartą graficzną bo zawsze, za każdym razem "nowa technologia jest już tuż tuż za rogiem" i trzeba się wstrzymać bo zaraz będzie coś nowego i lepszego. Można tak w nieskończoność. Ta w zupełności wystarczy na ~2 lata. Poza tym, mam nieodparte wrażenie, że nowy i rewolucyjny GTX1080 jeśli chodzi o gry to będzie po prostu GTX980Ti + 5-7% wydajności ;d

Co do dysku, to w benchmarkach to nie widzę gigantycznej różnicy. Ten jest dobry, fakt, przeoczyłem MX'a ale nie będzie to wielka strata.

Co do monitora nie mam wielkich wymagań. Wybrałem z tego co widzę najlepszy w cenie do 7 stówek.

Tak, ale tu chyba chodzi bardziej o pełne wsparcie dla bibliotek DX12.

Ale to w tym przypadku jeśli będzie mu się chciało to sprzeda tę grafe i kupi nowa

^ Dokładnie, zawsze będę mógł ją opchnąć i dołożyć ~1.5-2k do nowej. Tu nie będzie problemu, a w tym momencie jest to jedna z najlepszych kart więc nie widzę problemu.

Mogłem za to faktycznie schrzanić z tym SSD... Ale trudno. Wielkiej szkody nie ma :P