Zestaw pc do 10k czy warto zestaw nr.1

Siemka tak jak w temacie chciałbym się dowiedziec czy warto taki zestaw kupić czy lepiej wymienić coś

kompa skladam do grania w 4k za jakis czas będę chciał do kupić drugą kartę graficzną gtx 1080

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<div class="ipsSpoiler" data-ipsspoiler="">
		<div class="ipsSpoiler_header">
			<span>Spoiler</span>
		</div>

<div class="ipsSpoiler_contents">
			<p>

</p>
		</div>
	</div>

<p>

</p>
</div>

2.GRGGTX10808GASUSTR-1.png

ASUS GeForce ® GTX 1080 STRIX 8GB GDDR5X VR Ready
NVIDIA
Kopiuj do schowka »X Usuń z koszyka

3 599 zł

- +
3 599 zł

3.PRIBX8066700KK-1.png

Intel Core i7-6700K
Intel

1 629 zł

- +
1 629 zł

4.PLMSZ170AGAMM7-1.png

MSI Z170A GAMING M7
Socket 1151

929 zł

- +
929 zł

5.RDDDR4240F42400C15D16GVR-1.png

G.SKILL Ripjaws V DDR4 2x8GB 2400MHz CL15 Skylake Red
Pamięci DIMM (desktop)

339 zł

- +
339 zł

6.XZAS220G20850XR-1.png

EVGA SuperNOVA 850
800-1000 watów

669 zł

- +
669 zł

7.OBUDVN700M1W2N-1.png

Thermaltake Overseer RX- I Black
Big Tower

629 zł

- +
629 zł

8.DVDBLUHDLGBH16NS55-1.png

Lg Blu-Ray BH16NS55
Blu-ray

309 zł

- +
309 zł

9.HDSSDOWCSSDPHWE2R120-1.png

OWC Mercury Accelsior_E2 120GB
Desktop

1 439 zł

- +
1 439 zł

Nie warto

@up wiele wnosząca odpowiedź.... Jak chcesz mieć kompa z górnej półki i masz nadmiar gotówki to zawsze warto. Pamiętaj tylko o dobrym chłodzeniu do takiego zestawu, bo rozumiem że będziesz kręcił.

Edit: Zapomniałbym, zaraz jawi się tutaj taki niemiły Pan i będzie pisał, że nvidia to szajs i kupuj AMD, nie słuchaj go :D

Wybaczcie za moją odpowiedź. Faktycznie byczsek bosko odpowiedział. Masz za dużo kasy to se kup :d. A tak poważnie. Nie znam twoich predyspozycji prócz tej, że chcesz grać w 4k. Moim zdaniem na inwestowanie w sprzęt płynnie obsługujący te technologie jeszcze za wcześnie.

Może nie bosko ale dzięki za komplement :D A tak na serio to chodziło mi tylko o to, że pisanie dwóch słów nic nie wnosi. A co do płynności to 1080 pokazała już że daje radę w 4K nawet na maksymalnych ustawieniach (przynajmniej wg testów przeprowadzonych przez różne strony poświęcone sprzętowi) Przykład: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_1080_pascal_karta_graficzna_nowej_generacji?page=0,14

40-44 klatki w wieśku na ultra w 4k daje rade :)

Eee tam. Gość wygląda na takiego który nie potrzebuje uzasadnienia. W sumie to rozwiązałem 50 % jego problemów w tym temacie. I to bardzo ekonomicznie gospodarujac słowami :P

No fakt, patrząc w ten sposób to prawda :lol:

@byczsek oczywistą oczywistością jest włożyć zamiast 2x GTX1080 4x RX480 :D hehe jaka to będzie wydajność :D hehe z tym nie ma co dyskutować ^^

@criss85 no ba, z czymś takim to może polecieć do innej galaktyki, taka moc!

zestaw fajny, a to czy warto zalezy od wymagań kupującego. Np: Dla mnie liczy sie to by gra trzymala stale 60klatek. Jak gra w 4K będzie mniej stale 60FPS... miodzio. Ale ktoś napisal ze Wiesiek na uber i 4K ma troche ponad 40.

nom, tylko przy jednej 1080, nie wiadomo jak by się spisywały dwie, a takie rozwiązanie chce autor tematu

@up wiele wnosząca odpowiedź.... Jak chcesz mieć kompa z górnej półki i masz nadmiar gotówki to zawsze warto. Pamiętaj tylko o dobrym chłodzeniu do takiego zestawu, bo rozumiem że będziesz kręcił.

Edit: Zapomniałbym, zaraz jawi się tutaj taki niemiły Pan i będzie pisał, że nvidia to szajs i kupuj AMD, nie słuchaj go 

inaczej... Nvidia jako firma to gówno totalne , gówna , śmiecie i inne brzydkie słowa :) ich grafiki są spoko. tylko gdyby nie ta polityka.... WIĘCEJ HAJSU.... DAWAĆ NISZCZYMY WYDAJNOŚCIOWO STARE GRAFIKI....... PŁACIMY ZA NIE OPTYMALIZOWANIE GIER..... i itd. itd. itd. :) to było by spoko.

Jakoś przekonuje mnie ta 1080 a amd mam aktualnie procka fx8120 pokręcone na 4.5 a kartę graficzną amd hd 7970 3gb wiec do amd nic niemam bo pc służy mi już 5 lub 6 rok i Wiesiek śmiga w 1080p max detale no oprócz cieni tez niby 1070 ma być o 20 % słabsza od 1080 i kosztować do 1200 czyli kupie 3 karty w cenie 1 1080ki

Jakoś przekonuje mnie ta 1080 a amd mam aktualnie procka fx8120 pokręcone na 4.5 a kartę graficzną amd hd 7970 3gb wiec do amd nic niemam bo pc służy mi już 5 lub 6 rok  i Wiesiek śmiga w 1080p max detale no oprócz cieni  tez niby 1070 ma być o 20 % słabsza od 1080 i kosztować do 1200   czyli kupie 3 karty w cenie 1 1080ki 

Yyyy ktos cie oklamal bo wyceniona 1070 to 2300zl + :). Mi sie wydaje ze lepiej sie przyjmie VR(Virtual Reality) niz 4K. Ale to moje zdanie. Osobiscie jakbym mial wydawac tyle kasy bardziej bym celowal w gre na monitorach 144Hz niz to 4K. By grac tak naprawde komfortowo w 4K to jednak trzeb miec sporo kasy na to... chociaz dla jednych komfort to 30FPS dla innych wiecej :).

Jakoś przekonuje mnie ta 1080 a amd mam aktualnie procka fx8120 pokręcone na 4.5 a kartę graficzną amd hd 7970 3gb wiec do amd nic niemam bo pc służy mi już 5 lub 6 rok  i Wiesiek śmiga w 1080p max detale no oprócz cieni  tez niby 1070 ma być o 20 % słabsza od 1080 i kosztować do 1200   czyli kupie 3 karty w cenie 1 1080ki 

obecnie karty Geforca sa wycenione mocno kosmicznie po za stratosfere... jest to spowodowane szumem medialnym zapewne.

Caly ten szum sie uspokoi too i ceny beda spadac w dol i moze wyrownaja sie tymi z USA.

Po 2 mam tutaj 2 komediantow nikt nawet jeszcze nie wspomnial o AMD ... a juz oni zaczynaja offtopowac , widac brak wychowania owocuje .

Po 3 ciekawe ile tutaj polecajacych i mocno angazujacych sie ma w domu GTX 1080 chcesz sie o niej wiecej dowiedziec szukaj osoby ktora zakupila taa karte a nie sluchasz sie osob ktore tylko widzieli zdjecie tej karty i na tym ich znajmosc takowym sprzetem konczy ;p

Jak bedzie sie taa karta zachowywala w rozdzielczosc 4k nie wiem , i watpie zeby kazdy ktory ci cos tuu powiedzial tez wiedzial boo jak wiesz gadaja tyle a jej nie maja , ale wiem jedno napewno doo grania w te 4k na uber wszystkich detalach too bedzie za malo wiec jak juz wspomniales do tych 4k bedziesz musial dokupic 2 .

W grach gdzie jest dobre Sli. jak najbardziej 2x Gtx 1080 starczają do 4k. I zachowują często 80fps. Czyli mamy spory zapas płynności. Więc bierz. Albo czekaj na 1080Ti. Co może być nawet pół roku. Bo obecnie Amd słusznie nie wyda nic na takim poziomie wydajnosciowym bo na low /mid więcej się zarabia a skoro mają długi to wiadomo po co.

Co do monitora to uzywam Philips 42 cale 4k 800mhz czasem rzutnika 1080p gra się przyjemnie mialem oculusa rift 2 ale miałem problem z tym ze jak grałem ponad 30 min to tabletki szły w ruch na ból głowy no i wymioty bardzo mi się podoba vr ale jeśli mam taki problem z przystosowaniem to raczej nie ma sęsu pchać się w to znów podsumowując zestaw który wybrałem jest dobrym wyborem i można składać zamówienie ??

majster fakt nie mam 1080, opieram się na testach przeprowadzonych przez portale zajmujące się sprzętem komputerowym w Polsce i za zagranicą i faktem jest że obecnie 1080 dominuje wszystkie karty gamingowe, może oprócz mocno podkręconej 980ti. Rozumiem nie ufasz takim testom? Zapewne są przekłamane i ustawione prze nvidie, przecież to oczywiste....

Wg mnie na chwilę obecną jeśli jochan chcesz pograć w 4K to 1080 to najlepszy wybór, co pokazują te "zakłamane" testy. Lub tak jak pisał polios, czekaj na wersje ti

Masz pieniądze to bierz i nie słuchaj osób co mówią, że nie warto bo to zazwyczaj ludzie, którzy robią po 1200zł na rękę i dla nich karta za 1000zł to tak ogromny wydatek, że przez miesiąc nie będą mieli co włożyć do garnka.

Ja powiem tak, bo sama mam aktualnie komputer za 8k.

Jeśli chcesz na tym komputerze streamować, grać w 3 gry na raz, udostępniać do niego dostęp jeszcze zdalnie komuś innemu, robić skomplikowane modele 3D w Autodesk i postawić serwer pod stronę internetową (oczywiście to wszystko na raz robić) to bierz śmiało, jeśli jednak nie masz takich potrzeb to moim zdaniem szkoda pieniędzy :P

Czemu? Bo technologia idzie strasznie do przodu, a sprzęt komputerowy bardzo szybo traci na wartości. Dziś ten zestaw kosztuje cię 10k, jutro będzie za 5k, a po jutrze nikt nie kupi nawet używanego.

Ten mój komputer to śpi praktycznie całymi dniami, chociaż nie wiem jakbym zmodowała grafikę w Skyrim i ile bym gier na raz odpaliła xD Tak czy siak opłacalny zestaw PC jest zawsze do ok. 4k, bo przecież kompa i tak i tak trzeba wymieniać co parę lat, nieważne co w niego włożysz.

Oczywiście jak masz kasę to why not, ale serio te pieniądze można zainwestować lepiej w coś innego ;)